Snabba övergångar

För laget i besittning handlar denna övning om att hålla bollen genom att göra planen stor och reagera snabbt på förlusten av bollinnehav. För laget ur besittning handlar det om att göra planen liten och arbeta tillsammans för att vinna bollen och sedan försöka göra mål.
För att göra det riktigt engagerande för spelarna har jag gjort det till ett konkurrenskraftigt spel och jag gillar att hålla poäng så att spelarna vet vem som vinner och vem som förlorar.
Som ett pass innehåller det också så många andra moment som behövs för matchdagen, som att hålla bollen genom att passa, dribbla och arbeta tillsammans, och det fungerar på reaktioner och bra avslut. Det är också bra för målvakterna, som måste reagera snabbt och använda fötterna.
Efter övergångsaktiviteten skulle jag avsluta passet med ett 11 mot 11-spel eller ett småsidigt spel.

PASSNINGS ÖVNING
Vi ställer upp i ett område på 25×25 meter Vi använder 10 utespelare uppdelade i två lag om fyra och två neutrala fria spelare.
Tränaren börjar träningen med att spela in en boll i ett av lagen och de måste passa för att behålla bollinnehavet med hjälp av de två gula spelarna, som visas [1].
Det andra laget bör pressa på för att vinna bollen när de inte har bollinnehav. De blir det nya passningslaget när bollinnehavet omsätts.
1.Spelet börjar med en boll från tränaren.
2. Bollbesittningslaget passar för att behålla bollen med hjälp av de två gula neutrala spelarna.
3. Det pressande laget måste försöka vinna bollen. Om de lyckas blir de det nya passningslaget.

37553-Ryan-Giggs-Quick-transitions-1

ÖVERGÅNGSSPEL
Vi ställer upp i ett område på cirka 45×15 meter (eller från 18-meterlinjen till mittlinjen på planen med en bredd på 15 meter). Vi placerar ett mål och en målvakt i varje ände. Vi använder 11 utespelare uppdelade i två lag om fem och en neutral spelare.
Spelet börjar med en passning in i ett av lagen från tränaren. Laget i besittning måste behålla bollen med hjälp av den gula spelarna och de två målvakterna, vilket ger laget en överbelastning på 8 mot 5. De måste hålla i bollen i 90 sekunder för att få en poäng.

Det försvarande laget måste försöka vinna bollinnehav och om de lyckas ska de försöka göra mål i halvleken där de vann bollen, som visas [2a]. Om de gör ett mål är det värt en poäng men vi vill se att laget som tappade bollen snabbt går över till försvaret och stoppar skottet om de kan.
1. Spelet börjar med en passning in i ett av lagen från tränaren
2. Det röda laget i besittning måste behålla bollen med hjälp av den gula spelarna och de två målvakterna, vilket ger laget en överbelastning på 8 mot 5.
3. Om det blå försvarande laget vinner bollinnehav måste de försöka göra mål snabbt i halvleken där de vann bollen. Ett mål är värt en poäng.

37553-Ryan-Giggs-Quick-transitions-2

Det är mycket omsättningsboll till att börja med men sedan griper tränarna in. Efter det inledande blocket av fritt spel satte vi sedan upp spel så att besittningslaget gör planen stor. Vi gör detta genom att få spelarna att ordna sig med fria spelarna och en spelare i mitten av spelområdet och de andra fyra spelarna brett, med en på varje sida av varje halvlek, som visas [2b]. Detta gör det svårare för det försvarande laget att pressa och vinna bollen eftersom de är mer utspridda.
1. Efter ett första block av fritt spel, ställ in så att besittningslaget gör planen stor genom att arrangera sig med fyra spelare utanför.
2. Ballbesittningslaget använder målvakterna, den gula spelaren och deras ena kvarvarande lagkamrat i mitten för att hjälpa dem behålla bollen och byta spel.
3.Ballbesittningslaget får en poäng om de håller bollen i 90 sekunder.
4.Det blå försvarande laget pressar men kommer nu att få svårare att vinna bollen eftersom det passande laget är mer utspridda.

37553-Ryan-Giggs-Quick-transitions-3

Om bollen går ur spel, spelar tränaren en ny boll till det försvarande laget i halvlek som den går ut och de måste försöka göra ett mål snabbt om de kan, som visas [2c]. Men om ett skott inte kommer till, bör de se till att behålla bollinnehavet istället.
1. Spelet startar om med tränaren som går över till det röda besittningslaget.
2. Om bollen går ur spel, spelar tränaren en ny boll till det blå försvarande laget i halvleken den går ut.
3. Efter att ha tagit emot den nya bollen måste de försöka göra mål snabbt. Här gör de mål med hjälp av fria spelaren. Men om ett skott inte kommer till, försöker de behålla bollinnehavet istället.

37553-Ryan-Giggs-Quick-transitions-4

Medan laget på bollen behåller bollinnehavet kan bollen spelas direkt från målvakt till målvakt endast en gång i varje block på 90 sekunder, som visas [2d].
1.Efter ett mål startar spelet alltid om från tränaren. Rotera lag så att alla spelare får erfarenhet av båda rollerna.
2.Medan de försöker behålla bollen kan bollinnehavet bara passa direkt från målvakt till målvakt en gång i varje block på 90 sekunder.
Vi spelar det här spelet i 20 minuter, i intensiva block på 90 sekunder med 45 sekunders vila.

37553-Ryan-Giggs-Quick-transitions-5

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

När spelarna skickar bollen bör spelare vara medvetna om taktiken som behövs för att behålla bollinnehavet, så vi visar dem hur man gör utrymmet större. Efter den inledande frispelsperioden, genom att dela upp spelarna så att det finns två kant spelare och målvakten i varje halvlek, kan de lära sig vikten av att byta spel genom flottören och den återstående spelaren i mitten.

Vi vill se massor av en-tvåor från passningslaget. Men om besittningsspelaren är fri och inte under press vill vi inte se honom gå över till en lagkamrat som markeras. Bollbesittningsspelaren ska vänta på att bli stängd och sedan passa. Vi ser också gärna att spelare kan dribbla sig ur problem om passningen inte är på.

När det är ur besittning bör det försvarande laget arbeta som en enhet snarare än att pressa in ettor och tvåor, speciellt när bollen spelas till målvakten. Om försvararna pressar på som en enhet och vinner bollen har de en mycket bättre chans att göra mål. Vid övergången måste vi se spelare reagera snabbt för att få ett skott av.