Motattacker och kontringar

Denna övning handlar om kontringar med tempo i den första fasen, beslutsfattande och spelrelaterat spel därefter.
Det är matchrealistiskt och spelrelaterat för alla positioner. Så i anfallsspel vill vi se skott på mål, med rörelse att skapa eller göra mål. När det gäller försvarsspel handlar det här om att försvara straffområdet, så spelarna måste fråga om de ska försvarar ytan eller spelaren.
Vi vill också hålla ett öga på avstånd – vi arbetar alltid med kompaktheten hos de fyra bakre, samtidigt som vi är medvetna om behovet av att stoppa inlägg, med tekniska försvarstekniker också synliga.

71-Claudio-Ranieri-new1a
1-Claudio-Ranieri-new1b

Vad får jag spelarna att göra?
Vi ställde in detta som 5 mot 5. Det kännetecknas av två skott på mål av de två blå spelarna på de röda rutorna (1a), följt av ett inlägg som leder till fas 2 (1b).
Denna första fas är avgörande och vi måste se skott som träffar målet, noggrannhet i passningar och spelare som attackerar de viktigaste områdena (nämligen nära och bortre stolpar).

De gula spelarna måste försvara detta-fyra på vanligt sätt och den andra håller sig redo att starta kontringen (något som den djupaste blå spelaren måste vara medveten om). Visst nog, om målvakten fångar bollen, kommer de gula att leta mot kontringar och försöka avsluta med ett målförsök. Bollen för kontringen kan också tillhandahållas av tränaren (om inlägget inte blir bra, till exempel).

Fas två (5v5)
Efter att ha slagit inlägg, om de försvarande fem vinner bollen kommer de sedan att kontra de befintliga fem anfallsspelarna och vill spela till ett mål i andra änden (2).
I andra fall (till exempel när ett mål görs) kan en tränare på sidlinjen bestämma sig för att spela in bollen i de fem spelarna för att kontra, eller ge blå en ny attack.

71-Claudio-Ranieri-new2

Fas tre (10v5)
När 5 mot 5 har startats kommer vi att ta hand om en annan utveckling av denna fas, som visas (3). Det första kontringsförsöket kommer faktiskt att sluta antingen med ett mål eller en rädning. Så i någon av dessa två faser kan ytterligare fem spelare nu gå med i de fem som redan är involverade i försvaret för att skapa en 10 mot 5-kontring. Denna fas kommer att avslutas med ett skott på målet eller en rädning av de (nya) försvarande femman.

71-Claudio-Ranieri-new3

Vilka är de viktigaste sakerna att se upp för?
Vi måste se en positiv inställning till kontringar, med varje paus som genomförs med noggrannhet i passningen. Spelare måste vara smarta i sitt beslutsfattande när de vill arbeta en fördel, och vi vill också se ett bra tempo till passet, där matchen är spelrealistisk och i vanligt tävlingstempo.
Spelförståelse är avgörande, så spelarna måste vara medvetna om övergångar mellan balans och täckning, och aldrig överkompensera på något av dem.