Pressa för att vinna.

Det här är en försvarsövning som jag gillar att använda. Allt handlar om att pressa och det uppmuntrar spelare att anta en ”inte bli beat”-attityd. Det får spelare att vilja engagera sig och vara i nära kontakt med sina motståndare.

Jag har valt den här övningen eftersom jag känner att den verkligen definierar hur vi vill spela när vi inte har boll. Denna övning handlar om att spelare är i kontakt med sina motståndare och är särskilt svåra att spela mot.
Jag känner att moderna spelare använder en ”akademipress”-mentalitet när de stänger och stannar kort, vilket låter spelaren med bollen ”fyrkanten” fortfarande göra vad de vill. Detta för mig är inte att stänga ner människor. Jag vill att mina spelare nekar motståndare att vara i kvadraten av utrymme.
Denna övningen är fysiskt tuff för spelarna men det kommer att påminna dem om att försvar är hårt arbete och att de måste koncentrera sig hela tiden. Ett misstag och laget kan förlora, precis som på matchdagen. Frasen ”bli inte dragen” är något som tränare och spelare kommer att skrika under hela träningen och i allmänhet på träningsplanen.

PRESSÖVNING

Vi satte upp en spelyta på 25×24 meter. Vi använder 16 utespelare uppdelade i två lag om åtta. Fyra spelare från varje lag börjar inne på spelområdet i en 4 mot 4 och de återstående fyra spelarna från varje lag är placerade på ytterkanten i varje ände.Laget med boll måste arbeta bollen från ena änden till den andra och tillbaka igen för att få en poäng, som visas [1] . Teamet utanför besittning måste pressa på.Spelarna i mitten är all-in, men ytterspelarna är begränsade till en eller två beröringar. Utespelarna måste stanna utanför och kan inte tacklas. När en yttre spelare passar till en invändig lagkamrat kan bollen inte returneras till samma utespelare. Vi spelar åtta matcher på 90 sekunder, roterande spelare så att alla har fyra går på pressande roll.

Pete-Wild-Pressing-to-win-1

1. Laget i besittning måste arbeta bollen från ena änden till den andra. Spelarna på insidan har obegränsade beröringar
2. För att få en poäng måste de försöka flytta tillbaka den till sidan de startade
3. Utespelarna är begränsade till en eller två beröringar och de kombinerar med invändiga spelare för att behålla besittning
4 Utespelarna stannar på utsidan och kan inte tacklas. De kan inte lämna tillbaka bollen till samma invändiga spelare som de fick från.
5. Pressarna ska få beröring tätt och lågt och neka utrymme till sin motståndare. Om de vinner bollen blir de det nya passningslaget .

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill se de pressande spelarna vara effektiva i att försvara 1 mot 1 och visa en ”bli inte dragen”-mentalitet. Den pressande spelaren ska bli snäv och låg, vilket nekar den spelare han markerar utrymmet. Dessutom får pressaren inte titta på bollen och ska alltid följa löparen.När det finns en omsättning av besittning måste de nya pressande spelarna använda fördröjningstaktik snabbt och omedelbart plocka upp motståndare på övergången. Den spelare som är närmast bollen måste fördröja medan alla andra spelare låser sig och kommer i form.Kommunikation från både interna och externa spelare är nyckeln under hela övningen och det kommer att hjälpa till att få dem att organisera varandra.

9 mot 9 SPEL

För att komma vidare i övningen tar vi principerna in i ett litet spel. Vi satte upp en spelyta på 60×40 meter med ett mål och målvakt i varje ände. Vi använder 16 utespelare fördelade jämnt i två 9 mot 9-lag inklusive målvakter. Vi nummer sju av utespelarna i varje lag från 2 till 8 och spelare kan bara tackla motståndaren med samma nummer, som visas [2a] . Den återstående spelaren utses till libero. Liberon måste stanna på sin egen planhalva, även om de kan tackla vem som helst och kan tacklas av vem som helst, som visas [2b] , men de kan inte göra mål. Förutom dessa restriktioner är det ett normalt riktningsspel och vi spelar fyra matcher på tre minuter.

Pete-Wild-Pressing-to-win-2

1. Spelet börjar från målvakten. Det är ett 9v9 riktningsspel. Utespelarna är numrerade från 2 till 8, plus att varje lag har en utsedd libero
2. Spelare kan bara tackla motståndaren med samma nummer. Här tacklar den blå 7:an den röda 7:an och skickar till sin sopare
3. Liberon måste stanna på lagets defensiva planhalva och kan inte göra mål.

Pete-Wild-Pressing-to-win-3

1. Liberon kan tackla vilken motståndare som helst och kan också tacklas av vem som helst
2. Spelare som inte är i besittning bör komma tätt mot sitt motsatta nummer för att neka dem en meter av utrymme.