Vinna boll och kontra.

Den här övningen är utformad för att förbereda laget för att styra motståndare till ett område där vi har en fördel eller en överbelastning, sedan intensivt pressa för att vinna bollinnehav och snabbt starta en kontring.
Det är en övning som jag skulle köra varje vecka med laget eftersom det ger spelarna en tydlig förståelse för allt de behöver för att organisera sig som ett lag, press som ett lag och kontring som ett lag. Det bidrar också till att ge laget dess identitet som ett pressande lag som kan kontraattack med riktigt hög intensitet.

Det är en övningen som ger spelarna en tydlig förståelse för allt de behöver för att organisera sig som ett lag, pressa som ett lag och kontra som ett lag.

KONTAKTSPEL

Vi ställde upp tre fjärdedelar av planen med ett mål och en målvakt i ena änden och två små mål i andra änden. Vi markerar en mittfältsruta runt mittcirkeln, som visas, och markerar en ruta på varje flank för besittningslagets ytterbackar.
Vi använder 13 utespelare uppdelade i ett rött bollhållande lag på sju och ett blått kontringslag på sex. De röda har två mittbackar och två ytterbackar. Helbackarna är inlåsta i kvadrater på varje kant. Det blåa kontringslaget har en främre trea redo att anfalla och de återstående tre spelarna från varje lag startar i en 3 mot 3 i mittfältet.
Spelet börjar med målvakten, som går ut till en röd mittback. Försvararen tar emot bollen och måste försöka bygga upp spel bakifrån genom att passa in bollen i mittfältet, där de röda mittfältarna måste försöka få ihop fyra passningar i följd.
Medan de röda måste passa bollen i mittfältet, är målet för det blå kontringslaget att vinna tillbaka bollen med en press och sedan bryta framåt snabbt genom att skicka bollen in i en av anfallarna i den blå främre trean, som visas [1a].

Docherty-1a

1. Spelet börjar med att målvakten går över till en röd mittback
2. Den röda mittbacken tar emot från målvakten och måste bygga upp spel från backen genom att passa in i mittfältet
3. Det är 3 mot 3 i mittfältet. De röda mittfältarna måste försöka lägga fyra passningar i följd medan de blå mittfältarna försöker vinna bollinnehav
4. Om de blå mittfältarna vinner bollinnehav i mittfältet bryter de snabbt fram genom att passa till en av anfallarna i den blå främre trean.

”Den blå första trean måste se till att de pressar för att styra spelet in i mittfältet genom att förhindra passningsalternativ till de röda ytterbackarna”

Om ett mål görs, eller om bollen går ur spel, startar övningen om med en boll från målvakten, som återigen går ut till en röd mittback. Den blå främre trean måste se till att de styr spelet in i mittfältet genom att förhindra alternativ för motståndarens mittback att spela ut till en röd ytterback. När bollen väl går in i mittfältet måste de röda passa bollen igen i en 3 mot 3-situation och de blå pressar på för att vinna bollinnehav, som visas [1c].

Docherty-1b

1. Så fort en blå anfallare tar emot den framåtriktade passningen från mittfältet blir det en 3 mot 2-situation och de blå måste försöka göra mål.

Docherty-1c

1. Om ett mål görs, eller om bollen går ur spel, startar övningen om med en passning från målvakten till en röd mittback
2. Den blå främre trean måste trycka för att styra spelet in i mittfältet genom att förhindra alternativ för de röda att passa till en av backarna
3. När bollen väl går in i mittfältet måste de blå pressa aggressivt som ett lag och försöka vinna bollinnehav.

Docherty-1d

1. Om det röda laget gör fyra på varandra följande passningar i mittfältet, kan de skicka bollen utanför till en av sina två avancerade backar
2. Den röda backen måste avsluta med att skicka bollen till ett av de små målen.

Docherty-1e

1. För att komma vidare i övningen, när de blå har vunnit tillbaka bollen, låt en blå mittfältare bryta sig ut ur mittfältet för att skapa en 4 mot 2-kontring
2. För att utveckla övningen ytterligare, låt båda röda backarna göra återhämtningslopp för att hjälpa till att försvara kontringarna, vilket gör det 4 mot 4.

TRÄNINGSPUNKTER

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Denna aktivitet gör det möjligt för det motanfallande laget att styra motståndare till ett område där laget är beredd att vinna bollinnehav och bryta mot försvarare vars organisation är störd. Det möjliggör coachning av bollvinnande på mittfältet, gör en snabb första passning framåt, stödjer löpningar och klinisk avslutning.

Vi vill se spelare som arbetar som ett lag för att styra motståndet till områden där det finns en överbelastning eller där det pressande laget kan vinna bollen. Detta kommer att tillåta spelare att pressa som ett lag och få bollinnehav. Väl i besittning är tempot i kontringarna och anfallskörningarna av största vikt.
Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?
Ett typiskt misstag som spelare gör är att ta upp dålig positionering i förhållande till resten av laget. Vi kan rätta till detta genom att se till att alla spelare är på samma sida och förstår vad som krävs av dem.