Denna övning handlar om defensiv organisation, och specifikt två punkter: djupkontroll och dubbelmarkering.
Dess betydelse beror på principerna i ett teams taktiska modell. Övningen är viktig för lag med hög defensiv blockering, som tillåter utrymme bakom försvarslinjen – detta är en bekant situation i defensiva övergångar.
I slutändan måste tränaren arbeta in det han känner är rätt in i lagets dynamik.
Även om denna organisation är enkel när det gäller träningsmetod, kommer komplexiteten genom grunderna i teamtaktiken.
I övningen går vi från ett mindre område till ett större i den sista övningen – vilket ger en global tillämpning av de principer vi tränar.

Vad får jag spelarna att göra?
Var och en av principerna vi repeterar praktiseras på samma sätt.
Bollen börjar med en anfallande central mittfältare och spelas ut brett.
När bollen är död startar spelet om med den centrala mittfältaren. Om försvarare vinner bollen siktar de på mål målet på mittlinjen.

Princip 1: Djupkontroll av försvarare

1. Att läsa uppspel från djupa försvarare fatta ett kollektivt beslut att dra sig tillbaka som en enhet – på detta sätt är offside ett kollektivt beslut
2. Försvararna måste kommunicera hela tiden, röra sig närmare varandra vid behov men aldrig sträcka sig mer än 10 meter från varandra
3. Försvararna kontrollerar djupet genom att hålla sin linje på ett förutbestämt avstånd i förhållande till det upplevda hotet från motståndarna
4. Defensiva mittfältare måste vara medvetna om utrymmet mellan sig själva och försvaret. De bör försöka komprimera området så att avståndet mellan dem själva och försvararna är 10-15 meter, samt att neka anfallare utrymme för att ta emot passningar mellan linjerna.

Princip 2: Kontrollera defensiva områden.
1. Den närmaste backen måste bestämma om han ska trycka på kantspelaren eller släppa bakåt för att täcka. Han kommer att få samtalet när mittbackens synlinje till bollen störs, då han trycker på yttern. Om yttern har rört sig förbi denna linje drar backen sig tillbaka.
2. Försvararna måste förutse anfallarnas rörelse och gå för att täcka alla målområden. De måste förvänta sig att en anfallare gör en löpning över den närmaste stolpen och en central, samt är medvetna om möjligheten att den motsatta yttern flyttar in på bortre stolpen. De täcker områdena därefter
3. En av de centrala mittfältarna tappar för att täcka tillbakadraget och eventuella mittfältare som bryter sent. De är också väl positionerade för att samla eventuella andrabollar och starta motattacker.

Princip 3: pressa mannen med bollen.
1. När bollen rör sig brett pressar vi som ett lag. Närmaste försvarare pressar framifrån, närmaste mittfältare pressar inifrån.
2. Dubbelmarkering tvingar motståndaren att spela baklänges – borta från fara. Nu organiserar vi om.
3. Den tredje mannen stänger den enklaste passningslinjen.

Vi använder samma pressande och kollektiva rörelse på båda kanterna. Efter att framgångsrikt ha tvingat fram spel bakåt och när motståndaren byter bollen till den andra kanten, speglas våra rörelser.

Tillämpning av principer som tränats tidigare
Spela 11v11 på en fullbreddsplan från box till box. Spelare måste praktisera de moment som har repeterats fram till nu.
Anfallande drag måste komma från flanken, med försvarare som visar djupkontroll, skicklighet och organisation för att dubbla markering och självförtroende att gå över för att stänga ner hotet från flankerna.
Detta är ett oavbrutet spel som spelas i 15 minuter. Alla normala lagar och omstarter gäller.