Forward springer för att bryta en försvarslinje
av Paul Heckingbottom

Denna övning främjar framåtlöpningar från alla positioner på planen: löpningar från bollen, tredjemanslöpar, en-tvåor för att bryta försvarslinjen och även framåt löpningar för att stödja en framåt passning.

Det främjar risktagande i besittning och arbete med att känna igen och tajma framåt löpningar, samtidigt som man övar på att utföra passet. Spelare får många möjligheter att skapa och göra mål med massor av realistiska beslutsmöjligheter.
Denna övning är perfekt för att förstärka hur vi vill bryta ner en defensiv linje och vi kan justera den utifrån vår spelplan och form. Vi kan också justera det baserat på motståndarnas taktik och formation, oavsett om de spelar med till exempel en back fyra eller en back femma, eller en hög linje eller en djup blockering.
Övningens progression leder spelarna mot vad de sannolikt kommer att uppleva på en speldag.
Det här skulle bli en lagövning som körs mot slutet av veckan när vi tittar på vårt anfallsspel. Vanligtvis skulle vi använda 18 till 20 utespelare för att skapa realistiska situationer.

UPPSKAPNINGSBOXAR

Efter en uppvärmning [visas inte] skulle vi vanligtvis börja passet med en aktivitet fokuserad på att bryta oss ur besittningsboxarna för att göra mål. Vi satte upp ett spelområde på den sista tredjedelen av planen med ett mål och en målvakt på sina vanliga positioner. Två 10-meter boxar sätts upp fem meter från straffområdet, som visas, och vi placerar en skyltdocka två meter framför varje ruta.

Vi använder 20 utespelare uppdelade i två lag om 10. De blå börjar i rutan till vänster med nio spelare i rutan och en anfallare på skyltdockan. De röda börjar i rutan till höger med nio spelare i rutan och de har även en anfallare på skyltdockan.

Spelet börjar längst bak i boxen till höger med de röda i bollinnehav. Två blå spelare från den andra rutan kan gå in i den röda rutan för att försvara och försöka vinna bollinnehav, medan det röda laget måste arbeta bollen från baksidan av rutan till fronten och in i anfallaren på skyltdockan med minst fem passningar . En röd spelare får en tredje man att springa från rutan för att ta emot bollen från anfallaren och gå igenom på mål, som visas.
1.Spelet börjar med de röda i besittning längst bak i boxen.
2.Två blå spelare från den andra rutan kan gå in i den röda rutan för att försvara.
3.De röda måste arbeta in bollen från baksidan av boxen in i anfallaren på skyltdockan med minst fem passningar.
4.En röd spelare får en tredje man att springa ut ur boxen för att ta emot bollen från angriparen på skyltdockan och gå igenom på mål.

ES-156-Heckingbottom-1a

Efter att löparen skjutit återställs spelet och den röda löparen byter position med den röda angriparen på skyltdockan. De två blå försvararna återvänder till sin box och spelar sedan om med de blå i besittning i boxen till vänster. Två röda försvarare skickas in i den blå rutan för att bli försvarare, medan det blå laget ser ut att arbeta bollen från baksidan av rutan in i anfallaren på skyltdockan, med minst fem passningar, som visas.
1.Efter att löparen skjutit återställs spelet och den röda löparen byter position med den röda angriparen på skyltdockan.
2.De två blå försvararna återvänder till sin box och två röda försvarare skickas in i den blå boxen för att försöka vinna bollen.
3.Spelet startar om med blå som nu vill arbeta in bollen från baksidan av boxen in i anfallaren på skyltdockan, med minst fem passningar.

ES-156-Heckingbottom-

Spelare måste förbli sammansatta mot trycket från försvararna och när de uppnår fem passningar vara ute efter att spela in de främre spelarna, antingen genom att ha en positiv första touch för att sätta fram passningen eller genom att sätta en lagkamrat som sedan kan spela framåt på en berör om möjligt.
Spelare kan ofta missa möjligheten att spela forward på grund av en önskan att behålla besittningen. Spelare som ger tredje man springer av bollen måste också vara uppmärksamma på att inte attackera utrymmet för tidigt. Vi söker explosivt stöd efter att pass är gjord.

