Jürgen Klopp

Jürgen Klopp

Om Jürgen Klopp

Jürgen Klopp har ett rykte som en av de mest framtänkande tränare i spelet. Tysklands CV presenterar kampanj från 2. Bundesliga med Mainz; två Bundesliga titlar, en tysk cup och ett UEFA Champions League slutligt utseende under en sju år stint i Borussia Dortmund; och sista framträdanden i både Europa League och Champions League med Liverpool.

 

Motpressning som ett offensivt vapen

Denna övning handlar om skapandet och tillämpningen av motpressnings momentet som ett offensivt vapen. Det ser ut att återhämta besittning på kortast möjliga sätt, genom att skapa ”hektiska situationer” i oppositionen. För detta ändamål finns det flera principer som ger oss vår identitet. Vi vill attackera motståndaren non-stop när vi har bollen, när vi förlorar det och när oppositionen har det. Sätt ett annat sätt, försvar är vår första offensiva åtgärd. Varje övning ska ha denna karaktär, direkt definierad av vårt specifika sätt att spela, där alla är ansvariga för allt i form av modern totalfotboll. I reala termer betyder det att vi har ett lag på 11 i taget, var och en av dem är en anfallande framåt och var och en är en försvarare.

Vad får jag spelarna att göra?

Taktisk rondo

I ett område på 12 × 12 ytan använder vi tre lag av tre som spelar ett 6v3-besittningsspel, som visat . Det finns ingen gräns för beröring och laget som förlorar bollen ska reagera omedelbart och trycka på de andra två lagen. Den närmaste spelaren tillämpar intensivt aggressivt tryck och vi försvarar i en triangel medan de andra två spelarna styr utrymmena runt bollen och förutse. I detta avseende är motpressning det nästkommande kravet, och för att vara tydligt är det inte lagt ner som ett förslag – det är en lag!

I denna 6v3 taktiska rondo har vi satt upp vita och gula mot de tre röda.
1. Försvarare arbetar i en triangel
2. Den närmaste spelaren tillämpar intensivt aggressivt tryck
3. Hans två lag  övervakar och kontrollerar utrymmen runt bollen i väntan på ett pass mellan motståndarna


rondo

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter?

I denna övning vill vi skapa rätt fokus mot den väsentliga delen av sessionen. Vi vill skapa hunger mot bollåterställning, skapa kaotiska ögonblick och styra dessa ögonblick genom att vara ”snabb i åtanke”, med orientering, skicklighet, precision och anslutning. Vi vill ha korta intensiva perioder som alternerar med viloperioder så att spelarna blir friska och varna för att absorbera information och lära sig hela tiden. Den närmaste spelaren går 100% och lägger total ansträngning i pressen. En spelare kan alltid försvara två motstånd genom att blockera linjen, trycka på bollbäraren och kontrollera över axeln. De två sista varven i pressen definierar allt. Såvitt aggression går – ja tack! – men det här måste kontrolleras med en förväntan på var nästa pass ska gå och med lagkamrater omorganisationellt som grupp kontinuerligt och snabbt. När det gäller typiska misstag kommer vi ibland att bevittna besvikelse efter att ha förlorat innehav där spelarna inte ger någon omedelbar reaktion. Utveckling tar tid – det tar tid för spelare att fatta beslut utifrån kollektiva insatser och referenser. Vi vill inte ha ett linjärt eller mekaniskt tillstånd – en bra och kreativ utveckling tar tid. Ett högintensivt och motpressande lag kommer ofta göra fler misstag eftersom vi försöker mer och kanske uppnår mer – i slutändan är tålamod och förväntan på att göra misstag faktiskt okej.

Hur lägger jag in detta i en spelsituation?

Med hjälp av den fulla bredden av planen som visas och i tre fjärdedelar av en yta, attackerar ett lag på åtta ett lag om sex. Laget av sex har en extra spelare som kommer levande när de vinner besittning Teamet med åtta arbeten på sin offensiva organisation, deras skydd och principen mot pressning, med spelare jagade som om de aldrig har jagats förut! De gör det i 3x6mins arbete, med 4mins vila däremellan, ändrar spelarna mellan restperioderna.
1. Teamet med åtta (röda) arbete på sin offensiva organisation – i det här exemplet är det att ”attackera sedan gå”
2. Flytta bollen till ena sidan balanserar motståndsledningarna
3. Försvarare flyttar över mot bollens rörelse
4. De förbereder sig för att stänga med en specifik syn på stängningsvinklar och löpare.

press i triangel

För att fördjupa detta kan vi sätta in två ”sovande” spelare, så att vi skapar bättre och mer komplext ”skydd”. Här är den offensiva organisationen att locka och sedan gå. Vi vill balansera de två linjerna genom snabb och tidig cirkulation (offensiv aggression), och våra spelare måste överlappa varandra för att skapa farliga övergångssituationer.
1. Omsättning av besittning kommer på högra flanken
2. Återigen (nu kommer den andra vägen), flyttar bollen till ena sidan obalanser motståndsledningarna
3. Attackers flytta in i alla tillgängliga positioner i sprängning framåt i takt
4. Snabba övergångar skapar en målkurs möjlighet
5. Ett mål görs

anfall mot mål