Spelar genom mittfältet.
av Graham Biggs

Denna övning handlar om att spela genom mittfältet. Dess mål är att utveckla ett lags förmåga att behålla besittning och förbättra timingen, kvaliteten och vikten av passningar. Det fungerar även på kommunikation mellan de olika enheterna.

Det här är ett träningspass som jag kört i flera år. Med en liten variation kan den användas för alla åldersgrupper, från unga spelare till seniorer. Det kan användas som en del av akademins läroplan eller som lagplanering, från inlärningsmönster för juniorer till att köra det med seniora förstalagsspelare för att säkerställa att de förstår sina roller och ansvar.

TEKNISK UPPVÄRMNING

Vi ställer upp i mittcirkeln. Vi använder 10 spelare, med åtta spelare runt kanten av cirkeln och två spelare i mitten. Var och en av de två spelarna i mitten börjar med en boll. De dribblar båda över cirkeln och passar sedan till en utomstående spelare och byter plats med spelaren de passade till. Den mottagande spelaren måste sedan dribbla över cirkeln innan han passar till en annan yttre spelare och byter plats med dem, som visas [1].
Denna tekniska uppvärmning ger spelarna massor av bollberöring och hjälper dem att arbeta med sina bollmanipuleringsfärdigheter innan huvuddelen av passet börjar. Vi brukar spela den här uppvärmningen i åtta minuter.
1.Åtta spelare startar på utsidan av cirkeln
2.Två spelare börjar inne i cirkeln. Var och en har en boll. De dribblar och passar sedan till en utespelare, byter plats med den mottagande spelaren
3.Den mottagande spelaren måste sedan dribbla över cirkeln innan han passar till en annan utespelare och byter plats.

66722-Graham-Briggs-Pla

BESETTELSE SPEL

Vi kör det här spelet för att ställa in temat för övningen. Vi ställer upp i ett spelområde på 30×15 meter, uppdelat i tre 10-meters zoner. Vi använder 18 utespelare, uppdelade i tre lag om sex. Ett lag startar i varje målzon och det återstående laget startar i den centrala zonen.
Spelet börjar med att ett av målzonslagen skickar bollen för att behålla bollinnehavet. Så fort bollen är live skickar laget i den centrala zonen tre spelare in i målzonen för att försöka vinna bollen i en 6 6 mot 3.

Besittningslaget måste göra fem passningar i följd innan de kan byta spel till den andra änden, som visas [2a], och de tre återstående försvarsspelarna i den centrala zonen bör försöka screena framåtpassningen och stoppa den om de kan.
Om de misslyckas med att stoppa passningen, följer de tre spelarna i den centrala zonen bollen och går och pressar det nya besittningslaget i den andra målzonen, medan de tre ursprungliga pressarna återhämtar sig till den centrala zonen.
Om de pressande spelarna vinner bollen behåller de den och deras lagkamrater ansluter sig till dem i målzonen som besittningen gavs bort, där laget som tappade bollen går in i den centrala zonen och skickar tre spelare att pressa.
1.Spelet börjar med att ett av målzonslagen skickar bollen för att behålla bollinnehavet
2.Det röda laget i den centrala zonen skickar tre spelare till målzonen för att försöka vinna bollen från de blå.
3.Besittningslaget måste göra fem passningar innan de kan spela framåt till andra änden
4.De tre återstående röda i den centrala zonen ska försöka avskärma den framåtriktade passningen.

66722-Graham-Briggs-Pla

Vi kan utveckla aktiviteten så att en spelare från den motsatta målzonen till bollen kan falla in i den centrala zonen och ta emot att spela framåt, som visas [2b].
1.Om de misslyckas med att stoppa framåtpassningen, följer de tre röda i den centrala zonen bollen och går för att pressa de gula, som är det nya besittningslaget
2.De tre ursprungliga röda pressarna återhämtar sig till den centrala zonen
3.Fortsätt aktiviteten så att en blå spelare från den motsatta målzonen till bollen kan falla in i den centrala zonen och ta emot att spela framåt.

66722-Graham-Briggs-Pla

GÅR FRAMÅT

Vi ställer upp i ett spelområde på 50×20 meter, inklusive 5-meters ändzoner i varje ände. Vi använder 16 utespelare, uppdelade i två lag om sex och ett lag om fyra. Två spelare från laget om fyra startar i varje målzon och de två lagen om sex spelar 6 mot 6 i det centrala området.
pelet börjar med att tränaren tjänstgör i ett av lagen i det centrala området. Laget i besittning måste passa bollen och försöka överföra den från ena änden till den andra under press från det pressande laget. Om de lyckas arbeta från ände till slut får de en poäng.

När en målzons spelare tar emot bollen måste han växla spelet med två beröringar, passa till sin lagkamrat i samma målzon innan bollen kan spelas tillbaka in i det centrala området, som visas [3].
Om det pressande laget vinner bollen måste de passa till en målzons spelare och sedan blir de det nya besittningslaget när bollen spelas tillbaka. De måste sedan arbeta det från ände till slut för att få en poäng.
1.Spelet börjar med att tränaren tjänstgör i ett av lagen i det centrala området.
2.Laget i besittning måste överföra bollen från ena änden till den andra för att få en poäng
3.När en målzons spelare tar emot bollen måste han använda bara två beröringar för att byta spelet till sin lagkamrat innan det kan spelas tillbaka till besittningslaget.
4. Laget som inte är i besittning pressar för att vinna bollen. Om de vinner bollen, passar de till en målzons spelare och blir det nya besittningslaget.

66722-Graham-Briggs-Pla

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?
Spelare tenderar att njuta av den här övningen men misstag kan hända, med spelare som fattar fel beslut och använder felaktiga rörelser. Vi försöker dock uppmuntra spelarna att experimentera med sitt spel, eftersom ju mer självsäkra de blir på träningen, desto mer sannolikt är det att de testar dessa saker i matcher.
Hur skulle jag sätta detta i en spelsituation?
Vi skulle avsluta övningen med ett 9 mot 9 scenariobaserat spel [visas inte]. Vi skulle låta spelarna gå samman för att välja scenario och sedan titta för att se om de kunde praktisera det de hade lärt sig från övningen.
Vi skulle leta efter spelare för att göra bra rörelser utanför bollen för att skapa utrymme och öppna passningslinjer, och att använda korrekta och vältajmade passningar. Vi hoppas också få se bra kombinationsspel och lag som visar att de kan behålla bollinnehavet tillräckligt länge för att skapa en öppning för att spela framåt genom mittfältet.