José Mourinho-Defensiv organisation.

José Mourinho-Defensiv organisation.
José Mourinho har stigit från en coachroll i skolfotbollen för att bli en av världens mest kända fotbollstränare, vinna ligan i fyra olika länder och vinna det största priset av alla, UEFA Champions League, med två olika klubbar.

Defensiv organisation

Denna övning handlar om defensiv organisation, och speciellt två punkter: djupkontroll och dubbelmarkering.
Dess betydelse beror på principerna i lagets taktiska modell. Övningen är viktig för lag med ett högt defensivt block, som tillåter utrymme in bakom defensivlinjen – detta är en välbekant situation i defensiva övergångar.

Vad får jag spelarna att göra?

Alla principer vi övar praktiseras på samma sätt.
Bollen börjar med en central mittfältare och som spelar ut på kanten.
När bollen går död eller försvararna bryter börjar spelet om med den centrala mittfältaren.

Princip 1: Djupkontroll av försvarare

1. Att läsa crossbollen från  motståndarna gör ett kollektivt beslut att dra sig tillbaka som en enhet – på så sätt är offside ett kollektivt beslut
2. Försvararna måste alltid kommunicera, närma sig när det behövs men sträcker sig aldrig mer än 10 meter från varandra
3. Försvararna styr djupet genom att hålla sin linje vid ett förutbestämt avstånd i förhållande till det upplevda hotet från motståndarna
4. Defensive mittfältare måste vara medvetna om utrymmet mellan sig och försvaret. De bör försöka komprimera området så att avståndet mellan sig och försvararna är 10-15 meter, samt att täcka utrymme för att ta emot pass mellan linjerna.

José Mourinho-Defensiv organisation.

Princip 2: Styrning av defensiva områden

1.Backen närmaste måste bestämma om han vill pressa på kantspelaren eller falla tillbaka för att täcka.Om kanten har flyttat förbi en viss linje, återgår hela backlinjen.
2. Försvararna måste förutse anfallarnas rörelse och flytta för att täcka alla ytor. De täcker områdena i enlighet därmed.
3. En av de centrala mittfältarna faller för att täcka innerbacken och eventuella den sena mittfältare. De är också en position för att samla andra bollar och starta motattack.

José Mourinho-Defensiv organisation.

Princip 3: Pressa bollhållaren

1. När bollen spelas ut på kant pressar vi som ett lag. Närmaste försvarare pressar framifrån, närmaste mittfältare pressar inifrån
2. Dubbelmarkering tvingar motståndet att spela bakåt – bort från fara. Nu omorganiserar vi oss.
3. Den tredje mannen stänger den enklaste linjen.Vi använder samma pressande och kollektiva rörelse på båda kanterna. Efter att ha lyckats tvinga motståndarna spela bakåt och när motståndet byter bollen till andra kanten, speglas våra rörelser .

José Mourinho-Defensiv organisation.

Tillämpning av tidigare utbildade principer

Spela 11v11 på en fullbredds plan från mål till mål. Spelare måste sätta i bruk de element som repeteras fram tills nu.Anfall måste komma från kanten, med försvarare som visar djupkontroll, skickligheten och organisationen för att dubbla markeringen, och förtroendet att flytta över för att stänga hotet från kanterna.

1. Täck övergående linjer

2. Dubbelmarkering

José Mourinho-Defensiv organisation.
1. Djupkontroll José Mourinho-Defensiv organisation.
1. Läsning passerar
2. Tryck eller dra tillbaka?
3. Förutse rörelse  José Mourinho-Defensiv organisation.