Roy Hodgson ser på Defensiva principer.

roy hodgson

 

 

 

Hodgson är en väldigt erfaren chef vars karriär omfattar inte mindre än 20 ledande möten i åtta länder. Den flerspråkiga Londoner har tjänat internationellt rykte som tränare, med inlägg inklusive England och Schweiz nationella lag.

Denna övning kan användas för att arbeta på både attackerande och försvarande principer, men här fokuserar jag på verksamhetens defensiva sida.

Alla grundläggande försvarsprinciper kan utvecklas och praktiseras med den här övningen, speciellt hålla upp attacker, skjuta upp från baksidan, flytta över, komma ut snabbt för att möta kanterna.

Vad får jag spelarna att göra?

3v2 övning

Vi satte upp ett område på 25-30 meter bred och 40 meter lång, med ett mål i full storlek i ena änden. Spelarna är uppdelade i par av försvarare, med angripare i grupper på tre och två målvaktare. Vi börjar med tre angripare i ena änden redo att attackera två väntande försvarare framför målet. En av angriparna börjar spela genom att gå vidare till första försvararna. Bollen går tillbaka till en av angriparna, som blir levande när försvararen berör bollen. Anfallaren som tar emot bollen måste skicka den till en lagkamrat innan de kan attackera försvararna i en 3v2 med sikte på att göra mål för målvakten över målvakten. Efter tre eller fyra attacker, byt försvarare och byta målvaktare. Den angripande trion förändras efter varje gång.
1. Spel börjar med en av angriparna som spelar bollen tillbaka till de väntade försvararna
2. Försvararen returnerar bollen till en angripare, som måste övergå till en lagkamrat innan han angriper målet i en 3v2
3. Försvarare ska försöka hålla upp angriparna och stoppa poängen
4. Vrid försvarare och byt behållare varje 3 eller 4 attack
5. Rotera forwards för varje attack.

hodgson ovning 1

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Vi vill se att spelare kan hålla upp attacker och att de kan motstå att göra det första draget tills det är nödvändigt att blockera ett skott. De borde också stanna på sina fötter.  Försvarare måste hålla attackerna iväg från mål och göra det enda möjliga att skjuta en boll  utifrån, vilket skulle gynna målvakten. Försvarare ska trycka ut tillsammans när bollen spelas tillbaka eller ut till kant. Vi letar efter målvakten för att vara snabb från hans linje om det behövs, och kommer ut som en sopmaskin för att täcka alla bollar.

Vad får jag spelare att göra nästa?

Runt

Vi satte upp en yta på 70 × 54 meter, eller mellan de två strafflådorna, med ytterligare fem meters breda zoner på vardera sidan av huvudområdet.Vi har ett mål och en målvakt i varje ände och delar spelarna i två lag av sju utespelare och tre neutrala som spelar för laget med boll. 

Två av neutrala är låsta i två ytterzonerna, en i varje, och de kan bara ta emot bollen i den attackerande hälften av laget som är bollhållande. De kan också bara ta emot bollen från angripare eller mittfältare, inte från de tre försvararna. Den tredje neutrala fungerar i huvudområdet som en central mittfältare men är begränsad till två tillslag och kan inte göra ett mål. Keepers kan bara fördela bollen med sina händer; de kan inte sparka om det inte har blivit en död boll.  Med undantag för de skisserade förhållandena är det ett vanligt spel, med neutrala spelare som ger en överbelastning till det angripande laget.

Spel börjar med tränaren som matar bollen in i 3v2 på mittfältet (den neutrala mittfältaren ger överbelastningen) eller med en boll som spelas direkt till en av forwards. Tränaren kan hålla attackerna kvar och behålla intensiteten genom att passera i en annan boll när den går ur spel. Tränaren kan också vilja förhindra att de attackerande lagets försvarare korsar halvvägs för att koncentrera sig på att göra det till en 5v6 i den anfallande halvan. Framåt bör uppmuntras att pressa försvararna hela tiden.
1. Spela 8v8 inklusive behållare, som bara kan jobba med händerna. De kan inte sparka bollen om den inte har blivit död .
2. De gula kanterna i ytterzonerna spelar för laget som är bollhållande. De kan bara ta emot bollen när de är i den anfallande halvan.
3. De kan inte ta emot från de tre försvararna
4. Den gula mittfältaren är också neutral och spelar för laget som är bollhållande. Han är begränsad till två tillslag och kan inte göra ett mål
5. Tränaren håller upp intensiteten av spelet genom att passa in ny boll när den går ur spel.

hodgson ovning 2