Skapa målchanser från kanterna.

Denna övning är utformad för att skapa många målchanser från kanterna när man anfaller i en 4-4-2-uppställning. Genom upprepning gör det att forwards kan arbeta med att attackera straffområdet i antal och med vältajmade löpningar.
Tajming är det viktigaste att titta på, att komma framåt för att repetera sina löpningar så att de är mindre benägna att plockas upp i boxen av vaksamma försvarare. Om deras anfallslöp är vältajmade och kreativa, har forwards en bättre chans att få ett skott på mål. Framgång i den här övningen kräver också en mängd olika leveranser i toppklass från kant spelarna.

Vad får jag spelarna att göra?

Övning 1

Vi börjar med en halvmotståndsövning där det bara är press på anfallarna i straffområdet, vilket gör att kantspelarna får fokusera på kvaliteten på sitt inlägg utan att komma under press från försvarare.Vi ställer upp på ena planhalvan med 10 spelare och en målvakt, som visas [1] . De blå är det anfallande laget och de har två mittfältare, två ytter och två anfallare, medan de röda är det försvarande laget och har två aktiva försvarare (plus två vilande försvarare redo att rotera in vid behov).
De två blå centrala mittfältsspelarna startar övningen genom att kombinera för att spela bollen till en anfallare, som spelar tillbaka till en mittfältare. Mittfältaren spelar bollen till en kant, som passar till de två anfallarna, eller till den motsatta kanten som gör en löpning till den bakre stolpen. Leta efter dessa anfallare för att göra smarta löpningar, under press från försvararna, för att möta inlägget och försöka få ett skott på mål.

Darrel-clarke-and-marcus-stewart-creating-scoring-chances-from-wide-11. Spelet börjar med att mittfältarna kombinerar sig för att passa till en anfallare, som spelar tillbaka bollen till mittfältaren.
2. Mittfältaren skickar ut bredvid till yttern, som står utan motstånd
3. När bollen spelas in i boxen gör anfallarna smarta löpningar under press från försvarare och försöker göra mål.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Det första du bör hålla utkik efter är kvaliteten på inlägget. Det är absolut nödvändigt att det håller en hög standard. Det spelar ingen roll om inlägget är riktat mot främre stolpen, bakre stolpen eller straffpunkten, utan det ska vara stadigt och snabbt.Det andra vi letar efter är tidpunkten för löpningar från de tre spelarna som kommer in i straffområdet. När bollen passerar genom rutan måste anfallaren vara redo att möta bollen. Om han kommer till området tidigt måste han snabbt återvinna sin löpning och göra en rörelse för att sätta sig bakom bollen, vilket ger honom möjlighet att attackera inlägget. Det är tidpunkten för rörelsen som gör inlägget svårt att försvara sig mot.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Övning 2

För nästa del av övningen går vi in i en mer spelliknande situation, använder samma coachningspoäng och letar efter samma resultat. Vi ställde upp på en plan i full storlek, med två breda zoner utan motsättning för kantspelarna och en central zon mittcirkelns bredd för två neutrala, som visas [2] . Vi använder 14 utespelare och två målvakter, uppdelade i två lag om sju och två neutrala, som är mittfältare. Varje lag har en målvakt, två försvarare, två anfallare och två ytter.
Målet är att laget i besittning ska spela ut från backen och attackera motståndarmålet, med hjälp av de neutrala mittfältarna i mittzonen för att snabbt växla spelet till kanterna i de fria breda zonerna. Anfallarna gör löpningar för att möta inlägget och försöka göra mål, men om försvararna vinner bollen kan de använda de neutrala spelarna på halvvägslinjen som mål att spela ut till och starta en kontring.
För att gå vidare med denna träning går mittfältsspelarna i den centrala zonen med i de försvarande lagen, en i varje, som visas [3] . De kan fortfarande användas för att byta spel för det anfallande laget, men när en kant spelare gör ett anfall längs kanten, kan mittspelaren nu återhämta sig för att hjälpa till att försvara sitt lags mål. I den här utvecklingen är bredzonen inte längre fristående och försvararna kan nu pressa yttrarna.

Darrel-clarke-and-marcus-stewart-creating-scoring-chances-from-wide-21. Försvararna spelar ut från backen och passerar till en neutral mittfältare i mittfältet.
2. Den neutrala mittfältaren måste starta ett anfall genom att byta spel till en ytter i zonen utan motstånd.
3. Byte av spel är nyckeln till framgången för öva, skapa utrymme för kantspelarna att korsa bollen
4. Anfallarna gör vältajmade löpningar in i boxen under press från försvararna .
5. Om försvararna vinner bollen kan de använda neutralerna i den centrala zonen som mål att spela bollen till, starta en kontring.
Darrel-clarke-and-marcus-stewart-creating-scoring-chances-from-wide-31. I den här utvecklingen blir centerspelarna nu en del av de försvarande lagen, men kan fortfarande användas för att hjälpa till att byta spel
2. När en kantspelare gör ett framåtlöp kan centerspelaren nu återhämta sig för att hjälpa till att försvara mål.
3. Den breda zonen är inte längre fristående och kantspelarna kan nu pressas.

Spelfas

I slutfasen av spelet ställde vi upp på en halv plan med ett mål och en målvakt i ena änden och en annan målvakt att fungera som server i andra änden. Vi spelar 8 mot 6 plus målvakter, med ett lag på åtta som består av två avancerade backar, fyra mittfältare och två anfallare. Laget på sex ställer upp med fyra mittfältare och två försvarare, som visas [4] .Spelet börjar med att laget på åtta anfaller. Tränare bör uppmuntra överlappningar från ytterbackarna runt kantspelarna, med rörelse för att skapa utrymme för inlägget. Tränare bör också uppmuntra backarna så att de kan slå boll från längre ut, och snabba passningar för att få bollen bred, byta spel när det är trångt på deras sida av planen.

Darrel-clarke-and-marcus-stewart-creating-scoring-chances-from-wide-41. I den här fasen av spelet är det 8 mot 6. Spelet börjar med att laget om åtta attackerar.
2. Leta efter spelare som kan byta spel när det är trångt på deras sida av planen.
3. Spelare bör slå boll från olika vinklar, antingen använda ytter eller överlappande backar för att skapa utrymme för inlägget.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se en bra första touch från alla spelare – den måste vara positiv, ge oss förmågan att gå framåt med bollen på den touchen eller på passningen som görs med den andra touchen. Att flytta bollen snabbt, i kombination med bra off-the-ball-rörelse från forwards, är avgörande för att flytta försvarare och ge anfallarna en fördel.