Att kliva ut och skapa överbelastningar i en 3-5-2.

3-5-2-formationen är fortfarande enormt populär i modern fotboll, men med så många lag som blir smarta mot sitt hot, behöver vi att spelare är skickliga och exakta i sitt genomförande av upplägget om det ska fortsätta att skörda frukter.
För mig har det alltid varit en formation som ger styrka i mitten av planen, men den här övningen betonar hur den verkliga effekten av upplägget faktiskt inte skapas av fem i mitten, utan flexibiliteten och mångsidigheten hos attackera och försvara områden framför och bakom.
Och att bemästra mekaniken i den här övningen kommer inte bara att hjälpa spelare att bli skickliga i elementen i 3-5-2, de kommer också att märka ökad teknisk förmåga och smartare rörelser, både i sitt eget spel och i sina lagkamraters.

Passande uppvärmning
Uppvärmningen spelas på ett relativt litet område – kanske 40×40 meter – för att möjliggöra många upprepningar och fullt engagemang av alla.
Röda börjar i besittning av bollen (1) – när varje spelare har fått en touch byts den till de vita som måste göra detsamma. Team måste undvika tacklingar eller avlyssningar genom kommunikation, organisation och goda tekniska färdigheter.

När vi väl har bemästrat det går vi vidare i övningen genom att introducera till laget i besittning. Information kommer att avbilda en ”bild” av spelet som måste följas – detta kan till exempel vara bollen som bara passas medurs (2), eller bara på ena sidan av spelområdet, eller varje spelare som tar emot bollen och dribbla fram en ruta innan han passar. Oavsett instruktion får informationen endast vara synligt för laget i besittning så att pressande motståndare inte känner till spelplanen.

Vi kan sedan flytta övningen vidare igen genom att lägga till ett mål i varje ände (3). Nu spelar lagen till ett mål när varje spelare har fått en touch av bollen, bryter mot mål mot tre försvarare och skjuter.

bild1
Röda involverar framgångsrikt varje spelare i passningsdraget utan att vita pressar motståndare som framgångsrikt kan tackla eller avlyssna.
bild2
Efter att de första passningsdragen har bemästrats ombeds laget i besittning att göra specifika drag – till exempel göra alla passningar
medurs.
bild3
I utvecklingen har röda passerat framgångsrikt, och här lyckas de slå igenom och göra mål förbi de tre vita försvararna.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi letar efter bra medvetenhet, rörelse, utmärkta tekniska färdigheter och positiva passningsrörelser. När det gäller det försvarande laget vill vi ha utmärkt pressförmåga och, om möjligt, den psykologiska utrustningen för att utarbeta motståndarnas spelplan.

Uppsättning av kvadrater.
Nu kan röda försvarare, som visas (4), bara ha en av tre mittfältare i en box åt gången. Vita måste under tiden se till att de ockuperar var och en av de fyra boxarna genom att använda kant spelare, anfallare eller till och med mitthalvor som kliver in i den fria boxen. Målet för vita är helt enkelt att hitta reservmannen i en kvadrat och sedan attackera från denna spelare.
Vid en omsättning måste spelarna omorganisera sig snabbt.
1. Den vita angriparen faller djupt för att säkerställa att varje kvadrat är fylld.
2. Han tar emot passningen och flyttar den till lagkamraten som inte markeras i sin ruta.
3. En direktpassning genom mitten hittar anfallaren.
4. Hans medfrontman bryter nu för boxen.
5. Han tar emot passningen och ett mål görs.

bild4

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Medvetenhet om lagkamrater är nyckeln, att hitta reservmannen med smarta passningar. Spelets hastighet är också avgörande, särskilt när bollen växlas in i den sista tredjedelen, medan spelare stödjer andra i deras rörelse (till exempel när den motsatta backen kommer in i boxen från inlägg) är viktigt.

I fortsättningen satte vi upp ett scenario som efterliknar motståndare som försvarar smalt (5) genom att släppa ytterligare två röda spelare i de centrala rutorna. Tonvikten ligger nu på vita för att kringgå det smala blocket genom att byta spel och flytta bollen utanför boxarna.
1. Två extra röda fungerar nu i kvadraterna för att presentera ett smalt block.
2. Vita flyttar bollen smart och en passning matas till kanten.
3. Den motsatta yttern gör en löpning in i straffområdet.
4. Inlägg anfalls och ett mål görs.

bild5