Roy Hodgson

Roy Hodgson
Hodgson är en väldigt erfaren chef vars karriär omfattar inte mindre än 20 ledande möten i åtta länder. Den flerspråkiga Londoner har tjänat internationellt rykte som tränare, med inlägg inklusive England och Schweiz nationella lag.

Vad får jag spelarna att göra?

Vi börjar med en övning i en 33 × 12-meter yta, med tre zoner. På varje kant av de zonerna ligger två meters yta där ingen spelare får komma in i.

Vi använder tre lag med fem spelare – ett lag i varje zon. Två röda flyttar in i en endzon för att jaga och pressa bollen i en 5v2 . Deras motståndare måste göra minst tre pass innan de överför boll till motsatt yta. Om röda inte kan hindra boll i djupet, måste de åtminstone tvinga blåa till överföring via de oskyddade kanterna.
Om överföringen lyckas, byter man i mitten medan två nya röda flyttar för att pressa på vita i ytterzon 5v2.
Lyckas inner laget göra tre brytningar i mittzonen så byter man med det lag som den sista brytningen blev.
Om man tvingar lagen i ytterzonerna att spela genom kanterna så får man tillräkna sig detta som en brytning. Spela i 10 minuter.

Roy Hodgson
Roy Hodgson
Roy Hodgson

Hur utvecklar jag övningen?

Vi flyttar detta till ett 8v8-spel i ett område på 80 × 44 yta (eller mellanrummet mellan två strafflådor). En neutral spelare i mitten stöder alltid det anfallande laget. De två zonerna är 22 meter långa och offsid gäller i ytterzoner.

Syftet är att spelarna antar roller som repeteras i den första övningen. Försvarare stannar över hela bredden hela tiden. Anfallarna fungerar genom press – en pressar, en droppar. Mittfältarna utför båda roller, håller sig nära varandra för att pressa och täcka.

Därefter lägger vi till en yta på varje sida av planen där två neutrala kanter arbetar upp och ner och spelar för laget som är i besittning.  När den neutrala kanten tar emot bollen högt upp på banan måste närmaste försvarare pressa på och försök att förhindra löpning .

Roy Hodgson
Roy Hodgson