Försvarar i ett mitt block

Den här övningen handlar om att försvara i ett mitt block och göra ett lag svårt att spela igenom. Det kommer att lära spelare att arbeta som ett block och det kommer att hjälpa dem att förstå exakt när de ska börja pressa. Det är en viktig övning och bra kommunikation är avgörande. Det hjälper också lagen att arbeta på sin aggressivitet i mitt blocket.

Vad får jag spelarna att göra?

Mitt blockspel

Vi ställer vi upp på ett 70-meter långt område mellan de två utvisningsrutorna och använder planens fulla bredd. Vi har ett mål och en målvakt i varje ände. Spelområdet är uppdelat i fyra fjärdedelar med den sista fjärdedelen avsmalnande i varje ände, som visas. Vi använder 15 spelare och två målvakter, uppdelade i ett rött anfallslag på nio inklusive en målvakt och ett blått försvarslag på åtta inklusive en målvakt. Vi tränar det blå försvarslaget.
Det anfallande laget börjar med bollen och spelar ut bakifrån med en passning från sin målvakt in i försvarszonen. Så snart bollen går in i presszonen pressar det försvarande laget aggressivt och försöker vinna bollen eller tvinga fram ett misstag, eller kanske tvinga anfallarna att spela tillbaka mot sitt eget mål, som visas [1a] .
Om mitt pressen misslyckas, fortsätter det röda anfallande laget att anfalla och bör försöka göra mål, som visas [1b] . Men om det blå försvarande laget vinner bollen bör de göra en kontring och försöka göra mål, som visas [1c] .Linjen in i den sista kvarten fungerar som offsidelinje i båda ändar. Vi spelar fyra matcher på tre minuter vardera.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

De viktigaste sakerna som vi måste titta efter är avstånden mellan de försvarande spelarna. Vi vill se spelare hålla sig kompakta och visa att de är redo att pressa så fort bollen passerar in i presszonen. Vi vill också se att spelare arbetar tillsammans som en enhet och kommunicerar med varandra.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Ett av de typiska misstagen är att spelare misslyckas med att läsa punkterna för att pressa på. Frustration är också en annan faktor, för ibland är de inte tillräckligt tålmodiga.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Brytande linjer

Vi satte upp ett område på 45×44 meter uppdelat i tre 15-meters zoner. Vi använder 15 utespelare, uppdelade i tre lag om fem. Ett lag är placerat i varje zon. Lagen i varje ände måste försöka skicka bollen genom det centrala blocket till laget i den motsatta änden, som visas [2a] .
Laget i mitten bör försöka hålla sig kompakt och växla över när bollen flyttas, vilket gör det svårt att passera genom dem, som visas [2b] .
Bollen måste hålla sig under huvudhöjd.Vi spelar i 12 minuter och byter lag varannan minut så att varje grupp spelare får två varv som försvarande lag.