VINKLADE LÖPNINGAR I DEN SISTA TREDJE
ATT AVSLUTA av MARK ROBINS-COVENTRY CITY

Denna övning är utformad för att uppmuntra spelare att avsluta från vinklar i och runt boxen. Det spelar också in konceptet att avsluta från den andra fasen av ett anfall, ta ögonblicksskott, returer och vara alert i straffområdet till alla typer av avslut. I alla tre delar av övningen måste alla spelare göra sina grundläggande jobb om och om igen: försvarare måste blockera och spåra löpare, mittfältsspelare måste skapa och göra mål, och mittfältare måste vara obevekliga i sina rörelser och vara redo att avsluta från inlägg såväl som från andra faser inom boxen. Motståndsformen kan justeras för att förbereda sig för en kommande motståndare och göra övningen mer spelspecifik om det behövs.

MÅLSPELET.

Vi satte upp en spelyta på 40×40 meter. Vi placerar två mål på varje hörna. Vi använder 20 utespelare, uppdelade i två lag om åtta, plus fyra playmakers som är placerade mellan målet mål på varje hörn. Spelmakarna är en touch.
Vart och ett av de två lagen har fyra spelare i varje halvlek, som är låsta i den halvan. Målet för laget i besittning är att gå upp mot sina motståndare och försöka göra mål i ett mål. Det är 4 mot 4 i varje halvlek men besittningslaget kan skicka bollen till lagkamrater på den andra halvan samtidigt som de bygger en målchans, som visas.
Alla skott på mål måste vara med ett tillslag,vilket betyder att om motståndarnas försvarare skärmar målet måste bollinnehavet kombineras med kantspelarna eller få en tredje man att springa för att sätta upp ett skotttillfälle. Om försvararna pressar på bollen kan de anfallande spelarna göra löpningar för att göra mål utan att behöva kombinera med spelmakarna. Om det försvarande laget vinner bollen kan de passa in i sina lagkamrater på den andra halvan av planen och attackera en av de mål i andra änden. Det finns inga offsides. Vi spelar fyra matcher á fyra minuter på maximal intensitet.

Hur går jag vidare med övningen?

Denna övning kan justeras för att uppmuntra eller hämma rotation. Till exempel, om vi ville ha fler avslut skulle vi kunna förhindra att laget utanför bollinnehavet kommer tillbaka över mittlinjen, samtidigt som vi låter en spelare från den bakre halvan kliva in och överbelasta den främre halvan ännu mer.
På samma sätt kunde vi ta bort attackerande spelare, vilket tvingade laget att attackera medan det var underbelastat.
Varje lag har fyra spelare låsta i varje halvlek. Målet för besittningslaget är att göra mål i ett mål.
Alla pass måste göras med ett tillslag. Om försvarare screenar målen kan possession-laget kombinera med kantspelarna för att skapa en skottmöjlighet.
Det röda försvarande laget pressar och om de vinner bollen kan de passa till deras lagkamrater i andra halvan och attackera ett av målen vid andra sidan.

68269-Robins-1

INLÄGG OCH AVSLUTNING.

Vi satte upp ett spelområde på 40×80 meter, som konade bort en 10-meter kanal på varje kant. Vi placerar ett mål i full storlek och en målvakt i varje ände och ett obevakat mål på varje sida, som visas. Vi använder 18 ytterspelare delas upp i två lag om sju, plus fyra målspelare som är låsta i de breda kanalerna.
Varje lag har tre försvarare i ena halvan och fyra anfallare i den andra halvan. Endast de gula målspelarna kan operera i de breda kanalerna – de är one-touch men de kan kombineras med de attackerande laget för att korsa bollen.
Spelet börjar med en passning från en av målvakterna och laget i bollinnehav bygger ett anfall på det motsatta målet och försöker skapa en målchans genom att använda de yttre målspelarna för att lägga in en en-tryck på inlägget om det behövs.
Om det försvarande laget vinner bollen kan de antingen snabbt göra mål i de obevakade målen på varje sida, passa in i sina anfallare på den andra halvan för att inleda en attack mot huvudmålet, eller spela ut bollen till en av målspelarna, som kan slå in bollen.
Vi spelar i tre block à åtta minuter.

Hur går jag vidare med övningen?

