Brytande linjer.

Denna övning handlar om att bryta linjer i besittning. På grund av hur vi spelar måste våra spelare kunna förstå när de ska byta spel och när de ska dela motståndet, allt i syfte att penetrera motståndare och tillåta oss att spela framåt.
Denna övning uppmuntrar spelare att fatta snabba beslut under press och att även kommunicera med varandra så att de kan se helheten. Det handlar också om vilken typ av tekniskt spel i besittning de använder, inklusive hur man tar emot bollen, oavsett om det är på halva plan, första gången man spelar runt kanten, eller snabba kombinationer för att spela framåt.
Vi tror att det är väldigt viktigt att övningar inte avviker för långt från det verkliga spelet. Därför är denna övning fotbollsinriktad och positionsspecifik. Detta säkerställer att praktiken är relevant och repetitiv. Det låter oss också få in detaljerna i dem snabbt och effektivt.
Denna övning är uppdelad i tre delar. Den första delen är en förlängning av uppvärmningen med ett tekniskt fokus, för att sedan utöka planstorlekarna för att öka den fysiska belastningen så att spelarna spelar under mer spelrelaterad stress.

Vad får jag spelarna att göra?
Övning 1

Vi börjar övningen med en teknisk övning, med fokus på att godkänna och ta emot prioriteringar och beslutsfattande. Vi satte upp ett område på 22×16 meter. Vi använder 10 utespelare och en målvakt, uppdelade i två lag om fyra (de röda och de blå) och tre neutrala spelare (de gula). Blå är på utsidan av området på vardera sidan och de arbetar tillsammans med de tre neutrala, som har en spelare i varje ände och en i mitten av huvudområdet.
De röda är försvararna och de kan inte pressa ytterspelarna eller slutneutrala, de får bara snappa upp bollen eller tackla den centrala neutrala spelaren. Alla spelare är på max två beröringar men vi uppmuntrar dem att spela med en beröring.
Spelet börjar med en passning från tränaren till en av de blå, som måste behålla bollinnehavet med hjälp av de neutrala, som visas [1a].
Bollen kan skickas runt utsidan men bara upp till tre passningar kan göras innan den måste spelas genom den neutrala spelaren i mitten, splittra det försvarande laget med en passning eller göra en hög passning över toppen.
1. De fyra blå på utsidan jobbar med de neutrala gula för att behålla bollinnehavet. Spelare är begränsade till två-touch, men uppmuntra dem att prova en-touch.
2. Bollen kan skickas runt utsidan men endast tre utvändiga passningar kan göras som mest innan den måste spelas genom den centrala neutralen.
3. Vid passning till central neutral kan passningen antingen dela det försvarande laget eller chippas över försvararna.
4. Det röda försvarande laget kan snappa upp bollen men de får inte pressa ytterspelarna – de kan bara tackla den centrala neutralen.

31792-Michael-duff-breaking-lines-1

Om försvararna snappar upp bollen måste de snabbt skicka den till en neutral och byta plats med det blå laget på utsidan, som visas [1b]. Övningen återställs sedan så snabbt som möjligt för att hålla det flytande. Vi spelar tre omgångar på fyra minuter.
1. Om de röda försvararna kommer i besittning måste de snabbt passa till en av de gula neutralerna.
2. Efter att ha fått bollinnehav byter de röda försvararna snabbt plats med det blå ytterlaget. Övningen fortsätter sedan att flyta på med spelarna i deras nya roller.

31792-Michael-duff-breaking-lines-2

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När vi tilldelar roller gör vi helst en neutral spelare i den ena änden till en mittback och den andra till en målvakt, medan den neutrala i mitten antingen ska vara en mittfältare eller en nummer 10. Detta är så att målvakten och mittbacken kan se spelet på samma sätt som de skulle se det i en match. På samma sätt kan mittfältaren eller nummer 10 sedan öva på sin spelmedvetenhet och känna igen när man ska spela en direktpassning, när man ska spela runt hörnet eller när man ska ta emot på bakfoten och gå ut på andra sidan.

