Utspel bakifrån.

Denna övning belyser de viktigaste grunderna för att spela framgångsrikt från försvaret till mittfältet. Det hjälper till att bygga förståelse och medvetenhet mellan målvakten och backlinjen så att det korrekta alternativet alltid väljs när det är viktigt.
Relationen mellan målvakten och backlinjen är nyckeln och måste tränas regelbundet för att ingjuta förtroende och förtroende när man spelar under press. Njutning kommer från att välja det rätta alternativet att spela igenom, och det i sin tur gör det möjligt för laget att ta sig upp på planen utan risk och hela tiden ta ut motståndare med korrekta passningar.
Dagen före en match kommer vi att beröra de viktigaste grunderna när vi tränar fotbollsmönster genom skyltdockor.

Vad får jag spelarna att göra?
Huvudövning


Vi ställer upp som visat (1) med en halv stigning med en konad yta i mitten som mäter 10×10 meter. Det finns två backfyror – en arbetar, en vilar utanför planen – och tre mittfältsspelare, en arbetar, de andra vilar. Målet är att arbeta ut bollen från försvaret och in i de tre mittfältarna, som var och en kommer att rotera runt det centrala området.
Varje mittfältare arbetar i 30 sekunder och byter sedan mot en annan. Den bakre fyran förblir på plats tills alla mittfältsspelare har haft en tur (vanligtvis blir det cirka 30 sekunder vardera), sedan byter de.
1. Bollen börjar med tränaren som spelar in bollen i målvakten
2. Mittbackarna splittras och ytterbackarna går högt
3. Målvakten spelar till mittbacken och bollen cirkuleras.
4. Alla mottagande spelare måste se till att spela in en mittfältare hela tiden.
5. När en mittfältare tar emot bollen utanför området måste han passa bollen och sedan återvända till mitten av stolparna och se efter att ta emot centralt.
6. Mittfältsspelaren arbetar för att erbjuda stöd till alla mittbackar och ytterbackar.

26478-ES67_hughes-new1

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

”Ta ut” för försvarare är att veta vem de ska spela in och när. På samma sätt är ”uttag” för mittfältare positionsspel och att veta när de ska göra sig tillgängliga för en passning.
De färdigheter vi vill se i rörelse här är bra vinklar att ta emot, exakt och snabbt tempo och passningar, samt användningen av dynamisk rörelse för att komma i en position för att ta emot tidigt (och därmed ha mer tid på bollen) .
Spelare måste vara positionsmässigt korrekta i förhållande till både bollen och lagkamrater, och under intensiv press är det säkraste och bästa alternativet en boll tillbaka till målvakten, som sedan rensar sina linjer. På samma sätt bör passningar aldrig göras till en mittfältare som är ur position eller ur balans. Mittbackar måste vara säkra på att studsa bollar in på mittfältet och ta emot tillbaka för att cirkulera spel över de fyra bakre.
Misstag görs vanligtvis när spelare rör sig för långsamt till position. Detta ger oppositionsspelare tid att stänga och påverka tillgängliga alternativ, vilket de inte får tillåtas göra.
• Om en mittfältare är ur position kommer spelarna att cirkulera bollen över ryggen istället för att passa in i ett farligt område.

26478-ES67_hughes-new2

Hur kommer jag framåt i övningen?

Övningen fortskrider genom att öppna området upp till en hel plan som visas (3), med skyltdockor placerade i oppositionsformation. Vi kan också lägga till passiv press från spelarna.
Går vi vidare igen kan vi också lägga detta i en 11v11-spelsituation. Detta gör det möjligt för oss, som tränare, att se om praktiken är inbäddad i deras tänkande och spel. Inledningsvis vill vi se om spelarna anammar detta utan att bli uppmanade.
• Att sätta upp en 11v11 med skyltdockor som motståndare ger spelarna en realistisk ”karta” över spel som de kan bygga från baksidan.

26478-ES67_hughes-new3