Positivt anfallsspel

Det här träningspasset handlar om att uppmuntra positivt spel från ditt lag. Det är starkt fokuserat på att spela framåt snabbt för att uppnå en slutprodukt. Faktum är att att uppnå en slutprodukt är det huvudsakliga ”målet” för den här övningen och det är ett framgångsrikt sätt att repetera dina spelare för att göra snabba pauser.
Alla tränare som kör den här övningen kommer garanterat att se sina spelare göra massor av inlägg, ta alla typer av skott och göra massor av mål.

Vad får jag spelarna att göra?

Löper in i rutan

Sätt upp ett område på 60×40 meter med ett mål i full storlek och en målvakt i varje ände. Dela upp dina spelare i två lag om åtta, med två set om tre från varje lag uppställda på vardera sidan om sitt eget mål vid position A och B. Ytterligare två spelare för varje lag börjar precis innanför mittlinjen, med en på position C och en vid D, som visas [1a] .Spelet börjar med att målvakten spelar bollen i riktning mot spelare C, som har tagit djupt för att ta emot passningen i mittfältsområdet. Så fort målvakten spelar bollen rör sig spelare A och B snabbt uppför kanterna på sina respektive sidor av planen och håller sig tätt mot sidlinjen. Spelare C går framåt med bollen och skickar ut bredvid till spelare B, som går in i boxen. Spelarna A, C och D har gjort positiva anfallslöpningar in i boxen och en av dem bör försöka ett skott på mål.Spelet startar om från målvakten som precis försvarade, med attacken som går åt andra hållet upp på planen [1b] . Fortsätt löpningarna upp och ner i planen och se till att korset växlar mellan de två kanterna.

Tony-pulis-positive-attacking-play-1
1. Varje drag börjar med målvakten
2. Spelare C sjunker djupt för att plocka upp bollen från målvakten
3. När målvakten spelar startpassningen rör sig spelare A och B snabbt upp på kanterna på sina egna sidor av planen
4. Spelare C går snabbt upp på planen med bollen och skickar ut bredvid till spelare B
5. Spelare B korsar, medan spelarna A, C och D springer in i straffområdet för att möta inlägget.
1. Varje drag börjar med målvakten  2. Spelare C sjunker djupt för att plocka upp bollen från målvakten  3. När målvakten spelar startpassningen rör sig spelare A och B snabbt upp på kanterna på sina egna sidor av planen  4. Spelare C går snabbt upp på planen med bollen och skickar ut bredvid till spelare B  5. Spelare B korsar, medan spelarna A, C och D springer in i straffområdet för att möta inlägget.
1. Efter att en attack avslutat går spelet åt andra hållet enligt samma rutin, med start från målvakten igen.
2. Kantspelarna måste variera typen av inlägg eller passa in i boxen.

Smålagspel 3 mot 2

Den andra delen av träningspasset är utformad för att träna en 3 mot 2 attack överbelastning. Det kommer inte bara att uppmuntra till snabba passningar utan det garanterar en skottmöjlighet i minst tre pass.Sätt upp ett område på 40×20 meter med ett mål och en målvakt i varje ände, som visas [2a] . Dina utespelare förblir uppdelade i två lag om åtta. Spela en 3 mot 2 i huvudområdet med de återstående spelarna från varje lag som väntar på att rotera in från sidorna av sina respektive mål.Med utgångspunkt från målvakten börjar laget om tre med bollen och de måste anfalla det motsatta målet med högst tre passningar. När anfallet har dött ut, går en spelare från laget som precis har attackerat av planen och en spelare från den försvarande sidan kommer på för att gå 3 mot 2 i motsatt riktning, som visas [2b] . Spelet fortsätter så här, med spelare som turas om att rotera in och ut.

Tony-pulis-positive-attacking-play-3
1. Spela 3 mot 2 med laget om tre som alltid startar. De får anfalla målet med högst tre passningar
2. Lagkamrater måste vänta på vardera sidan av målet på deras tur att rotera in i matchen.
3. Här tar en anfallare emot den tredje passningen och gör en positiv avslutning.
Tony-pulis-positive-attacking-play-4
1. Det föregående anfallet har dött, så en angripare lämnar fältet. Hans lag blir nu försvarare.
2. En ny spelare från den ursprungliga försvarssidan kommer för att ge sitt lag en fördel 3 mot 2 när de förvandlas till anfallare.
3. Det nya anfallande laget har nu tre passningar för att skapa en målchans.

Löpning 6 mot 4

Den tredje delen av det här träningspasset syftar till att få dina spelare att använda bredd för att attackera och det hjälper lagen att träna hela skalan av inlägg och passningar in i boxen.Sätt upp ett spelområde på 60×40 meter med ett mål och en målvakt i varje ände, som visas [3] . Dela upp dina utespelare i två lag om tio, där varje lag har sex anfallande spelare i ena halvan och en back fyra i den andra. Du kommer att köra två separata men samtidigt 6 mot 4-övningar, en i varje halva.Spelet börjar från mittlinjen i båda halvlekarna, med en anfallare som spelar en passning ut till en ytter. Kantspelaren måste hålla sig bred och han måste få in bollen från kanten med en rad tillsatser, inlägg och passningar. Du vill att dina kantspelare ska få angriparna att ta så många olika typer av skott på mål som möjligt. Leta efter anfallarna för att göra utrymme och tajma deras forwardslöpningar väl för att möta den inkommande bollen.Se till att anfallaren som startar draget från mittlinjen växlar sina passningar mellan kanterna.

Tony-pulis-positive-attacking-play-5
1. Spelet börjar vid mittlinjen i båda halvlekarna samtidigt. Anfallaren börjar med en pass ut bred
2. Yttern måste hålla sig bred och få in bollen. Leta efter olika sorters inlägg och passningar. Här spelar han en låg boll över rutan.
3. Inlägget i denna ände är högt och centralt. Anfallaren gör en vältajmad löpning för att nicka bollen.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Eftersom övningen handlar om positiva attacker måste du se till att spelare tar ansvar för att slå sina motståndare med positiva framåtrörelser och skapa många olika typer av målchanser.För spelare finns det alltid frestelsen att spela säkert istället för att vara positiv, så se till att du uppmuntrar dem att vara vågade i sina drag.
Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?
Jag skulle bygga upp övningen till ett helt 11 mot 11-spel, men jag skulle prata med spelarna om löpare, passningar och att försöka vara positiv på den sista tredjedelen av planen.