Fotbollstränare Tanya Oxtoby

Fotbollstränare Tanya Oxtoby
Tanya Oxtoby utsågs till Bristol City Women’s manager i juli 2018.
36-åringen har tidigare arbetat som assistenttränare för Perth Glory Women och Australia Under 20s. I juli 2012 gick hon med på att hantera Nottingham Forest Ladies, utöver hennes speluppgifter med Doncaster. Efter att ha flyttat från Doncaster Belles till Everton FC avslutade Tanya sin spelkarriär för att jobba på heltid som tränare hos Notts County Ladies FC, som deras utvecklingslagschef.

 

Den här övningen handlar om spelare som utvecklar sina beslutsförmågor genom att utföra våra försvarsprinciper vid rätt tidpunkter och på rätt områden. Den innehåller 1v1-försvar, läser signaler, gör spelet förutsägbart och vinner bollen tillbaka på den första, andra eller tredje pressen.

Det är en högtempo övning med ständigt beslutsfattande för spelarna, vilket i sin tur innebär att det kommer att bli misstag, vilket gör det till ett bra lärande verktyg för gruppen. Den här övningen kan anpassas för att vara tillräckligt specifik för den opposition vi spelar mot, eftersom även om och när vi tillämpar principerna kan variera, förändras inte de grundläggande faktorerna för vad vi vill göra.

Vad får jag spelarna att göra?

Motpressande rondo

Vi satte upp ett område på 20 × 20 yards, bestående av fyra kvadrater med 10 × 10 meter och med en mindre kvadrat med 4 × 4 meter i mitten. Vi använder 16 spelare uppdelade i fyra lag av fyra. Ett lag är i den försvarande rollen i den lilla kvadraten, medan spelare från de andra tre lagen kan vara någon annanstans i spelområdet.

Tränaren börjar spela med ett pass in i en av kvadraterna 10 × 10-yta. Alla lagkamrater till den mottagande spelaren måste snabbt flytta in i den rutan för att stödja spelaren med bollen. Besittningslaget måste sedan göra fyra passningar i kvadraten innan de kan överföra bollen till en annan kvadrat och skicka den till en spelare från ett av de två andra attackerande lagen. När detta händer måste spelare från laget som tar bollen båda flytta snabbt in på den yta och alla spelare från de andra lagen måste leda den.
1. Spelet börjar med ett pass till ett av de tre attackerande lagen: de röda, gula eller gröna
2. När bollen har gått in i en kvadrat kan en försvarare komma in från den lilla kvadraten och kan försöka vinna bollen.
3. Laget som är i besittning måste göra fyra pass i kvadraten innan de kan överföra till en annan attackerande spelare från ett av de andra två attackerande lagen
4. När bollen spelas i måste alla spelare från det mottagande laget flytta in i kvadraten för att stödja spelaren med bollen.
5. När bollen överförs till en ny kvadrat måste alla spelare som är i den kvadraten lämna den.

Fotbollstränare Tanya Oxtoby
Varje gång bollen spelas in i en ny ruta kan en försvarare komma in från den lilla centralrutan och måste försöka vinna bollen tillbaka, som visas [1b] . Om bollen vinner av försvararen, bör den rensas ur området. En andra boll spelas in i en annan ruta av tränaren och spelet fortsätter.
1. Här har de gröna fått bollen och de blir det nya besittningslaget
2. Alla andra attackerande spelare lämnar kvadraten när besittningslaget försöker göra fyra pass tillsammans.
3. En blå försvarare kommer in i kvadraten. Här vinner han besittning och rensar bollen ur området. Spela startar om med ett pass till en annan kvadrat av tränaren.
Fotbollstränare Tanya Oxtoby

Hur fortsätter jag aktiviteten?

Efter fyra passningar, om laget i besittning inte överför bollen ut ur kvadraten, kan en annan försvarare komma in och gå med sin lagkamrat i pressen. De återstående passiva försvararna på det lilla kvadraten kan nu försöka ta bort alla bollar nära deras område. Om försvararna vinner bollen och kan spela en passning mellan dem byter de snabbt roller med laget som gav bollen bort.

Vilka är de viktigaste sakerna att se upp för?

Vi vill se rätt form på press och understöd, plus bra 1v1 försvar med acceleration och retardation. Vi vill också se effektiv övergång från innehavs laget för att säkerställa att det försvarande laget måste arbeta hårt för att vinna bollen.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Försvara övergången rondo

Detta är en första och andra rad som försvarar övergången rondo. Vi inrättade i ett område på 36 × 25 meter uppdelat i tre zoner med 12 kvadrater. Vi använder 15 spelare delade i tre lag med fem. Ett lag startar i varje zon. Laget i den centrala zonen är alltid det pressande laget och lagen i de två slutzonerna måste arbeta tillsammans för att behålla besittningen och ska överföra bollen över den centrala zonen utan att den kan vinnas. Det centrala presslaget kan skicka två spelare till slutzonen för att jaga besittningen.

Laget som är i besittning måste göra fyra passeringar innan bollen överförs till den andra ändzonen. Bollen kan inte gå över brösthöjden när den överförs. Laget som stöder från andra änden kan släppas i mittzonen för att hjälpa till att spela och skapa vinklar.
1. Spela startar i en av slutzonerna. Besittningslaget måste göra fyra pass innan de kan passa till laget i den andra ändzonen
2. Laget som stöder besittning från den andra ändzonen kan rycka in i den centrala zonen för att hjälpa till att skapa vinklar att ta emot. Här får man, passa till en lagkamrat och återvänder till slutzonen
3. Det blå laget i den centrala zonen är det pressande laget och de kan skicka två spelare till slutzonen för att vinna bollen.
4. Bollen kan inte gå över brösthöjden när den överförs.

Fotbollstränare Tanya Oxtoby
Om det försvarande laget vinner bollen tillbaka, eller om den går ur spel, byter de roller med laget som förlorade besittningen.
Fotbollstränare Tanya Oxtoby

Hur fortsätter jag aktiviteten?

Efter att bollhållande laget har gjort fyra passeringar, fortsätt aktiviteten så att det försvarande laget kan skicka så många spelare till slutzonen som de vill. För att gå vidare, låt försvararna fortfarande trycka med så många spelare som de behöver, men tar nu bort det förbipasserande målet för besittningslaget – de kan nu överföra bollen så fort möjligheten uppstår.

Vilka är de viktigaste sakerna att se upp för?

Vi vill se försvarare stänga av bollen tidigt och sätta press på spelarna. Vi vill se effektiv 1v1-försvar och spelare som tar en bra form av press för att tvinga motståndare in i ett område för nästa rad för att vinna det.

Hur skulle du sätta detta i en spelsituation?

9v9-spel

Vi satt upp i ett område på 80 × 60 meter med ett mål och en målvakt i varje mål. Vi lägger också till zoner på planen, som visas [3] , för att hjälpa spelarna att veta vilket område de befinner sig i och för att hjälpa dem att vägleda dem på presszonerna. Dessa är endast för vägledning och spelare är inte begränsade till zonerna.
1. Spelet börjar med en passning från målvakten. Spela en normal 9v9

2. Bra lag som trycker på blåa tvingar de röda att passa bollen bakåt och brett.
3. Blåa pressar snabbt 1v1 ut och försöker vinna tillbaka bollen.

Fotbollstränare Tanya Oxtoby