Den här övningen skulle kunna utvecklas för att tillåta försvarsspelare att kliva in i de yttre zonerna för att stoppa inlägg, samt tillåta mittfältslöpare att gå med och överbelasta straffområdet.
Spelet börjar med en passning från målvakten. Laget i besittning bygger ett anfall på målet i motsatta änden.
Det anfallande laget kan skapa en poängmöjlighet genom att kombinera med en av de utvändiga målspelarna för att lägga in ett one-touch-inlägg.
Om det försvarande laget vinner bollen kan de antingen snabbt försöka göra mål i målen på vardera sidan, eller passa till sina anfallare på den andra halvan för att inleda en attack mot huvudmålet.

68269-Robins-2

LEKFAS.

Vi satte upp en spelyta på tre fjärdedelar av en plan, med ett mål i full storlek på 18-meterslinjen i ena änden och ett annat mål i full storlek i sin vanliga position i andra änden. Den huvudsakliga attackhalvan av planen är uppdelad i vertikala kanaler, som visas.
Vi använder 20 utespelare och 2 målvakter.
Det blå laget ställer upp i en 3-5-2-uppställning och anfaller den längre änden av planen. Spelet börjar med en passning från det blå lagets målvakt. De blå bygger ett anfall bakifrån, som visas [3a], och är noga med att spela förbi de röda tvåan, som är låsta på den blå planhalvan och som måste försöka vinna bollen i fall en kontring sker.
När de blåa har skapat en inläggs- eller målmöjlighet i slutet anfaller de och bollen är död, en andra boll serveras av tränaren.
För en 3 mot 2 inom straffområdet, som visas [3b]. Angriparna bör göra vinklade löpningar in i området för att ta emot och skjuta.
Om de röda vinner bollen innan de blå kan slå inlägg eller skjuta i antingen den första eller andra attacken, då kan de bryta ut och kontra attacka den andra änden, med sina forwards som gör vinklade löpningar in i boxen.
Endast en röd kan gå in i den yttre breda kanalen för att försvara, vilket tillåter den blå breda spelaren att få ett inlägg i rutan med relativ lätthet.
Den blå siffran 8 och den blå siffran 10 bör göra attackerande löpningar för att komma in i cut-back positioner och göra vinklade löpningar utanför inlägget.
Spelar vi i fyra block à sex minuter?

Det blå laget ställer upp i en 3-5-2-uppställning och anfaller från den kortare änden av planen med spel som börjar från målvakten.
De röda två är låsta på den blå halvan och om de vinner bollen kan de göra en kontring mot de tre försvararna.
De blå får bollen i den breda kanalen och gör inlägg för att skapa en skottmöjlighet. Endast en röd är tillåten i den breda kanalen att försöka förhindra inlägget.
De blå anfallarna bör göra vinklade löpningar in i straffområdet för att möta inlägget.

68269-Robins-3a

När de blå har skapat ett inlägg- eller målchans och bollen är död, serveras en andra boll av tränaren för en 3-2-attack inne i straffområdet.
De blå angriparna gör vinklade löpningar för att ta emot och skjuta.
De röda pressar och om de vinner bollen innan de blå kan slå inlägg eller skjuta i antingen den första eller andra attacken, då kan de bryta ut och motanfall den andra änden.

68269-Robins-3b

TRÄNINGSPUNKTER

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?
Vi vill se anfallare göra vältajmade rörelser och visa en vakenhet för eventuella avslutsmöjligheter i andra fas.
Vi vill se tredje man springa ifrån bollen, medan vingbackar ska bli höga och se ut att spela från axeln. Mittfältsspelare bör springa in i boxen för att få avslut.
Vi vill se försvarare som spårar löpare, gör blockeringar och är uppmärksamma på att försvara sig mot attacker i andra fasen.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Spelare kan ibland ha en tendens att skynda på saker. De bör försöka ha tålamod i anfallet, eftersom intensiteten fortfarande kan vara hög utan att tvinga fram spelet.
Spelare bör kontrollera bollhastigheten genom att diktera tempot och bör kunna snabba upp spelet när de vill göra mål
Ett annat typiskt misstag som spelare tenderar att göra är att stänga av i den andra fasen av attacken. Det är viktigt för både anfallare och försvarare att vara uppmärksamma och antingen göra mål eller försvara snabbt vid övergång.