Försvara som ett lag av Paul Heckingbottom

Denna övning låter tränaren hjälpa till att implementera spelarroller när ett lag är ur besittning. Det gör också att enheterna kan kopplas ihop (mittfältare och forwards) och att de kan fatta matchrelevanta beslut.Ytterst är syftet att förhindra motståndet från att spela genom vårt mittfält och därifrån och framåt är avsikten att återta bollen genom att kontrollera var motståndarna spelar.Det bygger på en förlängning av uppvärmningen, och introducerar gradvis progressioner för att komma närmare spelsituationer och beslutsfattandet inom det. Övningen låter mig coacha våra grundläggande principer när vi är ur besittning – i synnerhet anfallarnas och mittfältarnas roller – med ytterligare möjlighet för försvararna att bli utträngda och försvara en anfallsöverbelastning.Det är fördelaktigt att upprepa denna övning regelbundet, särskilt eftersom den kan ändras beroende på formen vi spelar, t.ex. 4-3-3, 4-4-2, eller kanske när man bedömer styrkan hos kommande motståndare.

40×40-meters träning

Vad får jag spelarna att göra?

Inställningen som visas (1) , är detta en 23-manna träning (inklusive målvakter) som består av fyra zoner på 10 meters vardera. För syftet med denna övning kommer det att byggas in i försvarsprinciper i en 4-4-2-formation.I första hand flyttar gula bollen två-touch och letar efter möjligheter att spela genom raden av blå mittfältare, med bollen hålls under huvudhöjd hela tiden. Efter att ha vunnit besittning blir blåa sedan ut att spela sig igenom centrala gula, med den röda jokern som alltid stödjer laget i besittning i de två centrala zonerna. Avsikten här är att spelaren ska hjälpa till att bryta mittfältslinjen, även om han kan pressas och tacklas av screening mittfältare.Vi kommer att se till att vi roterar spelare i centrala områden regelbundet för att hålla utmaningen fräsch.

ES75-heckingbottom-Defending-as-a-team-1
1. Gula spelar två-touch och skickar bollen till vänster och höger och letar efter en lucka
2. En lucka uppstår och de trär bollen genom den blå
3. Den neutrala röda spelar för laget i besittning.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi vill att spelare ska glida och skärma när bollen rör sig i sidled, utan mellanrum. Vi vill att den närmaste spelaren ska pressa på bollen och sedan snabbt dra sig tillbaka till en täckande position när en passning spelas över. Inom detta vill vi se tempo, intensitet och en vilja att förhindra en framåt passning, med spelare som kommunicerar med och uppmuntrar varandra.

40×80-meters träning

Nu lägger vi till två centrala 10-meters zoner och introducerar målvakter genom att förlänga ändzonerna (2) . Om ett lag lyckas spela genom mittfältsskärmen kan de attackera 5 mot 5 för att göra mål.

ES75-heckingbottom-Defending-as-a-team-2
I en utökad målzon har målvakterna och målen lagts till
1. Gula har framgångsrikt trätt en passning genom den blå banken av spelare
2. Offensiva gula tar nu emot och går framåt för att attackera blues i en 5 mot 5
3. Gula kombinerar bra och ett mål är poängsatt.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Precis som tidigare ligger fokus här på att coacha både individuella och back fyra försvarsprinciper, men också med införandet av mittanfallare i en försvarsroll. Dessa mittanfallare måste se till att screena och försvara den röda jokern (som representerar ett lags djupa mittfältare). Helst letar vi efter möjligheter där en center-forward skärmar medan den andra ser ut att fortsätta spela på ena sidan. Detta gör att mittfältsskärmen kan glida över och skära av alla passande kanaler. Det är viktigt att försöka förneka ett byte av spel.

Hur kommer jag framåt i praktiken?

Som ett steg, om ett motståndarlag gillar att spela med två djupa mittfältare, kan en annan av mittfältsblåa (som hänvisas till i tidigare diagram) falla in för att spela i samma område som de röda, som visas (3) . Detta ger möjlighet att öva på hur ditt lag hanterar den här situationen – till exempel kanske genom att släppa en mittfältare att pressa, eller kanske genom att släppa båda mittbackarna tillbaka till skärmen. I det här fallet är det ena mer aggressivt än det andra, men det är bra att kunna tillämpa båda alternativen beroende på vilken spelsituation ditt lag befinner sig i.

ES75-heckingbottom-Defending-as-a-team-3
Center-forwards introduceras nu. De arbetar som anfallare men tar också på sig en defensiv roll när de försöker förhindra attacken från att börja
1. En center-forward skärmar
2. Den andra ser till att spelet stannar på ena sidan av planen
3. Blues tvingas nu attackera i begränsat utrymme
4 Detta begränsade utrymme skyddas också av mittfältsskärmen som rör sig över.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

För försvarare letar vi efter individuellt försvar, 1v1s (och ta kontroll över dem), spelare som visar motståndare bort från mål, blockering av skott och spelar med vikt framåt. Vi vill också se bra kroppsanvändning, back fyra i försvar, smart täckposition, bra kommunikation och ett öga på vem som kan hantera den största faran.För mittfältare vill vi se en blockerande skärm, med spelare som glider, pressar och täcker. Det måste finnas främre fotavlyssningar vid brytning och kontra på återvinningen. Det finns en tidsgräns på tre sekunder för att återhämta sig till formen, och bollen måste hållas framför spelaren.För mittanfallare handlar det om att hantera djupa mittfältare, med ett villkor att stoppa spelbyten för att hjälpa lagkamrater bakom. Vi vill också se tillgänglighet vid återvinningar.Denna övning är utformad för att utöka och överdriva aspekter av lagförsvar. Därför är det viktigt att avsluta med en spelsituation för att testa lagets förståelse.

Hur sätter jag in detta i en spelsituation?

För den här spelsituationen tar vi ut mittlinjen och använder tredorna som offsidelinjer, samtidigt som vi behåller bredden som straffområdet, som visas (4) .Det är viktigt att det försvarande laget vid varje omstart har tre sekunder på sig att återhämta sig till en defensiv form. De måste göra detta för att hålla bollen framför sig samtidigt som de övar på alla tidigare observationer. Matchen ger oss, som tränare, den ultimata förmågan att bedöma spelarförståelse baserat på var och en av enheterna, rollerna och ansvaret (för försvarare, mittfältare och mittanfallare).

Paul-heckingbottom-defending-as-a-team-4
• På en reviderad plan gör spelet det möjligt för oss att coacha och bedöma spelarens förståelse för nyckelprinciperna som praktiserats i de tidigare faserna