Komprimera ditt lag på mittfältet.

Den här övningen lägger tonvikten på att mittfältsenheter ska hålla sig kompakta och vara svåra att penetrera när de inte är i besittning. Den identifierar specifika defensiva roller för mittfältsspelare vilket gör dem mer kompakta och svåra att penetrera.
Spelare lär sig att känna igen var små luckor och hål finns i deras försvar, och att täppa till dessa direkt eller vara redo att täppa till dem om bollpositionen rör sig och de behöver reagera.

Sätt upp ett område på 30 x 22 meter med ett rutnät som består av 5×5 meter kvadrat. Vi använde 16 spelare i passet.

Hur man spelar
Ställ upp övningen så att du har tre mittfältare placerade i fyra rutor, patrullerade av tre försvarare framför dem. Du behöver också 2 anfallare och 2 försvarare i anfallsområdena utanför boxen och 1 kantspelare samlad av 1 defensiv mittfältare. Mittfältare kan bara använda rutorna på sin sida av zonen och endast en spelare från varje lag är tillåten i varje kvadrat. Uppgiften är att mittfältare ska passa vänster och höger tills de kan skapa en öppning till en anfallare. Mittfältare, som försvarar, fyller luckor närmast bollen och lämnar den fria rutan längst bort från bollen. När bollen väl går in till mittfältaren släpper en offensiv mittfältare och en defensiv mittfältare för att göra 3 mot 3.

Metod
Kommunikation och stödspel på mittfältet för att hålla mittfältet kompakt.

1.Mittfältare kan bara använda rutorna på sin sida av zonen – endast en spelare från varje lag tillåts i varje ruta.
2. Försvarande mittfältare måste stänga luckan närmast bollen och lämna boxen tom längst bort från bollen.

SCW543_defend-compact-midfield_WEB_A

3. Genom att skicka bollen snabbt försöker det anfallande laget skapa utrymme för att få igenom bollen till de två anfallarna.
4. Nu kan en anfallande mittfältare och en försvarande mittfältare flytta in i anfallsområdet för att skapa en 3 mot 3.
5. Här tar inte försvararna upp den genomgående bollen och den rörliga mittfältsspelaren kan komma bakom försvaret.

SCW543_defend-compact-midfield_WEB_B