Position flyttar in i den anfallande trean.

Tyngdpunkten i övningen är ”attackhastighet”, med sikte på att vara klinisk i attacken i den sista tredjedelen och ta in rörelse, smart spel, kombinationer och överbelastningar. Även om den till övervägande del är attackledd, finns det naturligtvis möjligheten att växla fokus vid varje omkörning – så en betoning på att anfalla först och sedan spela om med tonvikten på att försvara attackerande överbelastningar, vilket gör träningen relevant och engagerande för alla spelare.

1. Fyra passningar görs i mittcirkeln innan spelet ”bryter ut”.
2. Fyra anfallare går framåt.
3. Försvarare närmar sig för att försöka stänga av utrymmet.

Hur kommer jag framåt i övningen?

I det första steget måste bollen gå bredvid när spelet har brutit ut ur mittcirkeln, som visas (2) . För att underlätta detta utökar vi planen till full bredd och introducerar kant spelare. Försvarare måste vara uppmärksamma på faran, med vänster- eller högerbacken tillåten att flytta in i den breda kanalen i ett försök att stänga av faran för ett inlägg.

1. Återigen bryter bollen ut.
2. Yttern som spelar för ”break out”-laget får.
3. En försvarare kan engagera sig genom att flytta in i kanalen.

I nästa steg har vi utökat detta till 8 mot 6, med tanke på introduktionen av två forwards och två defensiva mittfältare (3) . Kantspelarna och forwards spelar för båda anfallande lagen och vi konfigurerar överbelastningen i dessa siffror eftersom vi alltid vill ha framgång för det anfallande laget.När det gäller andra progressioner kan vi sätta tidsgränser för vilka spelare måste göra mål – 15 sekunder är ett bra initialt mål att sikta på, gradvis minska till 12. Vi kan också använda minimål för försvarare att anfalla, och kan utveckla träningen till ett 9 mot 9 småsidigt spel.

1. I den andra utvecklingen bryter röda ut.
2. Två neutrala anfallare spelar högt upp på planen.
3. Ytterligare två defensiva mittfältare försöker bromsa anfallspausen (mot en 8 mot 6 överbelastning)
4. Den neutrala yttern kombinerar.
5. Anfallare strömmar in i boxen redo för inlägget.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När det gäller innehav söker vi mottagningsförmåga, smarta passningsbeslut, rörelse och beslutsfattande.

De viktigaste attackelementen är rörelse, attackhastighet, passningsförmåga, en positiv slutprodukt och att se att spelare i varje situation är optimistiska och orädda i besittning.

Och slutligen, för försvarare, vi letar efter bra kommunikation, balans, form och självförtroende i 1 mot 1 defensiva situationer och överbelastningar.