Defensiva principer.

Denna övning kan användas för att arbeta med både anfalls- och försvarsprinciper, men här fokuserar jag på den defensiva sidan av aktiviteterna. Alla grundläggande försvarsprinciper kan utvecklas och tränas med den här övningen, särskilt att hålla upp attacker, pressa, , täcka över, komma ut snabbt för att möta ytter, spåra mittfältskörningar in i boxen, blockera skott och inlägg och vara medveten om av motangrepp.

Vad får jag spelarna att göra?
3 mot 2 träning

Vi satte upp ett område på 25-30 meter brett och 40 meters långt, med ett mål i full storlek i ena änden. Spelarna är uppdelade i försvarspar, med anfallare i grupper om tre och två målvakter. Vi börjar med tre anfallare i ena änden redo att attackera två väntande försvarare framför målet, som visas.
En av anfallarna börjar spela med att passa till det första försvarsparet. Bollen skickas tillbaka till en av anfallarna, som blir aktiv när försvararen rör bollen. Anfallaren som får tillbaka bollen måste skicka den till en lagkamrat innan de kan attackera försvararna i en 3mot 2 i syfte att göra mål.
Efter tre eller fyra attacker, byt försvarspar och byt målvakt. Anfallstrion förändras efter varje omgång.

1. Spelet börjar med att en av anfallarna spelar tillbaka bollen till de väntande försvararna
2. Försvararen lämnar tillbaka bollen till en anfallare, som måste passa till en lagkamrat innan han attackerar målet i en 3v2
3. Försvarare ska försöka hålla upp anfallarna och stoppa dem att göra mål
4. Rotera försvarare och byt målvakt var tredje eller fjärde attack
5. Rotera anfallare för varje attack.

Feb18_Hodgson-new1

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se att spelare är kapabla att hålla upp attacker och att de kan motstå att göra det första draget tills det är nödvändigt att blockera ett skott. De ska också hålla sig på benen.
Försvarare måste hålla anfallarna borta från mål och göra det enda möjliga skottet till en boll mot den närmaste stolpen, vilket skulle gynna målvakten.
Försvarare ska trycka ut tillsammans när bollen skärs tillbaka i rutan och inte crossover för att exponera den tredje anfallaren.
Vi ser efter att målvakten är snabb från sin linje om det behövs och kommer ut som en sopare för att täcka alla genomgående bollar.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Vi satte upp ett spelområde på 70×54 meter, eller mellan de två utvisningsrutorna, med ytterligare en fem meter bred kanal på varje sida av huvudområdet, som visas.Vi har ett mål och en målvakt i varje ände och delar upp spelarna i två lag med sju utespelare och tre neutrala, som spelar för laget i bollinnehav.
Två av de neutrala är låsta i de fristående breda kanalerna, en i varje, och de kan bara ta emot bollen på den anfallande halvan av laget i besittning. De kan också bara ta emot bollen från anfallare eller mittfältare, inte från de tre försvararna. Den tredje neutrala opererar i huvudområdet som en central mittfältare men är begränsad till två tillslag och kan inte göra mål.
Målvakter kan bara fördela bollen med sina händer; de kan inte sparka den om den inte har blivit en död boll.
Med undantag för de skisserade förhållandena är det ett normalt spel, där de neutrala spelarna ger en överbelastning till det anfallande laget.
Spelet börjar med att tränaren matar in bollen i 3 mot 2 på mittfältet (den neutrala mittfältaren ger överbelastningen), eller med en boll som spelas direkt till en av anfallarna. Tränaren kan hålla igång anfallen och behålla intensiteten genom att passa in ytterligare en boll när den går ur spel. Tränaren kan också vilja hindra det anfallande lagets försvarare från att passera halvvägslinjen för att koncentrera sig på att göra det till 5 mot 6 på anfallshalvan.
Anfallare bör uppmuntras att pressa försvararna hela tiden.

1. Spela 8 mot 8 inklusive målvakter, som bara kan fördela med händer. De kan inte sparka bollen om den inte har gått död.
2. De gula kantspelarna i de breda kanalerna spelar för laget i bollinnehav. De kan bara ta emot bollen när de är på anfallshalvan.
3. De kan inte ta emot från de tre försvararna
4. Den gula mittfältaren är också neutral och spelar för laget i bollinnehav. Han är begränsad till två beröringar och kan inte göra mål
5. Tränaren håller uppe intensiteten i attackerna genom att passa in en annan boll när den går ur spel
Feb18_Hodgson-new2