Viktiga attack- och försvarskoncept i spelscenarier.

Denna övning har som huvudmål att fräscha upp några av våra nyckelkoncept för att hantera olika situationer i spelet. I det här fallet var övningen lite av en blandning mellan försvar och anfall, där vi fokuserade på att försvara djupt och på en hög press i sista tredjedelen.
Detta varierade tillvägagångssätt är något som vi inte riktigt är vana vid att göra eftersom vi är mer vana vid att fokusera på en specifik aspekt i ett träningspass, oavsett om det är offensivt eller defensivt. Men med denna övning var huvudmålet att fräscha upp några av våra nyckelkoncept.
Vi ville arbeta med specifika koncept i vissa spelscenarier som vi skapade med varje aktivitet. Vi ville arbeta med tidpunkterna och koordinationen av högpressen – när man ska pressa, när man ska täcka i utrymmet, hur man skyddar olika utrymmen när bollen är utanför och när bollen är inne, om positioner i boxen när man anfaller och försvarar sig. Och vi ville också fokusera på motpressen när vi tappar bollen i sista tredjedelen.
Naturligtvis fanns det också det fysiska målet med passet – fotbolls konditionsaspekten. Jag tycker att det är viktigt att vi alltid försöker göra korta pass men med hög rytm och intensiteten måste alltid vara på max. Vi är mycket mer fokuserade på kvalitet än kvantitet. Vi gör mycket kvalitativt arbete, med mycket intensitet i övningarna, och vi försöker ha bara små luckor mellan aktiviteterna för att hjälpa oss att utnyttja tiden så mycket som möjligt. Vi vill alltid spela och alltid vara i rörelse. På så sätt överför vi den rytm som vi vill se användas i spel. Vi vill vara ett team med hög rytm och alltid vara proaktiva och dominerande.

HÖGPRESS
Vi ställde upp på en halv plan, som visas, med ett mål och en målvakt i ena änden. Vi använder 15 utespelare, uppdelade i ett rött försvarslag på sju och ett blått motståndarlag på åtta plus målvakten.
Det röda laget är uppställt i en partiell 5-2-3-uppställning men vi spelar inte med mittbackarna. Högpressen ska utföras av de röda mot det blå motståndarlaget, som är uppsatt i en partiell 4-2-2-2-formation (utan de två främre och med fyra spelare som skapar en ruta i det centrala området).
Spelet börjar med en passning från målvakten till det blå laget och de bygger upp spel bakifrån. Med en hög press arbetar det röda laget i de områden som visas [1] för att sätta press på bollen. Vi vill att våra spelare ska veta sekvensen av passningar de skulle möta när motståndarna försöker sätta pressen, så vi replikerar tiden vi spenderar på att pressa bollen och under denna tid kommer vi att möta en sekvens av passningar som vi kan lära av och reagera på. Det betyder att vi i en match kan förutse vad som kommer att hända när vi pressar högt.
När de blå spelarna bygger upp spel bakifrån, tillåts inte de röda (våra spelare) i början återta bollen omedelbart. De kan bara göra sina egna specifika rörelser som svar på bollens rörelse. Efter en passningssekvens från motståndet på säg 50 sekunder får de röda återta bollen och därifrån kan de snabbt gå över till kontringsmål.
De olika tidsspecifika sekvenserna vi kör beror på de olika sekvenserna av högpress som vi har upplevt under en match. Till exempel, om vi har mött många passningssekvenser på 30 sekunder när vi har kört en hög press, försöker vi replikera dessa 30 sekunders ansträngningar i övningen. I allmänhet skulle vi köra sekvenser på cirka 45 till 50 sekunder och de specifika rörelserna som görs av de röda görs i förhållande till bollens rörelse. Detta hjälper oss att upprätta en uppsättning regler som vägleder hur vi reagerar på varje rörelse av bollen.

Mikel-Arteta-Key-attacking-and-defending-concepts-in-game-scenarios-1
1. Det blå laget på åtta är motståndaren och är uppställda i en partiell 4-2-2-2-formation, utan en tvåa fram och med fyra spelare som gör en ruta i de centrala områdena. De spelar ut från baksidan.
2. Med en hög press arbetar det röda försvarande laget på sju i de områden som visas för att pressa bollen. Varje spelares rörelse görs i förhållande till rörelsen från bollen för att begränsa motståndets passningssekvenser
3. Inledningsvis måste de röda bara pressa på bollen, men efter en överenskommen tidsperiod kan de återta bollinnehavet och göra en kontring på målet

