Besittning med pressande intensitet och övergång.
av Gary O’Neil

Denna övningen arbetar med att upprätthålla bollinehav med inslag av pressande intensitet och övergång.

Passet börjar med en liten passningsövning, med två lag som ställer upp med samma mönster, vanligtvis mönster som vi skulle använda taktiskt för ett specifikt område på planen. Denna övning skapar tävling, med lopp för att öka tempo, fokus och intensitet.
Den andra delen av övningen är en 8+1 v 2-besittningsövning med övergång till minimål. Fokus ligger på att behålla bollinnehavet på ett litet område och för var femte lyckade passning kommer försvararna att kunna introducera ytterligare en pressande spelare som sedan ökar kraven på besittningslaget.

PASSNINGSÖVNING
Vi satte upp två 30-meter rutor bredvid varandra. Sex skyltdockor och tre koner är arrangerade i var och en av rutorna, som visas. Vi använder 16 spelare, uppdelade i två lag om åtta, en i varje område.
Spelarna går igenom en passningssekvens, konfigurerad efter tränarens val beroende på kommande motståndsutmaningar. Syftet kommer att vara att spelarna uppmanas att leverera en blandning av korta och långa, raka och diagonala passningskrav, [1a, 1b].
Skyltdockorna fungerar som visuella barriärer att undvika. Spelare roterar roller och följer bollen när de har spelat den.
Som en fortsättning och för att göra övningen så konkurrenskraftig som möjligt kan de två grupperna tävla mot varandra för att få bollen genom banan och tillbaka till startpunkten.
Vi kör denna träning i 10 minuter.

ES-161-ONeil-1a
ES-161-ONeil-1b

1.Spelare springer genom en passerande krets.
2.De följer bollen efter att de har passerat den.
3.Spelare tar emot och kör en blandning av kort, lång, rak och
diagonal pass.

1.För att göra övningen så konkurrenskraftig som möjligt, de två
grupper kan tävla.
2.Målet är att få bollen genom banan och tillbaka till startpunkten.

BOLLHÅLLANDE SPEL
Vi sätter upp en spelyta på 40×30 meter med ett minimål på varje sida. Vi använder 17 spelare, uppdelade i två lag om åtta med en flytande spelare.
Det röda laget börjar med alla åtta spelare på planen, tillsammans med den flytande spelaren. Det blå laget har två spelare på planen och sex som väntar utanför den, fördelade mellan motsatta hörn.
Det röda laget måste kombinera med den flytande spelaren för att behålla besittningen. För var femte pass som laget i besittning gör kommer en annan försvarsspelare in på planen.
Lag byter efter åtta bollar och totalt görs poäng för besittningslaget. Poäng ges för antalet försvarare som hamnar innanför besittningsrutan, med bonuspoäng tillagda för försvarare om de gjorde mål i minimålen. Det pressande laget blir besittningslaget och försöker slå poängen.
Övningen kan fortskridas genom att minska planområdets storlek för att kräva mer från besittningslaget. Ett annat alternativ är att lägga till två pressande spelare var femte pass för att öka svårigheten i besittning.
Vi kör denna träning i 20 minuter, i tre minuter långa omgångar.

1.Spelarna är uppdelade i två lag om åtta och en flytande spelare.

2.Det röda laget börjar med alla spelare på planen, vid sidan av flytande spelare.
3.Det blå laget har två spelare på planen och sex som väntar utanför den, delad mellan motsatta hörn.
4.Det röda laget och flytande spelare måste se till att behålla bollinnehavet
5.För var femte pass som laget gör kommer en försvarsspelare in planen.

ES-161-ONeil-2a

1.Det försvarande laget vinner tillbaka bollen.
2.De spelar nu med den flytande spelaren.
3.De måste försöka göra mål i ett av minimålen för att få en poäng.

ES-161-ONeil-2b

1.Varje gång besittningslaget får fem passningar kommer en annan försvarare in på planen.
2.Om det försvarande laget vinner bollen måste besittningslaget kontra
tryck för att återta.
3.När de väl har återtagit bollen kan de fortsätta att behålla bollen.

ES-161-ONeil-2c

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
I passningsövningen letar vi efter tidpunkten för rörelsen, skanningen, passets hastighet och stödvinkeln och detaljerna i passet.
I besittningsövningen letar vi efter att laget i besittning bjuder in press innan passningar, skapar vinklar att ta emot för att spela ur press, för att byta spel från trånga områden och för intensiteten i motpressen när bollen förloras.
Utan besittning strävar vi efter att försöka att inte bli splittrade som försvarare och att upprätthålla en hög intensitet i pressen på bollen.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur kan de undvikas?
Tidpunkten för rörelserna i passningsövningen kan innebära att spelarna tar plats för tidigt.
I besittning, misslyckas med att skanna för att se var nytt tryck kommer ifrån när det kommer utifrån och in.
Att släppa bollen när det inte finns någon press tar också bort tiden på bollen för spelaren som tar emot, vilket flyttar trycket till den spelaren.

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?
Efter denna övning skulle vi gå vidare till småsidiga spel: 4 mot 4 eller 5 mot 5. Vi skulle kunna lägga till villkor för att replikera potentiella spelsituationer, som positiva reaktioner på bollinnehav, genom att erbjuda dubbla poäng för ett mål som gjorts inom fem sekunder efter en återhämtning.
Vi skulle också uppmuntra det försvarande laget att inte bli splittrad och göra spelet förutsägbart, vilket kopplar till arbetet utanför bollinnehavet i övningen.