Hur man coachar passning.

Vill du dra bollen runt planen? Det handlar om teknik, noggrannhet, vikt, syn, timing, rörelse och kommunikation.
Passningar är naturligtvis en integrerad del av vårt fantastiska spel.
Med fler lag än någonsin som valt att spela bakifrån har det aldrig varit viktigare för spelare, oavsett position, att bemästra konsten att passa.
Här är några viktiga coachningsöverväganden när du lär dina spelare om passningar.

Metod
Rätt teknik ger både noggrannhet och konsekvens i passningar.
Tekniker kommer att variera mellan typerna av pass. En kort passning spelas till exempel bäst med insidan av foten, medan en driven långpassning bäst görs med framsidan av foten.

Noggrannhet
Ju mer exakt ett pass är, desto mer effektivt är det.
Spelare ska kunna rikta sina passningar mot ett mål, oavsett om det är till en lagkamrat eller utrymmet bakom en motståndare.

Vikt
Vikten av en passning är hur hårt eller mjukt bollen slås – den avgör hur långt en boll kommer att gå och hastigheten den kommer att färdas med.
Olika vikter krävs i olika scenarier.

Syn
Spelare behöver veta vilka alternativ som är tillgängliga för dem för att kunna fatta ett beslut om var, när och hur de ska passa.
Detta kräver kommunikation med lagkamrater, andra spelare som rör sig efter bollen och regelbunden skanning av planen för att kontrollera vad som pågår.

Timing
Om spelarna har en bra bild av vad som händer på planen kan de fatta betydligt bättre beslut om när de ska spela bollen.
Att förstå timingen för en passning kan vara skillnaden mellan att en lagkamrat kan ansluta till den, eller att till exempel slå offsidefällan.

Rörelse och alternativ
Ett lyckat pass är ett som når sin avsedda mottagare.
Potentiella mottagare måste också arbeta för att ge spelaren på bollen alternativ genom att flytta ut i ytan och dra ut försvarare. Spelaren med bollen bör ha så många alternativ som möjligt.

Ta emot för att spela
En bra första touch, eller bra touch när den är i besittning, kan sätta en passning på rätt sätt.
En touch ur fötterna, till exempel, kan få någon att spela en längre boll, medan en mindre touch kommer att hålla bollen under kontroll i trånga utrymmen.

Kommunikation
En bra passning är en som är så lätt som möjligt för en lagkamrat att ta emot.
Det kan handla om att tolka en lagkamrats löpning så att bollen kan spelas på rätt plats för dem, men spelare bör alla uppmuntras att dela var de vill ha bollen, antingen på höger fot eller framför dem, till exempel .

Fundera på hur du kan använda några av dessa coachningspunkter och frågor när du kör passningsaktiviteter.