I besittning: mottryckande principer.
av Marc Skinner

Övningen är baserad på våra principer i två viktiga ögonblick av spelet: för det första, vårt arbete i besittning (spelhastighet, att hålla sig på bollen så länge som nödvändigt, passa och ta emot detaljer, stödvinklar, skapa och utnyttja utrymme, byta spela, utan press) och för det andra, vår reaktion på motpress (pressa linjer, jaga tillsammans, sätta fällor, göra 1 mot 2 till 1 mot 1 när vi tappar bollen) och att vara hänsynslös när vi vinner tillbaka den.

Båda delarna av övningen är roliga och konkurrenskraftiga med belöningar för båda lagen innan de går in i 11 mot 11. Rondos är snabba och kräver lagarbete som förenar spelare och får dem att samarbeta och kommunicera. Detta leder långt in i den andra delen av träningen där det finns gott om upprepningar och möjligheter för spelare att både vara i besittning för att skapa målchanser men också hitta lagets enhet i att obarmhärtigt pressa ihop för belöningen att vinna tillbaka bollen och försöka göra mål snabbt. Detta är en bra övning för att öka teamkommunikation och samarbete.

RONDOS
Två rondoboxar är uppsatta, 15×15 meter, med fyra minimål på utsidan. I varje ruta finns en annan ruta, 8×8 meter. I innerrutan sätter vi upp en rondo på 4 mot 2.
1.En 4 mot 2-rondo spelas i mittrutan.
2.De blå ser ut att behålla bollen.
3.De två röda vinner tillbaka bollen.

ES-165-Skinner-Healy-1a

…när de två vinner det blir det 6 mot 4 i den större rutan [1b].
1.Rondon är nu en 6 mot 4 i den större lådan.
2.De röda ser ut att behålla bollen.

ES-165-Skinner-Healy-1b

När de fyra vinner bollen, ser de ut att göra mål i något av målen (medan de sex kontrapressar för att vinna tillbaka bollen, spela ur press och behålla bollen) [1c].
1.Det blå laget vinner bollen och ser ut att snabbt göra mål i ett av minimålen.
2.Det röda laget kontrapressar för att vinna tillbaka bollen.

ES-165-Skinner-Healy-1c

Nyckelteman här är att tänka på att spela i besittning: att hålla sig på bollen så länge det behövs, passningstakt, detaljer vid första beröring och sättning av bollen, stödvinklar, spelhastighet och att spela ur press. I övergången letar vi efter reaktionen på motpressen, jagar tillsammans, sätter ut fällor och är hänsynslös att göra mål.
Dessa rondos är designade för att leda in i den andra träningen genom att introducera principerna för huvudövningen i ett rondoformat: att utnyttja överbelastningar med bollen och effektivt kontrapressa på övergången och ta chansen att göra mål i minimål.
Om det går bra för spelarna kan du ändra antalet passningar som lagbygget behöver göra innan de kan göra mål centralt (vi började med 10). Om det kontrapressande laget inte kan få press på bollen och de sätter fällor effektivt och pressar ihop, kan du göra området mindre.
Troliga misstag från spelare kan vara att laget i besittning inte utnyttjar hela utrymmet och blir instängt i ett område för snabbt. Lösningen är att utnyttja överbelastningar bättre och inte missa chanserna att byta för att få det pressande laget att fungera. För det kontrapressande laget, var hänsynslös vid övergången; skanna för att veta vilka mål som är gratis så att du kan göra så tidigt som möjligt.

Bygg och motpressning

Sätt upp en ruta på 60×40 meter med fyra minimål och ett centralt område på 20×20 meter med fyra minimål – två vända inåt, två vända utåt. Det här är 9 mot 9+2, och vem som helst kan gå var som helst. De två extra spelarna arbetar med laget i besittning.
Spela alltid in i samma lag som bygger. Om de gör 10 passningar kan de göra mål i minimålen runt den inre rutan [2a].
1.Tränaren spelar in bollen till de röda spelarna i mittområdet.
2.De röda kombineras med de gula för att göra 10 pass.
3.De röda kan sedan göra mål i ett av de inre minimålen.

ES-165-Skinner-Healy-2a

Om de blå vinner tillbaka bollen försöker de göra mål i yttermålen så snabbt som möjligt medan de röda kontrapressar [2b].
1.Spelet startar om, med de röda i besittning igen.
2.De blå vinner tillbaka bollen genom att fånga en passning till den yttre rutan.
3.De röda ser till att motpressa.
4.De blå gör mål i ett yttermål.
Om de röda vinner tillbaka bollen, kan de göra mål i de centrala minimålen på tre pass? Om inte, fortsätter de att bygga till 10 innan de försöker göra mål igen.

ES-165-Skinner-Healy-2b

Nyckelteman här för laget i besittning är att utnyttja +2-överbelastningen, byte av spel, spelhastighet, stödvinklar, spela ur press, passningar och ta emot detaljer och beslutsfattande om när man ska göra mål och när man ska behålla . I övergången är nyckelteman att upprätthålla reaktionen på motpress, att jaga tillsammans, sätta fällor och att vara hänsynslös att göra mål.

11v11-format
Därifrån går detta till en normal 11 mot 11 med planen uppdelad i fjärdedelar. Laget i bollinnehav bygger till motståndsmålet för att försöka göra mål. Om de vänder på bollen är deras utmaning att vinna tillbaka bollen inom fem sekunder. Om de vinner tillbaka bollen inom fem sekunder och sedan gör mål i den fasen av besittning är deras mål värt två. Om de kan vinna tillbaka bollen på fem sekunder och under samma kvart förlorade de den, är deras mål värt tre [3].
1.Det röda laget är i besittning, de bygger för att försöka göra mål.
2.Det blå laget vinner tillbaka bollen genom en tackling.
3.De röda kontrapressar snabbt och vann tillbaka bollen på den ruta de förlorade den på inom fem sekunder.
4.De röda fortsätter att göra mål, med målet värt tre.

ES-165-Skinner-Healy-3

Vi bibehåller de tidigare nyckelteman och i besittning måste vi också överväga passningsdistanser (kort nog för att kontra mot tillräckligt långa för att spela bort från press).