Skott utanför straffområdet

Denna övning förbättrar skjuttekniken och ger spelarna självförtroende att skjuta utanför straffområdet. Det hjälper spelare att se en möjlighet och ta den med ett skott från långt håll. Vissa spelare kommer att kunna göra det direkt men andra tar tid – sätt noggrannhet över kraft när de först försöker.

Markera en zon framför straffområdet med hjälp av områdets bredd x 10 meter.12 spelare inklusive en målvakt.
Börja med spelare A och spela en en-två med spelare B, som flyttar från konen för att ta emot bollen, innan du passar till C, som spelar bollen till den mötande spelaren D, som skjuter. Låt skjut fasen avslutas innan nästa börjar och se till att målvakten har tid att göra sig redo efter varje skott. I progressionen lägg till koner som spelarna måste dribbla igenom innan de skjuter.


1. Övningen börjar med en-två från spelare A till spelare B, som sedan passerar till en av de två centrala spelarna.
2. Spelare D spelar ett pass för spelare C att springa vidare till och han skjuter i mål. Efter skottet springer de till baksidan av motsatt grupp och upplever i sin tur den andra centrala rollen.
Skott utanför straffområdet

3. För att fortsätta övningen lägg till två koner men den här gången måste skjutspelarna dribbla runt konerna innan man tar skott.
4. Dela upp spelarna i tre grupper. Kör samma övning men den här gången väljer spelare A vilken av de tre skjutspelarna som ska passa till.
Skott utanför straffområdet

5. Skjutspelaren som fick bollen måste dribbla runt skivorna och sedan skjuta. Uppmuntra spelare att skjuta från olika vinklar och med båda fötterna.
6. En spelare från var och en av de andra grupperna kan välja att följa in för eventuella returer.
Skott utanför straffområdet