I mittfältet

Vi ställde upp på en hel plan uppdelad i tre zoner med ett mål i full storlek och en målvakt i varje ände. Linjerna mellan zonerna fungerar som offsidelinjer. Mittzonen är också uppdelad i tre sektioner i linje med straffområdet, vilket skapar en bred kanal på varje sida.
Vi använder 20 utespelare uppdelade i ett rött lag på åtta, ett blått lag på åtta och fyra gula spelare som spelar för laget i besittning. Det röda laget och det blå laget startar båda i en 8-8 i mittblocket i mittzonen, medan två gula startar i varje bred kanal i mittzonen.
Det röda laget börjar i besittning och de ser ut att spela bollen från ena änden av mittzonen till den andra, utan att de blå får en touch på bollen. Om de blåa får en touch måste de röda återställas och börja om. De röda får en poäng varje gång de överför bollen över mittzonen, som visas.
1.De röda ser ut att spela bollen från ena änden av mittzonen till den andra, utan att de blå får en touch på bollen. Om de blåa får en touch måste de röda börja om.
2.De gula är breda jokrar som spelar för laget i bollinnehav.
3.De röda får en poäng varje gång de överför bollen från ena änden av mittzonen till den andra.

ES-156-Heckingbottom-2
ES-156-Heckingbottom-

Om det blå laget vinner bollinnehav måste de attackera något av målen genom att spela bollen till en löpare och slå offsidefällan, som visas.
Om blå vinner bollinnehav måste de attackera båda målen genom att spela bollen till en löpare och slå offsidefällan.

ES-156-Heckingbottom-2

Vi skulle spela i block om fyra minuter och sedan skulle de två 8-8-lagen byta roller. Som en fortsättning kan det anfallande laget nu skicka en kant tillbaka (en av de gula jokrarna) och två löpare in i den sista tredjedelen för att försöka göra mål, medan det försvarande laget kan skicka en försvarare in i den sista tredjedelen för att försöka vinna tillbaka bollen , som visas.
1.Vid slutet av den tilldelade tiden byter lagen roller. De röda är nu det anfallande laget.
2.Som en fortsättning kan det anfallande laget skicka två löpare in i den sista tredjedelen för att försöka göra mål.
3.Laget i besittning kan också skicka en kant tillbaka (en av de gula jokrarna) för att gå med i attacken i den sista tredjedelen.
4.Det försvarande laget kan skicka en försvarare in i den sista tredjedelen för att försöka vinna tillbaka bollen.
Spelare kan sträckas ytterligare genom att begränsa breakout framåt genom passning som ska spelas med en första touch.

11v11 SPEL

Vi överför nu principerna som utvecklats i de tidigare aktiviteterna till några matchförberedelser inför vårt kommande spel.
Vi ställde upp på en hel plan uppdelad i tre zoner med ett mål i full storlek och en målvakt i varje ände. Linjerna mellan zonerna fungerar som offsidelinjer. Vi använder 20 utespelare uppdelade i två lag om 10. Båda lagen börjar i mittzonen. I det här fallet är det röda laget satt upp i en 4-4-2-uppställning med ett mittblock och två mittanfallare, medan det blå laget är uppsatt i en anfallande 3-4-3-uppställning. Blå börjar i besittning och de ser ut att arbeta bollen från ena änden av mittzonen till den andra innan de spelar en boll till en anfallare, som gör en löpning för att ta emot och sedan ser ut att göra mål, som visas.
1.Det röda laget är uppbyggt i en 4-4-2-uppställning med ett mittblock och två mittanfallare.
2.Det blå laget är uppbyggt i en anfallande 3-4-3-formation och de ser ut att arbeta bollen från ena änden av mittzonen till den andra innan de spelar en genomgående boll in i den sista tredjedelen för en anfallare att springa på.
3.Anfallaren springer på bollen och ser sedan ut att göra mål.
4.De röda försöker vinna tillbaka bollen men de röda mitt anfallarna får inte försvara sig.
De röda ser ut att vinna tillbaka bollen men mitt anfallarna får inte försvara sig.

ES-156-Heckingbottom
ES-156-Heckingbotto

Om det röda laget vinner bollen kommer nu deras mittanfallare till spel. De röda kan vinna en poäng genom att återta bollinnehavet, spela bollen in i en mittforward och sedan behålla bollinnehavet med stöd.

ES-156-Heckingbottom-3c

Som en fortsättning kan den röda back fyran starta i sin defensiva trea så att de kan spåra löpningar och försvara sig realistiskt. Det är också att representera ett djupt block. Blå måste se till att bryta igenom försvarslinjen med mindre utrymme bakom, som visas
1.Som ett steg kan den röda backfyran starta i sin defensiva trea.
2.De blå måste nu arbeta bollen genom den mellersta tredjedelen och förbi den röda försvarslinjen med mindre utrymme bakom.
Ändringar kan göras i formationerna så att de representerar vad vi sannolikt kommer att möta i vår nästa match.