Övergångsspel-spela ut på kant.

Huvudfokus för denna övning ligger på övergångsspel, där vi strävar efter att träffa de breda områdena på planen så snabbt som möjligt. Vi tittar sedan på de många varianterna av hur vi träffar de breda områdena. Till exempel spela bollen brett direkt från målvakten, eller spela den in i anfallaren och sedan ut kant, eller spela ut passningar utanför centrala områden.
Denna övning låter spelare vara kreativa i den sista tredjedelen. Den fokuserar på den snabba övergången som ger spelarna friheten att attackera målet i takt och snabbt göra mål. På baksidan av anfallsövergången kan vi också använda den för att titta på den defensiva övergången och hur spelare ska återhämta sig i snabbhet.

ÖVERGÅNGSSPEL

Vi ställde upp på en halv plan med ett mål och en målvakt i varje ände. Det huvudsakliga spelområdet är avstängt till straffområdets bredd och en 18-meter box är markerad framför varje mål. En bred kanal flankerar huvudspelområdet på vardera sidan och skyltdockor är placerade utanför halv vägslinjen som startpunkter för kant spelarna och backarna.

Vi använder 16 utespelare uppdelade i två lag om åtta. I varje halvlek möter ett par mittbackar två anfallare i en 2 mot 2, eller en 3 mot 2 inklusive målvakten. Kantspelarna och backarna för varje lag väntar utanför huvud spelområdet i de breda kanalerna på vardera sidan av halvvägs linjen. De anfallande lagets ytter bör placeras vid skyltdockor på deras anfallarhalva, som visas.
Målet för besittningslaget är att skicka bollen framåt till en anfallare på anfallshalvan. Den röda anfallaren kombinerar sedan med en kantspelare på utsidan, som har gjort ett stödjande forwardslöpning för att ta emot. Det anfallande laget siktar på att producera ett inlägg och ett avslut, där forwards gör vältajmade löpningar för att möta bollen.

Spelet börjar med den röda målvakten, som skickar ut bollen till en mittback för att bygga upp spel bakifrån i en 3 mot 2-situation.Det anfallande lagets kant spelare på motsatta sidan av planen kan vara med genom att få en stödjande bakstolpe att springa in i huvudspel området, vilket skapar en initial 3 mot 2-överbelastning till förmån för det röda anfallande laget. En motståndare från varje bred kanal kan också göra återhämtningslopp för att hjälpa sitt lag att försvara, men de kan bara göra det när bollen har passerat halvvägs linjen, som visas [1a] .

Lancaster-1a

1. Spelet börjar med en passning från målvakten och det röda besittningslaget bygger från baksidan. I varje halvlek möter ett par mittbackar två anfallare i en 2mot 2
2. Det röda bollinnehavet ser ut att skicka bollen framåt till en anfallare på anfallshalvan. Den röda anfallaren kombinerar sedan med en kantspelare på utsidan
3. Den röda kantspelaren slår inlägg, med forwards som gör vältajmade löpningar för att möta bollen och avsluta
4. Det röda anfallande lagets kantspelare på motsatt sida av planen kan gå med genom att göra en stödjande back-post löpning.
5. Motståndarnas ytterbackar kan också göra återhämtningslöpning för att hjälpa sitt lag att försvara, men de kan bara göra det när bollen har passerat halvvägslinjen.

Om de röda forwards misslyckas med att komma på slutet av krysset och det hävdas av motståndarmålvakten, kan bollen omedelbart fördelas till en av de två anfallarna i deras lag. Träningen fortsätter nu i motsatt riktning, med den blå anfallaren som tar med en utvändig bredspelare in i matchen med en passning ut i de breda kanalerna. De återhämtande röda backarna från föregående attack bör nu spurta tillbaka till sina ursprungliga startpositioner i de yttre kanalerna, som visas [1b] .

Lancaster-1b
1. Om de röda anfallarna misslyckas med att ta sig an av inlägget och det fångas av den blå målvakten, kan bollen omedelbart fördelas till en av de två blå anfallarna
2. Anfallaren tar med en utvändig kantspelare in i spelet med en passning ut i den breda kanalen och blues-kontringen
3. De återhämtande backarna och de anfallande kantspelarna från föregående attack bör nu löpa tillbaka till sina ursprungliga startpositioner i de yttre kanalerna. 

När anfallaren tar emot bollen från målvakten kan anfallaren länka till antingen utvändig kantspelare och, som ett steg, kan kantspelaren även nu köra in i huvudspelområdet med bollen och är fri att skjuta mot mål från en vinkel. Den motsatta kantspelaren fortsätter att gå med i attacken genom att springa till området till den bakre stolpen, som visas [1c] .

Övningen kan fortskridas ytterligare genom att låta besittningslaget bygga upp spel med en passning direkt i det breda området istället för att spela rakt in i anfallaren först.

Lancaster-1c
1. När anfallaren tar emot bollen från målvakten kan anfallaren länka till antingen utvändig kantspelare
2. Som en fortsättning kan kantspelaren även nu köra in i huvudspelområdet med bollen och är fri att skjuta i vinkel.

TRÄNINGSPUNKTER

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

Det jag letar efter i den här övningen är en medvetenhet om hur man kan utnyttja de breda områdena på planen så snabbt som vi kan. Jag vill se spelare vinna bollen på vår planhalva och sedan spela framåt snabbt för att komma in bakom motståndets ytterback. Om vi inte kan spela framåt snabbt, då är det näst bästa alternativet att behålla besittning och bygga.När vi väl vinner bollen måste vi inse om vår anfallare kan ta emot eller om vi kan spela direkt bredvid. Jag tittar därför på anfallarens kroppspositioner: har de fastnat av försvararen eller flyttar de in i ytor med rymd?

Jag letar då efter kvaliteten på passet till de breda områdena: är det till fötter, är det i luften? Vad säger passningen till kantspelaren: play off one-touch eller play off two-touch? Till sist vill vi se bra stödrörelser från det anfallande laget.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?

Ett typiskt misstag som spelare kan göra är att tvinga spel brett när det inte är med. Ibland måste spelare avvisa alternativet och bygga upp spelet på ett annat sätt.Ett annat vanligt misstag uppstår när spelare vill spela en hög boll i det breda området. Detta gör det svårare för kantspelaren att spela med ett tillslag. För att råda bot på detta uppmuntrar vi spelare att spela passningar på marken. Målet är att spela och attackera snabbt, därför behöver vi spelare att känna igen vilken typ av passning som tillåter det.