Övergång från anfall till försvar.

Dean Austin

Den tidigare Spurs-försvararen drog sig tillbaka från spelet 2003 och tränade först på Watfords akademi. Han arbetade kort på Conference South-nivå med Farnborough Town och gick med i den tidigare klubben Southend United 2005 som förstalagstränare. Efter på varandra följande befordran som tog Southend till mästerskapet, njöt Austin av perioder som assisterande manager i Watford, Reading och Notts County.
Här visar han hur man kan träna på övergång från anfall till försvar.Den här övningen handlar om att skapa spelsituationer på träningen som hjälper ditt lag att försöka återta bollen så snabbt som möjligt efter att ha tappat bollinnehavet under attacken. Medvetenhet och kommunikation blir avgörande i denna inledande övergångsfas med spelarreaktioner som är nyckeln till att framgångsrikt motverka en motattack.Övningen involverar beslutsfattande från dina spelare i olika scenarier relaterade till att förlora besittning. Vi bygger upp från enkel besittning kontra pressande spel till fullständiga taktiska spel med tonvikten på snabba rörelser för att återhämta bollen och stoppa motståndarna från att göra mål.

Vad får jag spelarna att göra?

Taktisk rondo

Sätt upp ett område som innehåller fyra kvadrater på 6×6 meters, som visas [1] . Börjar med fyra besittningsspelare och en försvarare i varje kvadrat, måste besittningsspelarna försöka hålla bollen genom att passa mellan sig. Försvararen måste pressa för att vinna boll.Om försvararen vinner bollen måste spelaren som förlorade den snabbt gå in i en av de andra kvadraterna.Spelet måste vara i ett högt tempo och det blir mycket rörelse mellan kvadraterna. Leta efter bra beslutsfattande från spelare och att de ska reagera snabbt och röra sig i snabb takt. Eftersom spelare kommer att lämna kvadrat och ansluta sig till andra kommer det att uppstå en obalans i siffrorna, så spelaren på väg måste bestämma var han kan göra störst skillnad. Spela i 10 minuter.

ES81-Austin-1
1. I varje kvadrat försöker besittningslaget hålla bollen medan den enskilde försvararen pressar.
2. Om försvararen vinner bollen går spelaren som tappade den snabbt in i en annan kvadrat och ansluter sig till ett annat lag som har bollen.
3. Beslut- att göra är nyckeln. Här bestämmer sig en spelare snabbt för att gå in i en kvadrat som just har tappat en besittningsspelare.

Övergångsinnehav

Denna övning handlar om att behålla bollinnehavet och återta bollen när bollinnehavet tappas. Sätt upp ett område på 25×25 meter med ett litet mål på varje sida, som visas [2a/2b] . Dela upp dina spelare i ett besittningslag på sex som måste försöka hålla bollen från ett jagande lag på fyra. När laget på sex förlorar bollinnehavet, har laget på fyra tre sekunder på sig att göra mål i ett av de obevakade små målen och målet för laget på sex är att stoppa dem att göra mål. Spelare har obegränsade beröringar.Leta efter besittningslaget för att skicka bollen snabbt och göra planen så stor som möjligt genom att sprida ut och använda allt tillgängligt utrymme. Detta kommer att hjälpa dem att hålla bollen från jagarna, som borde arbeta aggressivt tillsammans och jaga i små grupper för att få tag i bollen. Spela i 20 minuter.

Dean-austin-transition-from-attack-to-defence-2a
1. Laget på sex måste behålla besittningen från laget med fyra jagande.
2. För att göra det svårare för de fyra jagande bör de sex besittningsspelarna sprida ut sig för att skapa utrymme, vilket gör planen så stor som de kan.
Dean-austin-transition-from-attack-to-defence-2b
1. Här stänger en blå jagare och tvingar fram ett misstag för att vinna bollen. Jagarna har nu tre sekunder på sig att göra mål. De måste röra sig snabbt.
2. Laget om sex reagerar snabbt för att vinna tillbaka bollen och stoppa jagarna för poäng. De fortsätter med sitt bollinnehav.

Taktisk forminnehav

Sätt upp ett område på 50×40 meter med två små mål i ena änden, som visas [3a/3b] . Dela upp dina spelare i ett besittningslag på åtta, ett lag med fem jagare, plus en målvakt som spelar till stöd för besittningslaget och som kan användas för att återvinna bollen.Spela en 8 mot 5 med målet att passet är att laget på åtta ska behålla bollinnehavet genom att använda smarta rörelser för att få planen att verka stor, hålla öppna linjer för passningar och återvinna bollen – genom målvakten om det behövs. Laget på åtta bör spela i en taktisk form relaterad till hur ditt lag spelar eller använda det tillvägagångssätt som du kommer att ta i din nästa match.För laget med fem jagare är målet att reagera på bollinnehavets taktiska form och pressa för att återta bollen och göra mål i ett av de två små målen. Om jagarna får besittning måste laget på åtta vara tillräckligt nära för att reagera snabbt och återfå bollen för att stoppa motståndarnas poäng.

Övergång från anfall till försvar
1. Spelet startar från målvakten som stödjer laget på åtta och som kan användas för att återvinna bollen för att hjälpa dem att behålla bollinnehavet
Fem jagare måste kommunicera och röra sig i tvåor och treor för att försöka vinna bollen och göra mål i ett av målen.
Dean-austin-transition-from-attack-to-defence-3b
1. Här har femmanslaget pressat på bra och tvingat fram ett misstag. De måste nu försöka göra mål i ett av målen
2. Om jagarna vinner bollen bör de åtta spelarna vara i bra positioner för att täcka laget med fem för att förhindra att de gör mål.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Spelare behöver bra första touch och exakta passningar i den första fasen med försvarare i bra form (i positionell mening) för att pressa och vinna bollen. I den andra fasen av spel letar vi efter snabba reaktioner på att förlora bollen – pressande spelare måste arbeta hårt i grupp för att vinna bollen. Taktiskt sett bör det pressande laget reagera på formen på laget i besittning och försöka blockera och snappa upp passningar och tackla för att vinna bollen. Kommunikation mellan spelare i alla dessa scenarier är avgörande för reaktionstiden och för att återta bollen.