FÖRSVAR DJUPT
Vi ställde upp på en tredjedel av planen med ett mål i full storlek och en målvakt i ena änden och två små mål i andra änden. Vi använder 15 utespelare, uppsatta som visas [2], med tre röda mittbackar som försvarar djupt i straffområdet mot tre blå anfallare. Vi ställer upp med en 3+1 defensiv struktur och en gul hållande mittfältare är placerad framför försvararna i straffområdet som en del av det röda laget. Han är ansvarig för att täcka utrymmet i andra raden.
Vi placerar sju gula spelare runt straffområdet för att mata in inlägg i boxen från olika vinklar. När bollarna kommer in i rutan måste de tre försvararna organiseras som en enhet och röra sig tillsammans i förhållande till bollen, visa den korrekta kroppsformen och hålla sin linje på en specifik plats. Om de röda försvararna vinner bollinnehav måste de spela in bollen i ett av de två små målen. Den gula mittfältaren i rutan kan hjälpa försvararna att rensa bort bollen om de vinner bollinnehav.
Vi kan utveckla denna aktivitet genom att lägga till en röd spelare på planen för att ta emot bollen.
När vi körde det här passet på träningen använde vi sex mittbackar – tre som försvarare och tre som anfallare och vi roterade dem, så att varje spelare fick uppleva båda rollerna. Försvararna är ständigt under attack i straffområdet och när mittbackar fyller anfallsrollen hjälper det spelarna att förstå och uppskatta de viktiga saker en anfallare gör för att slå försvararna.
Som tränare arbetar vi med spelarna på våra specifika försvarsprinciper och lär dem om de zoner som vi måste försvara och om hur vi försvarar mannen.
Vi försöker också sköta verksamheten på det sätt som vi vill ha den. Till exempel skulle vi köra det några gånger med försvarslinjen som reagerar på en bakåtpassning, eftersom det är viktigt för försvararna att förstå när de ska hålla linjen och när de ska sluta klämma.
Efter straffområdet försvarssituationen skulle vi arbeta med individuella skottstopps situationer, där vi skulle få spelarna att fokusera på avstånd, tajming för att stoppa skottet och kroppsposition.

Mikel-Arteta-Key-attacking-and-defending-concepts-in-game-scenarios-2
1. Sju gula bollhållare är placerade runt straffområdet för att mata in bollar i boxen från olika vinklar
2. Tre röda mittbackar försvarar sig djupt mot tre blå anfallare. De röda måste försvara som en enhet. En mittfältare med gult innehav spelar för de röda och kan hjälpa de röda försvararna att gå över till attack om de får bollinnehav
3. De röda måste försöka rensa in bollen i det lilla målet om de vinner den
4. En valfri röd spelare kan placeras upp på planen för att ge de röda ytterligare ett mål för sin boll.

SITUATIONSSPEL
Vi ställer upp för vad vi kallar ett situationsspel. Det är inte ett positionsspel, det är ett spel konstruerat för att skapa en specifik situation som vi vill arbeta med – i det här fallet är det ett fokuserat på att vi attackerar i den sista tredjedelen mot ett lågt block.
Vi ställde upp på två tredjedelar av planen med ett mål och en målvakt i vardera änden, med spelområdet konstruerat till en tratt form från försvar till anfall som visas. Vi använder 20 utespelare, uppdelade i två lag med 10 plus målvakter och vi tränar det röda anfallslaget.
Spelet börjar med en passning från målvakten till det röda lagets försvarare och de röda bygger upp spel bakifrån. På grund av det avsmalnande spelområdets karaktär börjar attacken ganska smal men fläktar ut tills den når motståndarens straffområde, vilket kommer att skapa alternativ för det anfallande laget som kan passa för att slå det låga blocket. Spelare reagerar på situationen som möter dem och de kan slå pressen genom att passera runt den, som visas [3a], eller alternativt kan de använda trianglar för att passa igenom den, eller så kan de prova andra mekanismer som vi skulle använda mot en bakre backlinje. Om de blå vinner bollen kan de göra en motattack mot den smala änden av tratten, som visas [3b], och de röda måste kontrapressa för att återta besittning.

Mikel-Arteta-Key-attacking-and-defending-concepts-in-game-scenarios-3
Spelet börjar med en passning från målvakten till det röda lagets försvarare och de röda bygger upp spel bakifrån
2. Anfallet börjar ganska snävt men när spelområdet vidgas ut har besittningslaget utrymme att passera runt det låga blocket
Mikel-Arteta-Key-attacking-and-defending-concepts-in-game-scenarios-4
1. Om de blå vinner bollen kan de kontra mot den smala änden av tratten
2. De röda måste organisera om och kontrapressa för att återta besittning

4v4-SPEL
Vi satte upp en spelyta på 32×24 meter med ett mål och en målvakt i varje ände. Vi använder lag med fyra spelare och vi kör en serie 4 mot 4-spel med två enkla regler: mål räknas dubbelt om ett lag vinner bollen på motståndarhalvan och de gör mål med en kort kontring, som visas [4]; och mål räknas också dubbelt om spelarna gör mål med sin svagare fot. Tränarna manipulerar inte matcherna och sätter begränsningar på dem för att tvinga fram den typ av situationer och tränarpoäng som vi har jobbat med under passet, utan med våra budskap vi skulle ständigt ge dem feedback och information för att hjälpa dem skapa scenarier som var positiva för oss.
För vissa delar av det skulle vi dock helt enkelt låta dem spela, eftersom det också är väldigt viktigt att ge spelarna den här typen av frihet. Detta tillåter dem att hantera de olika scenarierna defensivt och låter dem själva bestämma om de vill spela med en 3+1-försvarsformation, eller i en mer diamantform, eller kanske i en 2+2-ruta.

Mikel-Arteta-Key-attacking-and-defending-concepts-in-game-scenarios-5
1. Spela ett 4v4-spel plus målvakt. Spelare har friheten att ställa upp i sin egen formation. De blå har valt en diamant med ett tremannaförsvar
2. De röda har satt upp sig i en 2+2 ruta
3. Mål räknas dubbelt om bollen vinns på motståndarhalvan innan man gör mål. Mål räknas också dubbelt om de görs med den svagare foten
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com