Kant och kantspelarens bidrag.

Detta är en progressiv och exakt övning som beskriver några av krångligheterna med smart kantspel. Den har satts ihop för att erbjuda en grundläggande kantuppsättning innan den går vidare genom olika stadier, och med hjälp av inblandning av ytterligare lagkamrater, plus motståndarspelare.
Bra spel på kanterna är en förutsättning för alla fotbollslag. Du kan inte bli framgångsrik utan att fullt ut utnyttja kopplingsspelet mellan den mottagande yttern (din nr.7), mittfältare och andra spelare, och den här övningen beskriver den verkliga positiva effekten som kan uppnås av en samlad träning.

Vad får jag spelarna att göra?

Tre spelare

Om du ställer upp som visas spelas en passning av nr 2 i fötterna på nr 7. Helt enkelt tar han backen iväg med en snabb löpning på 10 meter eller mindre, checkar och återvänder sedan för att ta emot bollen till fötter framför sin markör ( 1a) .
Alternativt, om det finns utrymme bakom, kan nr.7 springa mot sin egen back för att ta emot och sedan tävla bortom sin markör ( 1b) .Överväganden för din nr.7:
F. Finns det utrymme?
F. Är han glad över att ta emot bollen framför sin markör eller bakom?
1a. (vänster): I tre spelare tappar nr.7 och checkar sedan tillbaka för att ta emot bollen 1b. (höger): Som ett alternativt upplägg kommer han framåt och släpper sedan tillbaka för att springa vidare till en passning från sin lagkamrat.

ES44_Pleat-Wing-and-wide-man-contributions-1and2

Fyra spelare

Vi introducerar en mittfältare vid sidan (nr.8), för att ta sig vidare till ytan bakom. Nu görs en passning bakåt i kvadrat till nr.8, vars rörelse gör att han kan passa inuti ytterbacken och in i utrymmet för nr.7 att springa vidare till (2 ) .Överväganden för din nr.7:
F. Finns det utrymme framför och en bra vinkel för den passande spelaren?
I fyra spelare flyttar mittfältaren (nr 8) in för att spela framåt passningen.


Fem spelare

Nu introducerar vi en främre anfallare (nr.9). No.7 lockar sin motståndare i tight, och spelar runt hörnet till nr.9 som har rört sig mot honom. Han spelar bollen ut i ytan bakom ytterbacken för att nr.7 ska springa vidare till ( 3a) .
Nr.2 och nr.8 kan samverka för att ändra startpunkten för passet ( 3b) .
Överväganden för din nr.7:
F. Har han attraherat ytterbacken tillräckligt tätt för att lämna bra utrymme bakom sig?
F. Kan han spela vänsterfotad runt hörnet första gången, för att inte bryta steget?

ES44_Pleat-Wing-and-wide-man-contributions-4
• I fem spelare faller nr.9 djupt för att ta emot och skicka vidare.
ES44_Pleat-Wing-and-wide-man-contributions-5
• Nr.8 och nr.2 erbjuder alternativa passningsvinklar för det sista passet.

Sju spelare

Vi introducerar nu en opposition nr.5 och en försvarare för att markera nr.9 (4) . No.9 har lockat sin markör mot det breda området bort från centrum. Han tar emot och lägger sig tillbaka till nr.8, som spelar framåt, när nr.7 förvandlas bakom till anfallsspel.Överväganden för din nr.7:
F. Kan han ta emot bekvämt och är nr.9 medveten och letar efter bollen i 45 graders vinkel?
F. Kan no.8 hitta utrymme när den är markerad för att ta emot och spela första gången i ytan?
F. Har rörelsen av nr.9 som drar mitthalvan mot spelhjälp till att skapa utrymme?
• I sju spelare tas motståndsspelare in för att göra träningen mindre passiv, med motståndare som stänger attackspelare vid varje tillfälle.

ES44_Pleat-Wing-and-wide-man-contributions-6

Hur kommer jag framåt i övningen?

Vi kan lägga till en markör till nr.8, eller ha tränaren foder nr.9, som omedelbart kan kontaktas av motståndarens breda vänsterspelare (för att göra en helt konkurrenskraftig träning).
Vi kan också lägga till ett dribblingselement genom att instruera lagkamrater att dribbla bortom nr.7.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi söker snabba passningar, precision och maximal medvetenhet och förståelse för lagkamraters positioner.