Konsten att pressa

Den här övningen handlar om att coacha press,med tonvikt på PAPP-konceptet (Press Assess Press or Protect)
Övningen hjälper till att utveckla tekniken att pressa och uppmuntrar spelare att tänka på vem de pressar, hur de pressar och när de pressar.

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Vad får jag spelarna att göra?

Flervägsspel

Sätt upp ett område på 20×20 meter med en extra 5-meter kanal på varje sida och en 5×5-meter kvadrat i varje hörn i slutet av kanalerna. Börja med fyra spelare inne i huvudområdet (de gula) och 12 spelare på utsidan – tre i varje kanal (de röda). De yttre spelarna är två-touch och måste stanna kvar i sina kanaler. Börja med fem bollar i var och en av hörnrutorna.

Spelet börjar med att en av de gula hämtar en boll från en hörn kvadraten och startar oavbruten passning i högt tempo, med bara spelarna inne i området, som visas [1] . De är en eller två-touch. Efter fem eller sex passningar, på tränarens uppmaning, spelas bollen till någon av de yttre spelarna för att representera att förlora bollinehav. Spelarna på utsidan måste försöka passa till en spelare på motsatt sida för att göra mål, utan att någon av spelarna i mitten rör bollen. De yttre spelarna kan passa till vilken utomstående spelare som helst men de får bara en poäng om den tas emot av en spelare på motsatt sida av området.

Om bollen går ur spel måste en av de gula starta en ny spelfas genom att hämta en annan boll från valfritt hörn. Om de gula spelarna snappar upp en passning måste de passa sig emellan igen tills tränaren uppmanar till en passning utåt.

Det gula laget stannar i huvudområdet i två minuter. De byter sedan med en röd spelare från varje sida av ruta under nästa tvåminutersblock tills alla spelare har haft två minuter i mitten, med 30 sekunders byten. Varje set tar 10 minuter.Du kan öka eller minska övningens svårighetsgrad genom att ändra antalet spelare i det centrala området, eller genom att göra kvadraten mindre.[/lgc_column]
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]Jon-whitney-the-art-of-pressing-1a

1. En spelare får en boll och startar oavbruten passning i högt tempo med bara spelarna inne i området
2. På tränarens uppmaning spelas bollen till någon av de yttre spelarna
3. De röda passerar sig emellan men de gör bara mål en poäng om de lyckas passa till en spelare på motsatt sida av området, som de gör här.[/lgc_column]

Vilka är de typiska misstagen som spelare kan göra, och hur undviker jag dem?

Problem 1

Om de röda tycker att det är för lätt att dela eller spela förbi pressen för att ta poäng, kan det vara så att det är problem med tidpunkten och vinkeln på pressen, både individuellt och som en enhet. Diagrammet [2a] visar denna typ av problem, med pressenheten alldeles för rak för att vara effektiv. För att lösa problemet, coacha det gula laget att starta varje press med en diamantformation, som visas [2b] . Detta kommer att förhindra att de blir raka och ger säkerhet för spelaren som pressar på bollen. Det gör det också möjligt för den bakre mannen i diamanten att kommunicera, eftersom han ser hela bilden framför.Utlösaren för pressen är när bollen lämnar foten på den passande spelaren och hans huvud är nere. Den försvarande spelaren måste PRESSA mot den mottagande spelaren genom att täcka ytan snabbt medan bollen rör sig och, när bollen anländer till mottagaren, måste han BEDÖMA om han ska PRESSA igen om mottagarens huvud är nere och utrymmet/valmöjligheterna är begränsade. Alternativt, om hans första press inte har begränsat utrymme/alternativ och mottagaren har huvudet uppåt, måste han TÄCKA. Detta är PAPP-konceptet (Press Assess Press or Protect).
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]ES_Oct17_JonWhitney-2
1. Det pressande laget startar pressen när bollen anländer till målspelaren
2. Den spelare som är närmast bollen pressar i en rak linje. Han är nere på bolllinjen med en öppen kroppsposition
3. Pressenheten är för rak vilket gör det svårt att stänga passningslinjer
4. Det finns ingen kommunikation från den längst borta spelaren.[/lgc_column]
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]ES_Oct17_JonWhitney-31. När spelare 1 pressar på bollen täcker spelare 2 och 4 sina axlar, med spelare 3 som förhindrar den delade passningen om en utomstående spelare manipulerar bollen för att skapa en passningslinje till lag B
2. Om den passande spelaren i lag A spelar en passning till lag D, sedan blir spelare 2 nu diamantens spets och pressar på bollen, medan resten av enheten svänger för att byta roll
3. Uppmuntra den pressande enheten att bilda en pilspetsformation med avstånden konstanta och med bakrespelare som täcker och förmedlar information.[/lgc_column]

[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Problem 2 & lösning

I det här scenariot, som visas [3] , pressar de gula riktigt bra som en enhet och delas sällan med målgivande passningar. Men de röda har identifierat en svaghet och börjar spela bollen över pressen. Detta innebär att de pressande spelarna har ett större avstånd att täcka och släpper in en enkel andra poäng eftersom de inte har någon press på den mottagande spelaren, vilket ger honom fri att göra mål igen.

För att lösa detta problem måste det pressande lagets spelare 3 tillhandahålla en djupare yta bakom triangeln. Det betyder att han fortfarande kan vidarebefordra information till sina lagkamrater, men han kan också sätta press på längre passningar och fördröja de röda med att göra en poängpassning så att hans enhet kan stötta bakifrån.

