Motpress som offensivt vapen

Denna övning handlar om skapandet och tillämpningen av det pressande ögonblicket som ett offensivt vapen. Den tittar på att återvinna besittning på kortast möjliga sätt, genom att skapa ”hektiska situationer” i oppositionsformationen.
För detta ändamål finns det flera principer som ger oss vår identitet. Vi vill attackera motståndaren nonstop när vi har bollen, när vi tappar den och när motståndarna har den. Med andra ord, försvar är vår första offensiva handling.

Vad får jag spelarna att göra?
Taktisk rondo

I ett 12×12-meters område använder vi tre lag om tre som spelar ett 6-3-besittningsspel, som visas (1). Det finns ingen gräns för beröring och laget som tappar bollen bör reagera omedelbart och pressa de andra två lagen.

Den närmaste spelaren utövar ett intensivt aggressivt press och vi försvarar oss i en triangel, medan de andra två spelarna kontrollerar utrymmena runt bollen och förutser. I denna mening är motpress nästa krav, och för att vara tydlig är detta inte fastställt som ett förslag – det är en lag!
I denna 6 mot 3 taktiska rondo har vi satt upp vita och gula mot de tre röda.

ES76_klopp_new1(1)

1. Försvarare arbetar i en triangel
2. Den närmaste spelaren utövar ett intensivt aggressivt press
3. Hans två lagkamrater övervakar och kontrollerar utrymmen runt bollen i väntan på en passning mellan motståndarna.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

I den här övningen vill vi skapa rätt fokus mot den väsentliga delen av passet. Vi vill skapa hunger mot bollåterhämtning, skapa kaotiska ögonblick och kontrollera dessa ögonblick genom att vara ”snabb i åtanke”, med orientering, skicklighet, precision och anknytning. Vi vill ha korta intensiva perioder omväxlande med viloperioder så att spelarna håller sig fräscha och pigga på att absorbera information och lära sig hela tiden.
Den närmaste spelaren går 100% och lägger total kraft på pressen. En spelare kan alltid försvara två motstånd genom att blockera linjen, trycka på bollhållaren och kolla över axeln.
De två sista varven av pressen definierar allt. När det gäller aggression – ja tack! – men detta måste kontrolleras med en förväntan om vart nästa pass tar vägen, och med lagkamrater som ständigt och snabbt omorganiserar sig som grupp.
När det gäller typiska misstag kommer vi ibland att bevittna besvikelse efter att ha förlorat bollinnehavet där spelare inte ger någon omedelbar reaktion. Utveckling tar tid – det tar tid för spelare att fatta beslut utifrån de samlade insatserna och referenserna. Vi vill inte ha ett linjärt eller mekaniskt tillstånd – en bra och kreativ utveckling tar tid.
Ett högintensivt och motpressande team kommer ofta att göra fler misstag eftersom vi försöker mer och kanske uträttar mer – i slutändan är tålamod och en förväntan om att göra misstag faktiskt okej.

Hur sätter jag in detta i en spelsituation?

Med hjälp av planens fulla bredd som visas (2a), och på tre fjärdedelar av planen, attackerar ett lag med åtta ett lag på sex spelare. Laget med sex har en extra spelare som kommer till liv när de vinner bollinnehav. Teamet på åtta arbetar med sin offensiva organisation, deras skydd och motpressningsprincipen, med spelare som jagas som de aldrig blivit jagade förut! De gör detta i 3×6 min intervaller, med 4 min vila emellan, byter spelare mellan viloperioderna.För att främja detta kan vi sätta in två ”sovande” spelare, så att vi skapar ett bättre och mer komplext ”skydd”.

ES76_klopp_new2

1. Teamet på åtta (röda) arbetar med sin offensiva organisation – i det här exemplet är det att ”attackera och sedan gå”
2. Flytta bollen åt ena sidan obalanserar motståndslinjerna
3. Försvarare shufflar över efter bollens rörelse
4. De förbereder sig för att stänga ner med en specifik syn på att stänga av vinklar och löpare.

Här ska den offensiva organisationen locka och sedan gå. Vi vill obalansera de två linjerna genom snabb och tidig cirkulation (offensiv aggression), och våra spelare måste överlappa varandra för att skapa farliga korsningssituationer, som visas (2b).När det gäller typiska misstag kan detta ofta handla om att det inte finns något skydd, därför kan teamet på sex lätt hitta den sovande spelaren och gå mot attack och täcka utrymmen bra. Spelare kan glömma var den sovande spelaren är, och det finns också den där besvikelsefaktorn igen när de tappar bollinnehavet. Istället vill vi att de ska reagera och se varje förlust av besittning som en möjlighet (att vinna tillbaka den).

ES76_klopp_new2b

1. Turnover of possession kommer på högerkanten
2. Återigen (kommer nu tillbaka åt andra hållet), att flytta bollen åt ena sidan obalanserar motståndslinjerna
3. Angripare flyttar in i valfri ledig position och löper framåt i takt
4. Snabba passningar skapar en målchans
5. Ett mål görs.