KREATIVITET I DEN SISTA TREDJEDEL

Denna övning är utformad för att hjälpa ett teams kreativitet i den sista tredjedelen. Det ser ut att ge möjligheter för spelarna att skapa målchanser med inhopp bakom, kombinationsspel, kryss och avslut, individualism och skott från distans. Om ett lag kan använda en variant
av dessa anfallsmetoder på en matchdag kommer de att vara svåra att försvara sig mot.
De tre backlinjerna i övningen lägger stor vikt vid de anfallande enheternas kreativitet och beslutsfattande.
När vi vill utveckla ett lags kreativitet är det viktigt att vi utsätter dem för olika spelscenarier och låter dem utforska situationerna och hitta den rätta lösningen. Med ett block mot en hög linje lösningarna verkar tydlig, men när tid och rum förtätas blir beslutsprocessen mer pressad. Det här är en övning som kan köras veckovis och fungerar bra som enhetsarbete med anfalls- och försvarskonkurrens.
Vi satte upp en spelyta på 30×10 meter som består av tre sammankopplade 10×10-meters, med fyra små mål placerade på de yttre hörnen av mittfältet, som visas. Vi använder 13 utespelare uppdelade i ett rött besittningslag av åtta och ett blått försvarslag på fem. I ena gavellådan har de röda en 4 mot 2 överbelastning, medan de är jämnt matchade med en 1mot1 i mittboxen och har en 3 mot 2 överbelastning i den andra gavellådan. Målet för de röda är att arbeta bollen från ena målzonen till den andra och tillbaka igen.

BRYTANDE LINJER BESIGHET
DEN SISTA TREDJEDEL

Tränaren börjar spelet med att servera en boll till de röda i boxen där de har 4 mot 2-besittningsfördelen. Efter att de röda gjort fyra pass på varandra följande passningar i den rutan, kan bollen passas eller dribblas in i mittfältet där en 2 mot1-situation skapas (om bollen pass as ska en röd följa bollen in i mittfältet).
De två röda i den centrala rutan kombineras sedan för att gå vidare till den motsatta rutan, som visas [1a], och en röd från mittfältet följer bollen in i målzonen för att skapa en ny 4 mot 2-situation.

Tränaren börjar spela genom att skicka bollen in i den zon där den röda besittningslaget har en 4 mot 2-överbelastning.
Efter att ha gjort fyra raka passningar i målzonen kan bollen passas eller dribblas in i mittzonen.
En röd spelare följer bollen in i mittzonen, vilket skapar en 2 mot 1-situation.
De två röda kombineras i mittzonen för att arbeta in spelet till den motsatta slutzonen. En röd spelare följer bollen och skapar en 4 mot 2 in slutzonen.

bild1A

Efter fyra pass på varandra följande passningar kan de röda börja arbeta tillbaka bollen i motsatt riktning på samma sätt som tidigare. Övningen arbetar kontinuerligt från ände till slut, men om de försvarande lagen vinner bollen när som helst (eller i någon zon), måste de försöka göra mål i ett av de fyra minimålen så snabbt som möjligt, som visas [1b].
Vi vill se spelare behålla bollinnehavet med god passnings- och mottagningskvalitet och genom att använda bra rörelser för att skapa vinklar. Vi vill också se spelare som använder de fem sätten att kombinera: att göra överlappande löpningar, underlappande körningar, använda giv och gå-passningar, övertag och ”knektar” (spelare som låter bollen gå genom deras ben).
Övningen är kontinuerlig från ände till slut och tillbaka. De röda använder sin 4 mot 2-överbelastning för att göra fyra pass igen innan de flyttar tillbaka bollen genom zonerna i motsatt riktning.
Som tidigare följer en av de röda besittningsspelarna bollen in i nästa zon för att hålla lagets överbelastning i varje ruta där bollen är.
Här följer inte den röda spelaren bollen in i målzonen i tid, vilket ger de blå möjligheten att dra nytta av misstaget.
Om det blå försvarande laget vinner bollen när som helst i någon zon måste de försöka göra mål i ett av de fyra minimålen så snabbt som möjligt.

bild1B

TRE BAKLINJE
”I båda övningarna uppmuntrar vi spelarna att ta risker. Vi vill att de ska vara kreativa”
Vi satte upp ett spelområde på halva planen med ett mål och en målvakt på sina normala positioner i ena änden och fyra små målmål i andra änden. Spelområdet är uppdelat i tre zoner med en längd på 18 meter och den är avskuren till straffområdets bredd. Som den aktiviteten fortskrider spelområdet blir kortare i längd och minimålen går upp en tredjedel åt gången. Vi använder 14 utespelare uppdelade på sex röda som attackerar huvudmålet, sex blåa som försvarar och två gula ytterbackar som stödjer anfallarnas spel utanför spelområdet. Vi kör denna aktivitet i tre block, där varje block varar i fem minuter och med en möjlighet att det sista blocket inom straffområdet delas i två mindre block på två minuter och 30 sekunder vardera på grund av pjäsens intensitet.

Block 1 spelas i den nedre tredjedelen. De röda anfallarna är uppställda med tre mittfältare och tre forwards, medan de blå är det försvarande laget och har en back fyra och två defensiva mittfältare.
De röda kombineras i den nedre tredjedelen för att skapa chansen att komma in bakom den blå backlinjen med genomgående passningar och framåt löpningar in i den mellersta tredjedelen.
De röda kan använda någon av de gula backarna för att stödja spel utifrån.
När en röd anfallare väl har spelat igenom dribblar de mot mål för att avsluta förbi målvakten. Två andra röda kan stödja breakout-attacken.
Som ett steg, låt en eller två blå försvarare göra återhämtning från den nedre tredjedelen för att försvara sig mot det röda utbrottet.

bild2A

Om det blå försvarande laget vinner bollen siktar de på att göra mål i ett av de fyra minimålen så snabbt som möjligt. Om det röda anfallande laget tappar bollinnehavet måste de nu kontrapressa för att vinna tillbaka bollen.

bil2B

Block 2 spelas nu i mittzonen enligt samma princip som används i block 1.
De anfallande spelarna letar nu efter sätt att kombinera och gå in i straffområdet för att göra mål, men de kan också bestämma sig för att skjuta på avstånd utanför boxen.

bild2C

I block 2 stödjer de gula ytterbackarna fortfarande spelet men nu kan de ta emot bollen för att göra inlägg i straffområdet.

bild2D

Block 3 körs nu inne i straffområdet. Samma mål och principer gäller för både anfallande och försvarande lag.
Det röda anfallande laget letar efter snabba kombinationer och smarta och kreativa avslut.
Alternativt kan de röda besluta sig för att attackera med stöd av inlägg från de gula ytterbackarna.

bild2E

TRÄNINGSPUNKTER
Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?


Nyckelfrågor som vi vill se spelare ställa sig själva under den här övningen är: Finns det utrymme att attackera bakom?
Finns det utrymme för att komma in i breda korsningslägen?
När är ett bra ögonblick att skjuta på avstånd?
Och hur positiva är våra reaktioner på övergången?
I båda övningarna uppmanar vi spelarna att ta risker. Vi vill att de ska vara kreativa och även att inse att om det finns en omsättning av bollinnehav, bör de förbli positiva och kontrapressa snabbt och aggressivt i övergången.
Hur skulle jag sätta detta i en matchsituation?
Med båda metoderna som erbjuder riktning, motstånd och övergångsalternativ för försvarare, är de redan väldigt spellika. Men vi kunde avsluta övningen med ett spel och använda det för att kontrollera vad spelare har lärt sig av övningen.