Innehav med målvakter.

Detta är en fokuserad besittningsövning som använder målvakter vid varje tillfälle och engagerar dem som nyckelspelare i överbelastning och bollhållning.
Övningen utvecklas i både planstorlek och komplexitet, vilket gör det möjligt för alla spelare att bemästra dynamiken i besittning i angivna områden, med ett öga på lagkamrater, motståndare, användning av utrymme, passningsvinklar och skydd av bollen.
Det här är en träning som vi kommer att köra regelbundet – den är tävlingsinriktad, snabb och livlig, och till skillnad från vissa träningsövningar gör det att målvakter kan känna sig helt engagerade med utespelare.

30×30-meter uppställning
Den här övningen är uppställd enligt bilden (1a), spelar 5 mot 5 3x2min-spel och involverar utespelare som går all in. Fyra målvakter placeras i de fyra hörnen, var och en begränsad till att spela en-touch. Det är ett enkelt besittningsspel mellan röda och gula, där man använder de (neutrala) målvakterna så mycket som möjligt. När bollen är död startar tränaren om.
1.Tränaren skickar in bollen till en röd spelare.
2.Här passar den mottagande spelaren omedelbart till målvakten.
3.För att uppmuntra nära kontroll ber vi målvakten att göra snabba passningar med ett tillslag.
4. Spelarens rörelse är avgörande för att stödja målvakten.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Utespelare måste se till att flytta bollen bort från överbelastade områden och leta efter målvakter i hörnen som utlopp. Målvakter måste vara påkopplade till korta passningar som tas emot och måste sedan se efter att spela längre (1b). Vi måste se målvakter interagera med utespelare, med en förståelse för vikten av passningar och precision. De måste också hela tiden ha i tankarna när, var och hur de ska få bollen runt träningsområdet.

Hur kommer jag framåt i praktiken?

För att gå vidare kommer vi att tillåta en målvakt att spela mot en annan – han måste sedan lägga tillbaka bollen i mitten för att utespelare ska kunna ta sig framåt.
1.I progressionen uppmanar vi målvakten att vara medveten om den ”stora bilden” och göra längre passningar för att bryta defensiva linjer.
2.Spelarens rörelse är avgörande, att hitta utrymme och ge målvakten passningsmöjligheter.
3.Innehållet behålls och bollen skickas till den motsatta målvakten. Röda kan nu attackera åt andra hållet.

27327-ES64-Steele-Possession-with-keepers-1b

40×30-meter uppställning
Vi förstorar nu till en 40×30-meter (3x2min) uppställning med målvakter placerade i ändzonerna, som visas (2a). De kan inte komma in i det centrala området, inte heller kan utespelare lämna detta utrymme.
Återigen är detta en enkel besittningsövning mellan två lag, med målvakter som använder två-touch- och utespelare all in. Vilken målvakt som än tar emot bollen måste flytta bollen i sidled, sedan sätter andramålvakten tillbaka den i 5 mot 5.
1.Nu är gula i besittning och kombination i det centrala området.
2.En passning görs till en av målvakterna.
3.Han måste spela fyrkantig mot sin medmålvakt, två-touch initialt men en-touch i fortsättningen.
4.Nu spelar den mottagande målvakten tillbaka in i det centrala området.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi vill se en solid utveckling av skicklighet och medvetenhet från den ursprungliga träningen på 30×30 meter eftersom i denna utmaning har både utespelare och målvakter möjlighet att öppna upp och spela längre. Utespelare bör också se till att behålla bollen längre med vetskapen om att den säkra passningen är tillgänglig genom att hitta målvakterna.
Hur kommer jag framåt i praktiken?
För att gå vidare, när målvakter tar emot i ena änden kan de se ut att gå långt och exakt till den motsatta änden, vilket effektivt skickar en av målvakterna en upphöjd bakåtpassning (2b). En ytterligare utveckling är att målvakter är begränsade till endast en-touch, med utespelare reducerade till två- eller tre-touch.
• I progressionen tillåter vi en hög passning till den motsatta ändzonen för att simulera en hög bakåtpassning.

27327-ES64-Steele-Possession-with-keepers-2b

70×30-meter träning
I den sista träningen har vi utökat området i längdriktningen igen, som visas (3a). Det är fortfarande 5 mot 5 på 30×30-meter mittfältsområdet (all in), men nu 2 mot 2 i båda målzonerna plus målvakter som skyddar varsitt mål. Det initiala målet är att en målvakt ska länka till sina två försvarare när han spelar bakifrån (i praktiken i en 3-2). Bollen måste nu flytta in på mittfältet, där lagkamrater måste behålla bollinnehavet och spela in anfallare som är 2 mot 2.
1.Målvakten intar en ”försvarsroll” där laget antar att en 3 mot 2 överbelastning kommer fram i försvarszonen.
2.En passning görs in i det centrala området.
3.Röda lyckas arbeta bollen ut på andra sidan för en 2-2-attack på mål.

27327-ES64-Steele-Possession-with-keepers-3a

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi vill att målvakten ska vara involverad i att spela från baksidan vid varje tillfälle, uppmuntra stödvinklar, djup och använda en- eller två-touch-spel. Spelare måste leta efter nästa passning in på mittfältet när det är möjligt, med ett öga på antagna spelvinklar för att skapa utrymme och skapa passningsmöjligheter framåt.
Vi måste uppmuntra anfallare att vara direkta och att anfalla försvarare i takt, och alltid arbeta för ett skotttillfälle.
Hur kommer jag framåt i praktiken?
I progressionen (3b) skulle vi tillåta målvakten att byta spel från det defensiva till det offensiva området med ett långt kast eller boll från marken.
1.Målvakten skickar en lång boll framåt, förbi den centrala zonen för att stimulera till en snabb kontring.
2.Försvaret har pressat sig längre upp på planen för att lämna utrymme bakom sig.
3.En medmittfältare flyttar in i den anfallande tredjedelen för att stötta.

Dessutom skulle vi tillåta en spelare från mittfältsområdet att falla in i den defensiva zonen och därigenom skapa ett 4 mot 2-scenario. Anfallare spelar sedan ut genom mittfältsområdet, som matar frontspelare för 2-2 attack mot mål.
Slutligen kan en spelare från mittfältet flytta in i den sista tredjedelen. Även om detta är en outfield-progression säkerställer det uppenbarligen att motståndarens målvakt testas lättare med tanke på att hans försvarare opererar mot ytterligare en anfallare.

I utvecklingen vill vi också se tredjemanslöpningar från mittfältet, med försvarare som visar spelare inom eller utanför efter behov. De måste vara hängivna att förhindra skott, fördröja motståndare och göra återhämtningslöpningar och tacklingar, men detta kommer bara att vara möjligt mot en bakgrund av utmärkt kommunikation med målvakten och en förväntan på det oväntade.