Kraften i positionering.
Av Ronald Koeman

I varje match siktar vi på att vara dominerande när det gäller bra besittning och bra rörelse. Så den här övningen handlar om spelare som intar inlärda och genomtänkta positioner involverade i övergångar mellan försvar och attack.
I varje match siktar vi på att vara dominerande när det gäller bra besittning och bra rörelse. Så den här övningen handlar om spelare som intar inlärda och genomtänkta positioner involverade i övergångar mellan försvar och attack.
Detta är faktiskt en av de enklaste principerna att coacha – det kräver ingen komplex instruktion, bara spelare som är villiga att ”känna till en roll innan de spelar den”. För att det ska vara effektivt måste vi förstärka ett budskap till spelaren hela tiden angående hans förståelse för vad det är han gör, både när han är i och utanför besittning.

Vad får jag spelarna att göra?

Vi ställer upp som visas på ett 36×28-meter område (1) . Träningen är 7 mot 7 (röda mot blå) med fyra gröna som arbetar med laget i besittning. Spelarna som är inblandade i 7-7 väljs i förhållande till sina positioner på matchdagen – till exempel kommer vänster mittback och vänsterback att arbeta tillsammans – eftersom detta bygger förtroende och förtroende.

28228-ES53_XX_koeman-p

Besittningsövningar – 7 mot 7 plus fyra spelare som arbetar med laget i besittning.

Det röda laget börjar med bollen. De måste skicka det runt och använda neutrala gröna spelare för att bygga ett besittningsspel som innebär att spelarna länkar och spelar nära varandra (2a) . Detta upplägg och spelet ökar det tekniska självförtroendet och kunskapen när det gäller hur lagkamrater föredrar att ta emot bollen (vänster- eller högerfotad; på fram- eller bakfoten; tvärs över kroppen eller in i fötterna), men mer än det hjälper spelare att skapa och se bilder i deras huvuden, och detta är den avgörande punkten som vi vill förlänga direkt till matchdagen.

28228-Ronald-koeman-th

Röda börjar med besittning – premissen är korta passningar till närmaste lagkamrater.

Naturligtvis kommer de bara att kunna behålla besittning under en viss tid, och vid den punkt där bollen förloras (2b) sker en snabb övergång (2c) . Så med röda som avstår från kontrollen måste det finnas en snabb reaktion att försvara, med spelare som kommer in från sidlinjerna för att stänga utrymmet och försöka begränsa hotet så snabbt som möjligt. Blå, som tidigare hade intagit positioner där de kunde ta itu med eller avlyssna, förflyttar nu över till utsidan för att ge alternativ för sin egen ägandeövning.

28228-Ronald-koeman-the-power-of-positioning-3

Röda kan använda stödjande greener eller trådpassningar till sidospelarna själva, men måste vara uppmärksamma på potentiella avlyssningar.

28228-Ronald-koeman-the-power-of-positioning-3

Vid omsättning måste röda komma in för att kompakt spela och pressa, medan blåa flyttar åt sidan för att försöka göra planen större.

Vi spelar i tre set om sex minuter och roterar sedan spelare.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

För att innehavet ska behållas måste spelare som verkar på utsidan ha en bra touch, utmärkt medvetenhet och en uppmätt kroppsform.
Spelare inuti som pressar bollen måste stänga ner snabbt och försöka förutsäga och blockera passningsvinklar med hjälp av kompakt spel. När besittning vänds över måste första tanken vara att göra planen stor.
Båda lagen behöver snabba reaktioner för att vinna bollen, ändra filosofi från ”kompakt” till ”stor” samtidigt som de behåller koncentrationen och klarheten i tanken.

Hur sätter jag in detta i en spelsituation?

För att lägga in detta i ett spel minskar vi tonhöjden till 32×25 meter. Vi begränsar greener till att spela två-touch från början, sedan gradvis begränsa antalet touch för lagen som spelar 7 mot 7, från all-in till två-touch till en-touch, om möjligt.