Hur kommer jag framåt i övningen?
Progression

Vi utvecklar övningen genom att utöka området till 32×22 meter. De två lagen om fyra (de röda och de blå) är nu båda inne i huvudområdet, medan de tre neutrala spelarna (de gula) är placerade som de var tidigare, med en i varje ände och en i mitten. De blåa och de gula neutrala arbetar återigen tillsammans för att behålla bollinnehavet, vilket ger dem en fördel med 7 mot 4 över de röda försvararna.
En poäng ges om besittningsspelarna genomför åtta på varandra följande passningar eller om de lyckas överföra bollen från den ena slutspelaren till den andra och tillbaka genom att spela genom mitten neutral minst en gång, som visas [2]. Om en spelare skickar till en slutman kan de inte ta emot nästa pass – detta uppmuntrar rotation.
De passande spelarna bör ta så få beröringar som möjligt, medan det röda försvarande laget kan pressa och tackla alla utom de två slutna neutrala.
Vi spelar tre omgångar på fem minuter.
1. De fyra blå är det passande laget. De håller bollen med hjälp av de gula neutralerna. Spelare bör uppmuntras att använda så få beröringar som möjligt.
2. Det röda laget är försvararna och de kan pressa vilken spelare som helst i huvudområdet.
3. En poäng tas om ett lag fullföljer åtta på varandra följande passningar, eller spelar från ena änden till den andra och tillbaka, och spelar genom den centrala neutralen minst en gång.
4. Spelaren som skickar till en slutspelare kan inte ta emot nästa pass tillbaka. Detta uppmuntrar spelare att rotera sina positioner.

31792-Michael-duff-breaking-lines-3

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Med båda lagen om fyra i det centrala området borde det uppmuntra till snabbare beslutsfattande, eftersom det nu är konstant press på bollen från det försvarande laget.
Det övergripande målet är att få de passande spelarna att utveckla en förståelse för när, varför och hur de ska spela igenom, över eller runt motståndet. Vi vill se passande spelare dra press med en direktpassning, roterande positioner och använda snabba kombinationer. Vi vill också se dem uppvisa bra kroppsform när de tar emot bollen, för att öppna upp planen.

Hur skulle du sätta detta i en spelsituation? 11v11 spel

Vi ställde upp för ett konkurrenskraftigt 11v11-spel på en hel plan med ett mål och en målvakt i varje ände, och med hörnorna avstängda, som visas [3a].

Spelet spelas på den centrala halvan av planen, med breakout-zoner som leder spelet mot målet i vardera änden i den sista tredjedelen. Försvarare kan inte gå in i dessa breakout-zoner.
Normala fotbollsregler gäller, inklusive offside och inkast, men eftersom vi försöker dra en press från motståndarna, om laget i besittning gör åtta raka pass, tjänar de en poäng.
1. Blå börjar spela i besittning. De får en poäng om de kan göra åtta passningar i följd, eller så kan de göra mål i målet de anfaller
2. De röda är försvararna och de måste pressa och försöka vinna bollen, men de kan inte komma in i slutet av breakout-zonen i deras defensiva kvart.

31792-Michael-duff-breaking-lines-4

Ett konventionellt mål kan också göras genom att spela igenom till en forward, som får ta emot bollen i breakout-zonen och gå 1mot1 med målvakten, som visas [3b]. Forwarden har tre beröringar att göra mål och när han väl har tagit sitt skott startar spelet om med det andra laget i bollinnehav. Detta uppmuntrar lag att spela snabbt, men det uppmuntrar också snabba återhämtningslopp från det försvarande laget och lär dem att försvara när de är i underläge.
För att gå vidare i spelet kan spelare bara spela fram till anfallaren under huvudhöjd och en försvarare kan också spåra löparen in i breakout-zonen. Detta för att spelarna ska kunna träna på att springa från försvararnas rygg och vilken typ av passningsteknik de ska använda.

I försäsongsträning använder vi detta 11mot11-spel för att träna vår form (1-3-5-2) mot olika motståndsformationer och i olika spelscenarier. Under säsongen använder vi det för att träna på att bryta linjerna för motståndet vi kommer att spela härnäst.
För denna övning kommer vi att spela tre matcher på åtta minuter.
1. Om ett skott tas på mål, startar spelet om med det andra laget i besittning.
2. För att göra mål måste en passning spelas igenom till en anfallare som kan springa in i slutet av breakout-zonen för att gå 1 mot 1 med målvakten. Han har tre tillslag att göra mål.
3. Det försvarande laget kan inte gå in i breakout-zonen framför sitt mål.

31792-Michael-duff-breaking-lines-5

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När de är i besittning, om de blir pressade, vill vi se spelare inse var överbelastningen är. Vi vill se dem byta spel för att komma ut åt andra hållet. När bollen väl har bytts vill vi se om vi kan penetrera med löpare bortom – och om inte vill vi se dem återvinna bollen, byta igen eller dela försvaret, beroende på motståndarnas positioner.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Det största misstaget är att spelare tenderar att ta för många beröringar. För att lösa detta, försök att lägga till villkor för aktiviteterna och begränsa antalet beröringar som tillåts när du är på bollen.