Attackerande övergångar.

Den här övningen handlar om principerna bakom offensiva övergångar, särskilt den offensiva 3 mot 2-övergången.
Först kommer jag att introducera övningen genom att beskriva några av de övergripande principerna som vi använder för offensiva övergångar på Brentford Football Club och sedan kommer jag att fortsätta med att förklara principerna bakom de specifika attackerande 3-2-situationerna och vad vi vill se från spelarna, innan äntligen går vi vidare med att presentera övningen som vi använder för att träna för detta.
Det är verkligen viktigt att alla förstår teorin bakom vår taktik eftersom vi behöver ha spelare som har personligheten och kunskapen att tänka på vår anfallsorganisation och våra alternativ även när laget försvarar.

MOTATTAKTAKTIK

När vi försvarar är det viktigt att organisera laget för det ögonblick vi vinner tillbaka bollen och när vi väl har återtagit bollinnehavet måste vi fundera över hur vi kan spela en snabb kontring.
Spelaren som har vunnit upp bollen måste tänka ”framåt” om han kan men det är viktigt att han inte slösar bort den första passningen. Han är vanligtvis omedveten om situationen runt honom, därför är det bästa man kan göra att passa till en spelare som är fri, istället för att göra en blind pass. Ibland är den bästa spelaren att passa till framför honom när han har ryggen mot mål. Det är okej – spelaren ska göra den enkla passningen först och sedan kan laget tänka på att spela framåt snabbt, men det viktigaste är att inte tappa bollen.
Spelare måste snabbt känna igen om dörren är öppen eller stängd. Om den är stängd måste laget skydda bollen genom att spela den enkla passningen till spelarna som kan ses – spela bort från press, eller hoppa en spelare att byta spel och avsluta kontringen på andra sidan planen.
Om dörren är öppen ska spelaren med bollen dribbla eller passa framåt snabbt. Laget ska spela med ett högt tempo, göra snabba, djupa löpningar och försöka avsluta kontringen.
Vi vill att spelarna ska förstå teorin innan vi arbetar med dem på nyckelprinciperna för våra anfallsövergångar.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När vi kontrar 3 mot 2 och bollbäraren är på ena sidan av planen vill vi se djupa löpningar från nummer 9 och motsatt ytter för att dra iväg motståndarna. Den ena ska springa mellan försvararna och den andra ska göra ett brett lopp på bortre sidan, som visas [1a].
1. Blå kontraattackar 3 mot 2 och bollbäraren (här siffran 11) är på ena sidan av planen.
2. Siffran 9 och siffran 7 bör göra djupa löpningar för att dra iväg motståndarna för att skapa passningsmöjligheter för siffran 11.

37283-Thomas-Frank-Attacking-transitions-1

När vi kontrar 3 mot 2 och bollbäraren anfaller centralt, bör anfallarna tvinga försvararna att antingen hålla sig smala för att omintetgöra effekten av en löpning mellan dem (vilket innebär att ytterpassningen kommer att vara på) eller uppmuntra dem att hålla sig mer öppna så de är närmare de yttre spelarna (vilket innebär att luckor kommer att dyka upp i mitten), som visas [1b].
1. Blå kontrar 3 mot 2 och bollbäraren (här numret 9) anfaller centralt.
2. Om de blå anfallarna tvingar de röda försvararna att hålla sig smala för att omintetgöra effekten av en löpning mellan dem, betyder det att ytterpassningen är på.
3. Om försvararna förblir öppna för att vara närmare de yttre anfallarna, kommer luckor att dyka upp i mitten för nummer 9.

37283-Thomas-Frank-Attacking-transitions-2

ATTACK ÖVERGÅNGSÖVNING

Vi satte upp ett spelområde på drygt en halv plan, med ett mål och en målvakt i vardera änden. Vi använder 14 utespelare uppdelade i två lag om sju, uppsatta enligt bilden.
Vi börjar med det röda laget i anfall, med röda spelare 1, 2 och 3 som går upp mot blå försvarare A och B. Spelare 1 startar spel från flanken genom att gå tillbaka till målvakten, som fördelar till spelare 2 på andra flanken. Spelare 2 kommer in för att ta emot och passar till spelare 3, som lägger bollen till spelare 1 som har kommit in för att ta emot, som visas [2a]. Sedan måste spelare 1 ta ett beslut om hur han ska spela 3 mot 2 från den punkten – han får stöd av spelare 2 och 3 i en attack mot blå försvarare A och B.
Följande diagram visar de olika möjliga slutsatserna för samma övning, beroende på hur 3 mot 2-attacken fortskrider.
1. Röd spelare 1 börjar med att passa till målvakten. De röda måste sedan bygga en attack, med röda 1, 2 och 3 som går upp mot blå försvarare A och B i andra änden.
2. Röd 2 tar emot från målvakten och passar till röd 3 i mitten.
3. Röd 3 lägger av bollen till röd 1, som kommit in för att ta emot. Röd 1 måste sedan bestämma hur man attackerar 3 mot 2.
4. Röda spelare 2 och 3 har gjort löpningar för att stödja röd 1 i en attack mot blå försvarare A och B.
5. Ytterligare tränare är placerade på vardera sidan av den centrala tränaren för att göra offside-samtal.

37283-Thomas-Frank-Attacking-transitions-3

Under 3 mot 2, om det blå försvarande laget vinner bollinnehav, inleds en snabb kontring av blå försvarare A och B, med blå breda spelare 1 och 2 som kommer in från flanken för att stötta och blå forward spelare 3 i spetsen attack, som visas [2b]. Detta skapar en 3 mot 2 på framsidan för blues mot deras retirerande motståndare.
1. Under 3-2 attacken av de röda, om de blå vinner besittning, som här, startar blå försvarare A och B en snabb kontring.
2. Blå breddspelare 1 och 2 kommer in från flanken för att stötta.
3. Blå forward spelare 3 går i spetsen för attacken, vilket gör det till en 3 mot 2-kontring framåt mot de återhämtande röda.

37283-Thomas-Frank-Attacking-transitions-4

Men om det ursprungliga uppbyggnadsspelet resulterar i ett mål eller om bollen går ur spel, matar tränaren en extra boll till blå spelare 1 på flanken så att han kan starta en snabb 3 mot 2-kontring mot de röda, som visas [2c].
Vi kan gå vidare med övningen genom att ändra det första spelmönstret före den avslutande 3 mot 2.
1. Om den ursprungliga uppbyggnaden som visas i diagram 1a resulterar i ett mål för de röda, eller om bollen går ur spel, så matar tränaren bredvid målet en ny boll till blå spelare 1 på flanken.
2. Blå 1 tar emot av tränaren och gör en snabb kontring mot de röda.
3. Blå spelare 2 kommer in för att stödja attacken.

37283-Thomas-Frank-Attacking-transitions-5