tränare.com presenterar Engelska tränaren Lee Johnsson.

lee johnssonOm Lee Johnson
Innan den bekräftas som den nya chefen för Bristol City Johnson lyckades på Barnsley och tidigare, Oldham Athletic, när han kom för första gången och blev den yngsta chefen i engelsk fotboll.Använd den här sessionen om att byta spel och byta angreppspunkten för att visa dina spelare hur man utnyttjar utrymme på planen och i slutändan skapa fler målmatchningsmöjligheter.

 

 

 

Använd den här övningen om att byta spel och byta angreppspunkten för att visa dina spelare hur man utnyttjar utrymme på planen och i slutändan skapa fler målmatchningsmöjligheter.

Denna övning handlar om att byta spel och byta angreppspunkten för att utnyttja plats på planen och i slutändan skapa fler möjligheter att göra mål. Vi använder dessa aktiviteter för att förbättra som ett team, som enheter och som individer.

Vad får jag spelarna att göra?

Passnings övning

Vi markerar två passande trianglar ca 20 meter från varandra. Vi använder åtta spelare. Tre spelare börjar på kona A (två med en boll och en utan), medan resten av spelarna är placerade runt trianglarna, med en som börjar på var och en av de återstående fem konerna, som visat.

Spelarna går i följd och flyttar sedan upp till nästa kon efter mottagning och passering. Spelare A börjar med tillbakaspel, spelar en en-två med B och passerar djupt till C. Spelare C släpper bollen tillbaka till B, som byter spelningen diagonalt över till D längst upp i den andra triangeln. Samma passande sekvens utförs sedan på den andra triangeln. Så snart bollen är omkopplad från spelare B till D, börjar en ny boll med nästa spelaren på kon A. Det betyder att den löpande sekvensen körs på båda trekanterna samtidigt. När spelare är vana vid rutinen, varierar övningen genom att gå i motsatt riktning.
1. Spelare A spelar till B som spelar tillbaka till A som passar till C.
2. Efter övergången flyttar spelarna till nästa kon: spelare A går till B, B går till C, C går till D och så vidare
3. Efter att ha tagit emot från A, faller spelaren C tillbaka till B, som byter spelningen diagonalt över till D längst upp i den andra triangeln
4. När du tar emot bollen från B startar spelaren D samma pass och flyttar sekvensen runt den andra triangeln
5. Så snart bollen är omkopplad från B till D börjar en ny boll med nästa väntar spelare vid A
6. Efter att F passerar till E, flyttas han till A och går i könets baksida, redo för att starta sekvensen igen

passningsövning två grupper

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Vi vill se spelare som använder rätt vikt av passet. De borde veta att passera framför mottagaren, för att underlätta bollen att spelas framåt i rätt riktning. Vi vill också se spelare som använder en öppen kroppsform och rätt axelposition vid mottagandet, så att de kan spela framåt passet med sin första touch. De borde bara tillgripa två-touch om inkommande pass inte är bra..

Vad får jag spelare att göra nästa?

Byte av spelbesittning

Vi satte upp ett område på 40 × 30 meter, med en 5-meters kanal runt insidan, vilket lämnar ett centralt område på 30 × 20 meter. Vi använder 20 spelare, delad i två lag om 10.

Det är ett 6v6-spel i det centrala området och båda lagen har en spelare i varje hörn av utsidan av kanalen, som visat.

Spelarna i det centrala området har obegränsad beröring men de måste försöka att hållag fem passningar tillsammans innan de kan passa till en av sina lagkamrater i hörnet.

När hörn spelaren får passet har han två alternativ – om han har plats att gå in i huvudområdet växlar han platser med den spelare som gick ut och går med i spelet eller om utrymmet är tätt och området är överbelastat, han kan öppna och spela ett oupplöst pass till hörnet mannen i kanalen på vardera sidan av honom. Om han väljer att passera längs kanalen kan den mottagande hörnet mannen bara passera in i huvudområdet med en eller två handen, så det är upp till hans lagkamrater inuti för att få en vinkel att ta emot. Besittnings spelet fortsätter sedan.
Det viktigaste målet är spelomkoppling, med spelare som drar motståndet innan de går ut på andra sidan.

Vi skulle gå vidare med denna aktivitet genom att bli av med målet antal passerar innan bollen kan gå till hörnet männen. Vi kan också låta hörn spelaren göra ett höjt diagonalt pass till hörnet mannen diagonalt motsatt.
1. Det är 6v6 i det centrala området, där spelarna är in. Beslaget måste försöka hålla fem pass tillsammans .
2. Efter fem pass kan de passera till en av sina lagkamrater i hörnet på utsidan
3. När hörnet mannen får, har han två alternativ. Han kan gå in i det centrala området, byta plats med den spelare som gav honom bollen
4. Eller om utrymmet är stramt kan han göra ett obestridligt pass till en lagkamrat nerför kanalen. Men den mottagande hörnet mannen kan bara passera tillbaka till huvudområdet med en eller två handen

passningsövning byta spel

Hur skulle jag lägga detta i en spelsituation?

Fyra mål spel

Vi satt upp i ett område på 60 × 40 meter med två små mål i varje ände, som visat. Vi använder fyra målvakter – en för varje mål. Vi använder också 20 utespelare, delade i två lag om 10. Ställ upp lagen i formationerna som används av ditt lag för att återskapa matchspecifika mönster – i diagrammet är uppställningen 4-2-3-1 v 4- 3-3.
Vi spelar ett normalt spel med obegränsad beröring, men med ett val av två mål att attackera vill vi se att spelare utnyttjar något utrymme på planen genom att regelbundet byta spel.
När ett mål görs, startar spelet om med målvakten diagonalt motsatt.
Vi utvecklar spelet genom att införa villkor.
Till exempel, på ljudet av en visselpipa, måste spelarna byta spel och göra poäng inom fem sekunder efter omkopplaren. Vi kan också göra det möjligt för spelare att skjuta omedelbart på ljudet av visselpipan.
1. Spelet börjar med ett pass av en av bevakarna. Blåa attackerar de två målen i motsatta änden

2. Detta är ett vanligt spel, men eftersom lag attackerar två mål uppmuntras spelarna att utnyttja utrymme genom att byta spel så ofta som möjligt
3. När ett mål görs, startar spelningen om från motståndaren i målet motsatt diagonalt

passningsövning att byta pasition