Ronald Koeman-Kraften i positionering.

Ronald Koeman-Kraften i positionering.Under en glittrande spelkarriär vann på klubbenivå Ronald Koeman två europacuprar, fem holländska mästerskap och fyra La Ligas. På internationell nivå vann han 1988 EM med Nederländerna. Som manager har han sett ytterligare framgångar på klubbar inklusive Ajax, PSV, Valencia och Southampton. Han är för närvarande chef för det nederländska landslaget.

 

Detta är faktiskt en av de enklaste principerna att träna – det kräver inte komplex instruktion, bara spelare som är villiga att ”känna en roll innan de spelar den”. För att det ska vara effektivt måste vi stärka en information till spelaren hela tiden om hans förståelse för vad det är han gör, både när han är i och utanför ytan.

Vad får jag spelarna att göra?

Vi ställer in som visas på ett 36 × 28 kvadrat . Övningen är 7v7 (röda mot blå) med fyra gröna som arbetar med laget som har boll. De spelare som är involverade i 7v7 väljs i förhållande till sina positioner  – till exempel kommer vänster mittback och vänsterback att arbeta tillsammans – eftersom detta skapar kännedom och förtroende.Besittningsövning – 7v7 plus fyra spelare som arbetar med laget som har boll.

Ronald Koeman-Kraften i positionering.
Det röda laget börjar med bollen. De måste passera det genom att använda neutrala gröna spelare för att bygga ett spel som innebär att spelare visar sig och spelar nära varandra . Den här uppsättningen och spelet ökar det tekniska förtroendet och kunskapen när det gäller hur lagkamrater föredrar att ta emot bollen (vänster- eller högerfot; på främre eller bakre fot; över kroppen eller i fötter), men mer än att det hjälper spelare att skapa och se bilder i deras huvuden, och det är den avgörande punkten som vi vill direkt förlänga till matchdag.Röd börjar med boll – förutsättningen är på korta pass till närmaste lagkamrater
Ronald Koeman-Kraften i positionering.
Naturligtvis kommer de bara att kunna behålla bollen under en viss tid, och vid den punkt där bollen förloras  inträffar en snabb övergång . Så med röda som avstår från kontroll måste det finnas en snabb reaktion att försvara, med spelare som kommer in från styrlinjerna för att stänga utrymmet och försöka begränsa hotet så snabbt som möjligt. Blå, som tidigare hade tagit ställningar där de kunde ta itu med eller avlyssna, vissar nu utsidan för att erbjuda alternativ för sin egen äganderätt.Röda kan använda stödjande gröna eller pass till själva sidospelarna, men måste vara uppmärksamma på eventuella avlyssningar
Ronald Koeman-Kraften i positionering.
Vid omställning måste röda komma in för kompakt spel och press, medan blå flyttar sig åt sidorna för att försöka göra ytan större.Vi spelar i tre uppsättningar på sex minuter och roterar sedan spelare.
Ronald Koeman-Kraften i positionering.

Vilka är de viktigaste sakerna att se upp för?

För att innehavet ska behållas måste spelare som arbetar på utsidan ha en god touch, utmärkt medvetenhet och en uppmätt kroppsform. Spelare som har  bollen måste stängas snabbt och försöka förutsäga och blockera passerade vinklar med kompakt spel. När bollen vänds måste den första tanken vara att göra planen stor. Båda lagen behöver snabba reaktioner för att vinna bollen, ändra filosofi från ”kompakt” till ”stort” samtidigt som de behåller koncentration och tydlighet i tankarna.