Kant spel.

I modern fotboll är skapandet och användningen av utrymme när du har bollen avgörande för framgångsrika attacker. På grund av de ständigt föränderliga dynamiska situationerna är det oerhört viktigt att spelarna har förmågan att fatta snabba beslut för att överföra bollen till kanterna och att stödja rörelsen som skapas av det beslutet. Ofta har den ena yttern mer utrymme än den andra, så spelarna behöver visionen för att byta spel från ena sidan av planen till den andra.
Användningen av överbelastningar är viktig för att övningen ska lyckas och de skapar mer matchliknande scenarier för spelare att lösa. Moderna spelare har alla verktyg för att göra mål på en mängd olika sätt, men träning är avgörande för att säkerställa att de kan spela i ett snabbt tempo när möjligheterna dyker upp i en match.

Vad får jag spelarna att göra?

Uppvärmning
Ställ upp i en halv plan som visas [1], med 10 spelare i två grupper om fem, där båda grupperna utför övningen samtidigt men med start från motsatta hörn. I ena änden börjar spelet med en passning från spelaren vid A till spelaren vid B. Spelare A springer sedan för en lay-off från B, och passar till spelare C, som har börjat röra sig på spelare A:s första pass och som nu tar emot bollen på löpningen. Efter att ha tagit emot bollen dribblar spelare C nerför kanten till spelaren vid D, som börjar samma sekvens med spelarna vid E och F.
Spelare A har nu tagit plats för B; spelare B har ersatt C; spelare C har ställt sig längst bak i kön vid D; och en ny spelare med en ny boll har startat en ny rörelse från position A.
1. Spelare A går över till spelare B, sedan kör spelare A för uppsägning.
2. Spelare C flyttar på den första passningen av spelare A och tar emot bollen på löpningen innan han dribblar nerför kanten till D och går med i kön.
3. Samma sekvens har körts från andra änden, med början på spelare D.

ES88-Ranieri-new1

Vad får jag spelarna att göra härnäst?
4v3 +2 neutrala ytter


Detta är en övning som lyfter fram nödvändigheten av en bra försvarsform, speciellt när de är nere i antal och angriparna har en överbelastning. För det försvarande laget handlar den här aktiviteten om att återta bollen, medan det för besittningslaget är fokuserat på att använda yttrarna som stöd när de anfaller.
Sätt upp två 20×30 meters-lådor åtskilda av en 5-meter neutral mittzon, som visas [2a]. Vi använder 10 spelare med två lag om fyra, ett som börjar i varje målzon, och två neutrala ytter, en på varje sida. Laget i besittning har fyra spelare i sin målzon och, när de spelar med högst tre beröringar, måste de försöka göra sju på varandra följande passningar med hjälp av de neutrala yttrarna, som är begränsade till en-touch. Om de slutför sju passningar får besittningslaget en poäng.
1. Det blå besittningslaget har fyra spelare i sin målzon. De kan få en poäng genom att göra sju passningar med hjälp av neutrala ytter.
2. Det röda pressande laget måste lämna en spelare i sin målzon och skicka tre för att vinna bollen i motståndarens målområde.
3. Passande spelare bör inte ha mer än tre beröringar.

ES88-Ranieri-new2a

För att stoppa dem att göra mål skickar det pressande laget tre spelare till motståndarens målzon för att försöka vinna bollen och lämnar en spelare i sin målzon. Om det pressande laget vinner bollen, som visas [2b], måste de omedelbart passa till sin lagkamrat i den andra målzonen och följa bollen och bilda ett nytt besittningslag. Laget som tappade bollen skickar in tre spelare för att försöka återta bollinnehavet igen. Om bollen går ur spel, skickar tränaren till den ensamma spelaren i målzonen och spelet fortsätter. Byt ut neutrala regelbundet. Spela fem omgångar på 90 sekunder med två minuters återhämtningstid emellan.
1. Här vinner de röda pressarna bollen. De måste omedelbart passa till sin lagkamrat i den andra målzonen.
2. Det blå laget som tappade bollen skickar tre spelare till den andra målzonen för att försöka vinna bollen.
3. De andra röda ansluter sig till sin lagkamrat för att skapa ett nytt besittningslag.

ES88-Ranieri-new2b

Hur kommer jag framåt i övningen?

9v9 +2 neutrala

Vi avancerar nu övningen mot en spelsituation med en aktivitet där hanteringen av bollen i besittning kan ”öppna” kanten för att skapa målchanser. Ställ upp mellan D:n för de två straffområdena, med fyra små mål i hörnen och stolpportar i mitten av planen, som visas [3]. Vi använder 20 spelare, uppdelade i två lag om nio plus två neutrala spelare, som hjälper laget i besittning. Spelare har tre beröringar. När en spelare gör mål i ett litet mål måste alla hans lagkamrater ha flyttat in på anfallshalvan annars räknas inte målet. Laget i besittning kan få en poäng genom att passa till en lagkamrat genom en av polportarna, eller genom att göra sju passningar i följd på sin egen planhalva. Lag kan också göra mål i ett av de små målen. När bollen går i det lilla målet måste varje medlem i det anfallande laget ha flyttat in på den anfallande planhalvan annars räknas inte målet. Poängalternativen tillåter spelare att locka motståndaren till ena sidan och omedelbart byta anfallspunkt, genom att använda utrymmet på andra sidan med en kort-kort kombination. De två neutrala spelarna garanterar en överbelastning för laget i besittning. Spela i tre omgångar på fyra minuter, med en minuts återhämtning mellan. 1. Lag kan göra mål genom att göra sju passningar i följd på sin egen planhalva. 2. Lag kan också göra mål genom att passa till en lagkamrat genom polportarna. 3. Det tredje sättet lag kan göra är i de små målen.

ES88-Ranieri-new3

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?
11v11 + breda kanaler


Detta är det sista förberedande spelet vi skulle köra innan den ordinarie 11v11-matchen och den främsta prioriteringen för laget i anfall kommer att vara att använda kanterna så mycket som möjligt.

Vi ställer upp mellan de två straffområdena med ett mål i varje ände och med ett centralt område avstängt i straffområdets bredd, vilket skapar två kanaler på kanterna, som visas. Spela 11 mot 11 inklusive målvakter, men om en anfallare tar emot boll i en av de två breda kanalerna, bara en
försvarare kan gå in och utmana om bollen. Huvudsyftet är att använda kanalerna för att slå inlägg eller dribbla in i anfallszonen med 2v1-överbelastningar i kanalen.
Spela tre block på fem minuter med två minuters återhämtningstid mellan. Men om vi bestämmer oss för att spela ett vanligt 11v11-spel i slutet av passet, skulle vi bara spela två omgångar på fyra minuter av denna aktivitet.
1. Om en anfallare tar emot bollen i bredkanalen kan endast en försvarare gå in för att utmana.
2. Blå anfallare flyttar bollen in och ut ur kanalen för att hjälpa till att slå den röda försvararen.

ES88-Ranieri-new4