Spelar genom mittfältet.

Att spela genom mittfältet med självförtroende och precision är avgörande för alla lag och det är viktigt att vi coachar spelare i hur man tar emot, passar och arbetar utrymme, och kopplar försvar med anfall.

Övningen har formen av tre olika övningar. Inom dessa varierar vi storleken på spelområdet, och uppmuntrar kreativitet på mittfältet genom olika formationer, för att spelare ska känna sig bekväma med att arbeta under de ständigt föränderliga förhållanden de kommer att uppleva på matchdagen.

Vad får jag spelarna att göra?
Boxar utmaning

Vi ställer in 3 mot 1 i varje ruta, och bollen måste spelas från ände till ände genom mittsektionen (1a).
• I Boxes-utmaningen är det 3 mot 1 i varje ruta, och anfallare arbetar med bollen från ena änden av området till den andra. En sista passning till höger innebär att angriparen kan vila eftersom han inte kommer att tacklas där.

28447-Wayne-burnett-playing-through-midfield-1

Vi kommer att variera vad vi vill se från varje drag – till exempel begärs tre passningar i varje avsnitt för att förbättra tekniska färdigheter och rörelser. Alternativt kan två bollar spelas samtidigt för att förbättra medvetenheten (1b).
• En av progresövningarna erbjuder utmaningen att arbeta med två bollar samtidigt.
Yttre sektioner kan användas för att ge anfallande spelare mer tid på bollen, eftersom försvarare inte kan spåra i dessa områden. Men varje boll som tas emot på utsidan måste sedan spelas tillbaka till en central sektion.

28447-Wayne-burnett-playing-through-midfield-2

Mellankanalen utmaning
Nu går vi in i ett 5 mot 5-spel. Mittsektionen är en frizon som försvarare inte får komma in i. Laget i besittning (vita) kan placera tre mittfältare i zonen. Om bollen lyckas skickas in i detta område kan de attackera försvarare 3 mot 2 och försöka göra mål i vilket mål som helst (2a). När de inte är i besittning måste de lämna mittzonen och det andra laget går in där, medan en snabb omsättning av besittning kan utlösa en kontring (2b).
• I Middle Channel-utmaningen matar vita bollen till mittfältstrion, som sedan bryter och attackerar 3 mot 2.

28447-Wayne-burnett-playing-through-midfield-3

• När de vänder över besittningen använder de röda frizonen bakom målet för att arbeta in en passningsvinkel in på mittfältet, och kontringen är igång.

laying-through-midfield-4

Sektionsutmaning
I det slutliga upplägget måste lagen gå igenom mittfältet vid varje anfall. Efter att ha spelat detta som standard 2-2-1 tillämpar vi olika progressioner. Till en början kan attackerande spelare flytta från mitten till slutsektionen för att skapa en 2 mot 2. Försvarare kan inte följa med, inte heller för nästa progression, där en anfallare kan falla in i mittsektionen (3a). Men i den sista utvecklingen, när spelare stöttar eller faller in i en annan zon, tillåts motståndare att följa efter (3b).

28447-Wayne-burnett-playing-through-midfield-5
28447-Wayne-burnett-playing-through-midfield-6

• I sektionernas utmaningsprogressioner kan mittfältare flytta in i sista sektionen och anfallare kan falla tillbaka till mittsektionen för att stötta.

• I den sista utvecklingen kan försvarare nu också flytta in i nya sektioner för att spåra sina motståndare.
Ett antal olika passningssystem kan användas med denna session – 2-3-1, 2-3-2, 3-4-2, 3-3-2 och mer.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi letar efter rörelse att ta emot och en bra kroppsform, så att spelaren kan se båda målen. Smart beslutsfattande – att veta när och var man ska passa – är viktigt, liksom pass till fötter med en vettig vikt. Timing av löpningar från mittfältet är uppenbarligen nyckeln, liksom stöd framför eller bakom, plus avstånd och passningsvinklar.