Kompakt lagrörelse

Den här övningen handlar om lagets rörelse i anfall och försvar för att säkerställa att vi förblir kompakta med bra avstånd mellan spelarna. Det hjälper oss också att utveckla en god rumslig medvetenhet om spelaren i och utanför besittning, samt att skapa bra alternativ för spelaren av bollen.Även om detta är enkelt i sin uppställning, rymmer det nyckelprinciper för organisation, och dess effekt bör inte underskattas. Bra gjort är det lätt att återskapa matchintensitet samtidigt som man förbättrar synkroniseringen av vissa partnerskaps rörelser och deras kommunikation.

Zonövningar

Vi satte upp med en plan uppdelad i tre zoner på 25×40 meter, med ett mål i full storlek i varje ände, som visas (1a) . Det är 6 mot 6 och lag kan bara använda två zoner.Tränaren kommer att starta och starta om spelet från mitten av planen och tvingar därför omedelbart spelarna att tänka och röra på sig som ett lag.Som visas attackerar blå toppmålet med alla sex spelare som måste placeras i de två övre 25-meterzonerna. Vi kan också köra detta utan målvakter med 10 passningar i följd som behöver göras i två zoner.Om ett lag förlorar besittning i den anfallande slutzonen finns det ett villkor att de alltid måste dra sig tillbaka till de två djupaste 25-meterzonerna (1b) . Samma instruktioner gäller för motståndare, så båda lagen kommer att spela med en fri slutzon. Utanför dessa villkor gäller vanliga fotbollsregler.

ES65_martinez-Compact-team-movement-1v2(1)
1. Bollen matas in av tränaren
2. Spelet arbetas framåt med blåa som flyttar från defensiven till mittzonen
3. Röda måste dra sig tillbaka och se till att alla spelare är placerade defensivt och att ingen är i frizonen.
ES65_martinez-Compact-team-movement-2v2(1)
1. Röda attackerar i takt med begränsade beröringar för att flytta bollen framåt snabbt och positivt
2. Efter omsättning är det nu de blåa som snabbt måste lämna anfallszonen
3. Tre blåa ockuperar varje zon med en balanserad strategi för att försvara.

Hur kommer jag framåt i praktiken?

Övningen kan fortskrida med planstorlek och/eller spelares antal ökas samt låta spelare fatta mer välgrundade beslut om omsättningar. Så, efter att ha förlorat bollinnehavet, pressar de bollen högt upp eller tappar de? Detta beslutsfattande kan bara komma från att bedöma förhållandena runt dem, och det kan bara komma från praktiken.Vi kan också förändra saker och ting genom att möjliggöra omstart från målvakter, vilket ger en omedelbar pressande möjlighet för motståndet. Dessutom kan en begränsning av spelare till två beröringar variera effektiviteten av det vi letar efter, både positivt (snabbt spel och snabba drag) och negativt (förhastat beslutsfattande), men är återigen en nyckelkomponent i att återskapa och öva på verkligheten i matchsituationer.Ett vanligt misstag som görs är när lagen inte säkerställer att en frizon upprätthålls när de är både i och utanför bollinnehav. För att undvika detta skulle vi straffa det lag som gör intrång – till exempel om en spelare från det försvarande laget befinner sig i den ”fria” zonen med motståndare som anfaller, skulle alla mål för anfallare räknas som två.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När det gäller de viktigaste tekniska aspekterna, letar vi efter snabba bollrörelser i besittning i slutzonen för att skapa rikliga målsituationer. Inom detta, och ur en anfallsteknisk synvinkel, måste vi se till att när bollen färdas så reser spelarna också och kommer in i rätt zoner, särskilt när bollen är i den anfallande tredjedelen.Defensivt måste spelarna vara organiserade på sättet de drar sig tillbaka, helst med en jämn uppdelning av män i de två zonerna de ockuperar.

Hur sätter jag in detta i en spelsituation?

För en spelsituation kommer vi att utöka detta till en hel plan med vad som i praktiken är fyra zoner, med lag som bara kan använda två vid varje given tidpunkt (2) . Halvvägslinjerna delar upp mittzonen i två, vilket tvingar fram lagets kompakthet under matchen. Olika förutsättningar i hur vi visar lagen att använda zonerna kommer att ge övningen en specialiserad mening att arbeta med ett specifikt ämne för laget. Båda lagen är placerade i taktisk form – till exempel 1-4-3-3 mot 1-4-1-4-1 – med utgångspunkten att begränsa antalet beröringar för spelare på olika områden på planen.

ES65_martinez-Compact-team-movement-3(1)
Lagen är uppställda i taktisk form – 1-4-3-3 mot 1-4-1-4-1
1. Bollen börjar från målvakt
2. Det är utarbetat till en blå
3. Röda måste nu lämna anfallszonen
4. Andra röda spårar tillbaka för att endast ockupera de två försvarszonerna