Att förbättra fyrbackslinjen.

Den här översiktsövningen handlar om fyrbacks linjens ansvar och hur de använder avstånd, rörelser och vinklar för att skapa en formidabel defensiv enhet.Detta är en viktig övning för att förbättra självförtroendet, eftersom en skicklig defensiv bas fungerar som en språngbräda för hela laget, inte minst i en sidas förmåga att kontra bra.

Vad får jag spelarna att göra?

Tvärs över tre kanaler på 10 meter, två rader med fyra röda sammanfogar en rad vita försvarare. Bollen börjar med ett rött; hans lags mål är att slå en passning genom raden av vita spelare till en annan röd.För att förhindra att det händer måste de vita behålla en stabil defensiv form hela tiden, med hjälp av en blockerande spelare. Denna spelare av fyrbackslinjen kliver framåt när hans motståndare är i besittning av bollen. Den blockerande spelarens lagkamrater flyttar in för att täcka raden av möjliga genomgångar till den andra kanten med fyra röda.Den blockerande spelaren får inte jaga bollen och om den växlas till ett annat rött faller han tillbaka och låter en annan utsedd lagkamrat kliva fram.Om en boll når den andra kanten av röda, vänder sig försvarare och upprepar uppgiften.

Iain-dowie-back-four-understanding-1
När bollen flyttas längs linjen, fungerar fyrbackslinjen som en för att blockera den ledande anfallaren och hans passningslinjer.
Iain-dowie-back-four-understanding-2
Anfallare spelar en snabb passning, missar en man och släpper en boll längs kanten.
Iain-dowie-back-four-understanding-3
Försvarare vänder och reagerar bra på ett försök att pressa.

Vilka är de viktigaste sakerna att leta efter tekniskt/taktiskt?

Försvarslinjen jagar aldrig bollen, utan måste ”återhämta sig på diagonalen” – i själva verket röra sig mot den blockerande försvararen för att täcka alla andra passningsvinklar. Backlinjens attityd när det gäller att hålla sig alert, hålla ordning och kommunicera väl är avgörande. Avstånd och vinkel är avgörande – om någon av dessa är fel så äventyras hela backlinjens-uppsättningen.Försvarare måste röra sig med bollen, klämma, hålla formen och vara redo att falla på bakfoten, utan att någonsin gå till marken.

Hur skulle du lägga in detta i en spelsituation?

Vi spelar på en halvplan som förlängs med 20 meter på längden. Ett lag på 10 attackerar 8 (plus en målvakt) med målet att göra mål i ett centralt mål. Laget på 8 måste anfalla två mål, 5 meter breda, markerade av koner i hörnen av planen.Om de röda tvingar en ytterback till en täckande position bort från backlinjen när de producerar vinganfall, leta efter en vit defensiv mittfältare att kliva tillbaka för att reformera en stabil, organiserad backlinje.Detta småsidiga spel är utmanande eftersom båda lagen skapar alternativa anfallsvinklar, givet att det ena laget siktar på ett centralt mål medan det andra riktar spelet mot kanterna.

Iain-dowie-back-four-understanding-4
Samma försvarslinje fungerar bra i det småsidiga spelet för att kväva anfallsframsteg.
Iain-dowie-back-four-understanding-5
Med ytterbacken utropad bredvid, faller en defensiv mittfältare tillbaka för att bekräfta backlinjens linje.
Iain-dowie-back-four-understanding-6
En tackling och en brytning framåt slutar med att det röda försvaret är lika reaktivt på hotet.