Det är viktigt att komma ihåg att pressning har en mycket hög metabolisk belastning så det är viktigt att pressavstånden är maximalt 5 till 10 meter. Att arbeta som en enhet är energieffektivt och kommunikation är nyckeln till att förhindra oönskad energiförbrukning. Diamantbildningen gör det möjligt för enheten att dela på arbetsbördan, vilket resulterar i att både individen och laget kan hålla ut pressen under längre perioder i spelet.

[/lgc_column]
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]Jon-whitney-the-art-of-pressing-1d1. De gula pressar bra som en enhet och delas sällan med målgivande passningar, men ytterspelarna har identifierat en svaghet och har spelat över pressen med en snabb studs för att göra mål
2. Det pressande laget har ytterligare avstånd att täcka att trycka och släppa in en enkel andra poäng är ett problem, eftersom de nu inte har något tryck på bollen på sida D
3. Lösningen är att coacha det pressande lagets spelare 3 för att ge en djupare yta bakom den främre triangeln. Han kan fortfarande kommunicera med lagkamrater, men kan nu sätta press på längre passningar och fördröjningar för att tillåta sin enhet att stödja bakifrån.[/lgc_column]

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vinkeln och intensiteten i pressen är viktiga saker som dina spelare måste få rätt. Du vill se att spelare förstår när de ska pressa och kan läsa bollhållaren som uppmanar dem att pressa. Det är också viktigt att spelare visar att de vet när de ska pressa och när de ska täcka, och att de kan pressa som en enhet.

Hur kommer jag framåt i övningen?

Om du vill öka övningens svårighetsgrad för det pressande laget, låt sedan en röd spelare gå in i huvudområdet för att fördela pass genom linjerna. Detta gör det svårt för det pressande laget eftersom de behöver skanna såväl som att titta på bollen.Du kan också lägga till ytterligare en pressande spelare om de kämpar för att stoppa de röda poängen, eller så kan du göra området mindre för att begränsa utrymmet.
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”false”]

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Småsidigt spel

Sätt upp ett 70×60-meters område – i grund och botten, utrymmet mellan utvisningsrutorna på din plan med lite minskning av varje sida. Dela upp spelområdet i tre zoner över dess bredd och tre kanaler nedåt, vilket skapar en yta på 20×36 meter i mitten, som visas [4] . Placera ett mål och en målvakt i varje ände.
Detta småsidiga spel är baserat på lag som spelar 4-4-2 i en 11v11-match – eftersom varje sida bara har åtta spelare och en målvakt spelar ett lag (de röda) 3-3-2 mot 2-4-2 ( de gula). Coacha laget som spelar 2-4-2, eftersom de kommer att börja som det pressande laget.

Målvakten i 3-3-2 börjar med att passa till en av sina tre försvarare, som har en 3 mot 2-överbelastning i den defensiva trean. De måste försöka spela igenom mittfältet, penetrera den sista tredjedelen och göra mål. En röd försvarare kan kliva in i den mellersta tredjedelen för att skapa en 4 mot 4 i den zonen, och en röd mittfältsspelare kan kliva in i den sista tredjedelen för att skapa en 3 mot 2-överbelastning om den centrala zonen har delats under uppbyggnadsspelet.

Huvudmålet för 2-4-2-laget är att förhindra att motståndarna spelar genom den centrala zonen genom att pressa på mitten och sista tredjedelen, med hjälp av en mittfältsfyra och en främre två. Uppmuntra det pressande laget att tvinga in motståndarna i de breda kanalerna under öppet spel genom att ta till sig de tränarpoäng som levererats i de tidigare flervägsspelen. Två gula mittfältsspelare kan gå in i sista tredjedelen vid övergången för att skapa en 4 mot 3-överbelastning.

Medan träningspunkterna handlar om att pressa, belönar detta spel båda lagen för att de uppnår sina mål med överbelastningar i den sista tredjedelen.

Spela sex femminutersmatcher, konditionera de två första matcherna så att bollen spelas under huvudhöjd och med spelare kvar i sina zoner. Tillåt alla typer av pass för spel 3 och 4, men håll det fortfarande zonalt. För de två senaste spelen, gör det öppet spel.Jag skulle rekommendera att använda guidad upptäckt, där båda lagen diskuterar coachningspunkterna i en minut mellan matcherna, med övervakning av tränaren.[/lgc_column]
[lgc_column grid=”50″ tablet_grid=”50″ mobile_grid=”100″ last=”true”]Jon-whitney-the-art-of-pressing-21. Målvakten i det röda 3-3-2-laget börjar spelet genom att passa till en av sina försvarare
2. De måste försöka spela genom mittfältet, penetrera den sista tredjedelen och göra mål
3. Den gula 2-4- Lag 2 måste stoppa de röda från att spela genom mittfältet genom att trycka i mitten och sista tredjedelen. Om de pressar bra bör de tvinga in motståndarna i de breda kanalerna, som de gör här
4. Om de inte pressar bra låter de mittfältaren dela dem med en passning in i forwards som resulterar i ett mål.[/lgc_column]

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Kommunikation är nyckeln till den här övningen och du måste se den som pressar sig längst bort från bollen använda sin överblick över situationen för att förmedla viktig information till sina lagkamrater. Han är lika viktig för pressens framgång som spelaren som pressar.

Se till att spelarna har förstått PAPP-konceptet (Press Assess Press or Protect), vilket är ett användbart sätt att träna konsten att pressa.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com