Övergång från försvar till anfall.
Av Vicky Jepson

Den här övningen handlar om att motanfalla och göra den snabba övergången från försvar till anfall. Den repeterar spelare i de rörelser som behövs för att utlösa attacken och fokuserar på rörelserna för siffrorna 7, 11 och 9 och passningskvaliteten för att tända attacken och för att utnyttja utrymmet bakom. Allt handlar om att hitta framåt passningar till spelare i ytorna och i halvutrymmena och det hjälper spelarna att hitta forwardslöpningarna bortom backlinjen.
När man siktar på att kontrollera spelet utan besittning är det viktigt att det finns tro och klarhet i hur vi når framgång när vi återtar bollen så att vi kan utnyttja utrymmet med vårt tempo bakom.
Det här är en typisk övning som jag skulle köra med anknytning till vår spelplan när jag spelar mot motståndare i toppklass,drar dem till oss medan jag kontrollerar spelet utan boll och väntar på att de återfår bollinnehavet.

TEKNISK ÖVNING

Vi ställde upp på två tredjedelar av planen med mål och målvakt i ena änden. Fyra skyltdockor är placerade enligt bilden. Vi använder 12 spelare fördelade jämnt i två grupper. Spelare sätts upp på koner i sina positioner, representerande nummer 6, 7, 8, 9, 10 och 11.
Spelet börjar med de röda. Den röda siffran 8 passar till siffran 11. Nummer 11 skär in för att ta emot bollen och driver mot försvarsdockan, spelar en passning in bakom skyltdockan för den röda siffran 9 för att göra en v-löpning för att ta emot och avsluta på mål, som visas [1a] . De röda spelarna roterar var och en till nästa station redo för deras tur att gå igen.

68273-Jepson-1a

1.Spelet börjar med att den röda siffran 8 går över till den röda siffran 11.
2. Den röda siffran 11 skär in för att ta emot och driver framåt med bollen, spelar en passning bakom skyltdockan.
3.Den röda siffran 9 gör en v-löpning för att ta emot och avslutar sedan på mål.

68273-Jepson-1b

1.Den föregående sekvensen upprepas på planens motsatta kant, med en passning från den blå siffran 6 till den blå siffran 7.
2.Den blå siffran 7 skär in för att ta emot innan den driver framåt och spelar in bollen bakom skyltdockan.
3.Den blå siffran 9 gör en v-löpning och avslutar på mål.

68273-Jepson-1c

1.Fortsätt aktiviteten genom att köra samma sekvens men istället för att springa vidare för att få ett skott mot mål, vänder siffran 9 och gör inlägg för att siffran 10 ska skjuta i mål.

Sekvensen upprepas på den motsatta kanten av planen med blåa, som börjar med en passning från nummer 6 till nummer 7, som skär in för att ta emot innan han driver framåt och spelar in bollen bakom skyltdockan. Den blå siffran 9 gör en v-löpning för att ta emot bollen och avslutar på mål, som visas [1b] . De blå spelarna roterar sedan till nästa station.
Vi kan utveckla aktiviteten genom att köra samma sekvens men istället för att springa vidare för att ha ett skott på mål efter mottagandet, skulle siffran 9 vända och göra inlägg för att siffran 10 skulle skjuta istället, som visas [1c] .
Vi spelar i 20 minuter.

TAKTISKT KONDITIONERAD 11v11

Vi ställde upp på en plan i full storlek med ett mål och en målvakt i varje ände. Två tiometerszoner är markerade över planens bredd på ena sidan av mittlinjen, som visas, och begränsningar gäller i zonerna. Vi använder 20 utespelare och två målvakter, jämnt fördelade i två lag om 11. Lagen är uppbyggda med det röda laget som anfaller i en 4-2-3-1-uppställning och försvarar i en 4-4-1-1 formation, och med det blå laget som anfaller i en 4-4-2-diamantformation och använder ett medium block när de försvarar. Blå spelare 4 och 5 startar i den blå zonen och blå nummer 2 och 3 börjar på motståndarhalvan. Den röda siffran 9 börjar i den röda zonen.

Spelet börjar alltid med att en av tränarna går över till antingen blå nummer 4 eller 5, som ser till att kombinera och passa in i sina attackerande spelare på motståndarhalvan, som visas [2a]
1.Den röda siffran 9 börjar i den röda zonen. De röda attackerar i en 4-2-3-1-uppställning och försvarar sig i en 4-4-1-1.
2.Blå spelare 4 och 5 startar i den blå zonen och blå nummer 2 och 3 börjar på motståndarhalvan. Blå attackerar i en 4-4-2 diamantformation och använder ett medium block när de försvarar.
3.Spelet börjar alltid med att någon av tränarna går över till antingen blå nummer 4 eller 5, som kombinerar och arbetar bollen till sina anfallsspelare i motståndarhalvan.
4.Om de röda vinner bollen måste de snabbt gå över till kontring.

68273-Jepson-2a

De blå borde bygga upp spelet och försöka göra mål i målet när de anfaller, men om de röda vinner bollen går de snabbt över till kontring och försöker få sina nummer 9 och nummer 10 i positioner för att göra mål , som visas [2b] . Så fort bollen kommer in i den röda zonen finns det inga begränsningar längre och spelarna kan röra sig fritt.
1.De röda kontringar. Så fort bollen kommer in i den röda zonen finns det inga restriktioner och de begränsade spelarna kan röra sig fritt.
2.De röda måste försöka få sina nummer 9 och nummer 10 i positioner för att göra mål.
Vi spelar i 30 minuter.

68273-Jepson-2b

TRÄNINGSPUNKTER

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi vill se de röda försvara med en bra form, använda ett smalt och kompakt mittblock, förneka framåtspel och bakåtpressning om deras linje bryts av en passning eller dribbling.
Vi vill också se en snabb anfallsövergång när det gäller att vinna bollen, med spelare som reagerar med snabbhet och medvetenhet om att spela framåt.
Vi vill se bra stödrörelser från de röda 9, 7 och 11, som ska motanfalla utrymmet bakom motståndet.

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra och hur undviker jag dem?
Timing av rörelse och passkvalitet är avgörande för att utnyttja utrymmet bakom. Att ha en som kollar för att hantera offsidelinjen kan hjälpa till med att hantera tidpunkten för rörelsen till dessa nyckelområden.

Hur skulle jag sätta detta i en spelsituation?
Vi skulle avsluta med ett 11v11 som varade i 10 minuter med bollen i rullning hela tiden.