Kontring
av Steven Schumacher

Övningen har två huvudfokus: kontraattack och utnyttjande av överbelastningssituationer och defensiva principer, vilket ger möjlighet att skapa omsättningar och försöka motattacker.

Det finns två träningar som direkt leder till 11v11-förberedelserna för en matchdag. Övningarna är alla tävlingsinriktade, vilket kommer att hjälpa spelarnas fokus och motivation. Varje gång övningen körs kommer vi att försöka lägga till fler taktiska lager, för att tillhandahålla realistiska matchscenarier.
Övningarna har en stegvis progression. Börja med mentaliteten att attackera och försvara snabbt i första träningen, sedan till ett breakout-besittning som kommer att skapa scenarier som ger möjligheter att attackera snabbt i en överbelastning.
Eftersom det finns ett dubbelt fokus gör det att alla spelare kan visualisera och uppleva något de kan behöva göra under en match.
Vi skulle se till att använda dessa typer av träningar på matchdag -1 eller -2 beroende på när vi skulle göra den här typen av taktiskt arbete, eftersom detta kan variera beroende på de fysiska kraven och förberedelsetiden.
Ofta skulle detta vara för motståndare där vi kanske inte förväntas ha majoriteten av besittningen, och som kan bära på ett betydande anfallshot, vilket kräver att laget är mer strukturerat i sitt defensiva upplägg.

2v2 MÅLSPELET

Efter en 12-minuters uppvärmning av styrka och kondition [visas inte] skapas ett område 24 meter långt och 16 meter brett, med två minimål i varje ände. Totalt används 22 spelare, uppdelade i två lag om 10 – med två målspelare, en vardera baserad i mitten av vardera änden. Lagen ställer upp från hörnet av vardera änden (fem spelare i varje) – röda från vänster, blå från höger.
Det röda laget börjar med bollen, med två spelare som siktar på att ta emot två motståndare. De röda jobbar in bollen på sin anfallshalva. De försöker sedan spela bollen till målspelaren i den motsatta änden – som spelar tillbaka den för att de ska försöka göra mål. När bollen är död lämnar alla spelare planen.
Blå börjar nu med bollen, med fyra nya spelare som kommer in på planen, två från vardera sidan.
Det röda laget börjar med bollen, med två spelare som tar emot två motsatta blå spelare.
1.De röda jobbar in bollen på sin anfallshalva.
2.De spelar bollen till en målspelare och tar tillbaka den för att göra mål.
3.När bollen är död lämnar alla spelare planen.

ES-162-Schumacher-1a_Main

Blå attackerar – men i det här fallet stjäl de röda bollen. De kontrar sedan och gör mål .
Målet är snabba anfall, med framåt passningar och framåt löpningar med och utan boll – samtidigt som ett lag måste vara på anfallshalvan för att göra mål. Det anfallande laget behöver inte använda en målspelare för att göra mål – men målspelaren kan bara ta en touch för att returnera bollen till passningsspelaren. Jag vill att spelarna ska tänka och spela snabbt och visa snabba reaktioner på övergången.
1.Blå börjar nu med bollen, med fyra nya spelare som kommer in på planen.
2.Två nya röda kommer in på planen.
3.De blå attackerar – men de röda stjäl bollen.

ES-162-Schumacher-1b_Main

BRYTA UT BESITTELSE

Planområdet är markerat från straffområde till straffområde på längden, och bredden på straffområdet används, med ett mål i full storlek i varje ände. En 20-meter box utgör också mitten, och offsidelinjer är markerade 25 meter in. Vi använder 23 utespelare – två lag om 10 plus tre flytande spelare, med en målvakt i varje mål.
Båda lagen är uppställda med två försvarare och en anfallare utanför det centrala torget, med fyra spelare från varje lag inuti, plus tre spelare på sidan. En flytande spelare börjar på torget, med två andra runt den.

De blå börjar med bollen på torget med målet att uppnå fem passningar, medan de röda ser ut att vinna tillbaka den. En som de har genomfört fem passningar måste de leta efter för att hitta sin anfallare antingen genom att gå vidare via en dribbling eller genom en förstagångspassning. Två av de blå ansluter sig sedan till anfallaren för att skapa en 3mot2-överbelastning, med syftet att arbeta tillsammans för att göra mål.
1.Det blå laget börjar med bollen på torget och siktar på att göra fem passningar i rad – medan de röda ser ut att vinna tillbaka bollinnehavet.
2.När de har slutfört fem passningar måste de blå hitta sin anfallare, som sedan får sällskap av två lagkamrater för att skapa en 3 mot 2 överbelastning med målet att arbeta tillsammans för att göra mål.
3.När attacken är klar byter två nya spelare in med de två som attackerade.

ES-162-Schumacher-2a_M

De röda börjar nu med bollen, igen, siktar på att slutföra fem passningar innan de arbetar fram bollen till sin anfallare. Två spelare går samman för att göra en 3mot2 i attack. Men i det här exemplet vinner de blå försvararna bollen och spelar den in på torget till en lagkamrat, med syftet att sedan göra fem passningar och skicka spel mot den andra änden av planen.
För den här övningen kommer jag att leta efter lagen för att visa lugn i besittning, speciellt i återhämtning.
Jag vill att spelarna alltid ska vara ute efter att passa och springa framåt, alltid på resande fot för att skapa utrymme.
Vi kör den här övningen i tre omgångar à fyra minuter, med en minuts vila mellan varven.
1.De röda börjar nu med bollen och vill spela fem passningar och arbeta bollen till sin anfallare.
2.Två röda går med i attacken för att göra en 3mot2.
3.De blå försvararna vinner bollen och spelar den in på torget så att de blå kan göra fem passningar och skicka spel åt andra hållet.

Slutligen går vi in i en 11v11-övning.

ES-162-Schumacher-2

TRÄNINGSPUNKTER

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Offensivt kommer vi att leta efter spelarna för att visa en förmåga att utföra tekniska handlingar i snabbhet – dribblingar, passningar, skott, etc. Jag vill också att de taktiskt ska känna igen möjligheter att skapa och utnyttja utrymme, särskilt i 3mot2-scenarierna.
Defensivt kommer jag att titta på avstånden mellan spelare för att förhindra framgångsrika genombollar, så sätta fällor för att kunna avlyssna. Jag vill också att spelarna ska vara påslagna för att känna igen triggers för att lägga press på bollen (dålig touch, fyrkantig passning, etc).

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?
Beslutsfattande om när man ska dribbla eller skicka vidare kontringar är vanliga saker att hålla utkik efter. När man försvarar kan spelet också kopplas bort.
Jag kommer att tillåta spelarna att utforska olika sätt att närma sig övningen i anfall och försvar, sedan ingripa vid rätt tidpunkt för att lyfta fram positiva saker, eller hitta möjligheter att diskutera och visa alternativ till det beslut de tagit.

Hur skulle jag sätta detta i en spelsituation?
Motanfall är en naturlig biprodukt av alla spel. Därför kan vilken storlek som helst med valfritt antal spelare manipuleras för att uppmuntra denna typ av taktik.
Jag vill att spelarna alltid ska vara ute efter att passa och gå framåt, alltid på resande fot för att skapa utrymme.