Förbättra penetrationen på mittfältet.

Den här övningen handlar om att spela igenom och bryta motståndslinjer. Det är fokuserat på att behålla bollinnehavet samtidigt som man försöker göra en penetrerande passning när det är möjligt.Det utmanar spelarna vad gäller deras positionering. Det utmanar dem också när det gäller deras beslutsfattande – om var, när och varför de ska stödja, och deras beslutsfattande och utförande när det gäller bollcirkulation.
Den visar alla de viktigaste attackprinciperna: a. progression; b. offensiv täckning (stöd bakom bollhållaren); c. rörlighet (stöd framför bollhållaren); och d. utrymme (gör planen stor i bredd och djup).

Vad får jag spelarna att göra?

Passerande övning

Sätt upp i ett område på cirka 25×25 meter, som visas [1a] . Vi använder 12 spelare.
För att få det att fungera korrekt kom ihåg att de stödspelare som vill ta emot passningen bör arbeta i diagonalt motsatta positioner, så om den första stödspelaren rör sig till höger för att ta emot bollen, så ska den andra stödspelaren flytta till vänster för att ta emot. Anledningen till detta är att stödspelarna alltid är på olika vertikala och horisontella linjer, vilket betyder att deras positionering i ett riktigt spel bör utmana motståndarens defensiva struktur och skapa obalans mellan enheter eller inom en enhet.

ES_Aug17-Shakespeare-new1a-11. De gula är de stödjande spelarna
2. Den blå startande spelaren använder de gula stödspelarna för att hjälpa till att få bollen till den blå slutspelaren diagonalt mitt emot.
ES_Aug17-Shakespeare-new1b

Passningssekvensen är som en åtta siffra, där varje spelare flyttar från station till station, som visas [1b] .
1. Den första spelaren skickar till stödspelare A och får tillbaka passningen innan han skickar lång till stödspelare C
2. Supportspelare C skickar till stödspelare A
3. Supportspelare A spelar bollen långt till slutspelaren
4. Slutet spelaren gör en etta-tvåa med C, innan han dribblar till nästa startstation och sekvensen börjar igen sekvensen börjar igen från den konen. Spelaren som startar varje sekvens ska ersätta slutspelaren på stationen diagonalt mitt emot.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?

Position 1: 4v4 stanna i zon

Detta är ett besittningsspel med tre varianter. Sätt upp ett område på 44×30 meter som är uppdelat i fyra 15×15-metrs-kvadrater och två sju-meters-slutzoner, en i vardera änden, som visas [2] . Dela upp dina spelare i tre lag om fyra: ett försvarande lag, ett anfallande lag och ett neutralt mållag. Placera en försvarare och en anfallare tillsammans i varje ruta (skapa en 1 mot 1 i varje ruta) och två målspelare i varje målzon. Spelare är inlåsta i sina områden.Tanken med spelet är att laget i besittning ska kombineras med varandra för att spela från den ena sidan till den andra utan att förlora bollen. Om de gör detta får de en poäng. När bollen går in i målzonen måste mottagaren spela den över zonen till sin lagkamrat innan bollen återförs tillbaka till de centrala rutorna.Det anfallande laget fortsätter att arbeta bollen från ände till slut tills de tappar bollinnehavet, då de blir det försvarande laget och försvararna blir det nya anfallande laget.Eftersom spelet är fysiskt krävande bör du rotera lagen varannan minut. Spela tre matcher på två minuter, ge varje lag en tur som målspelare.

ES_Aug17-Shakespeare-new2

1. Spelet börjar med en av de neutrala målspelarna i målzonen, som passar till en lagkamrat
2. Bollen skickas ut till en av anfallarna
3. Spelarna måste stanna i sina zoner, men anfallarna måste behålla bollinnehavet tills de hittar en öppning för att passa in i målzon
4. De röda anfallarna gör mål genom att få bollen till motsatt målzon 5. Målspelarna måste passa till varandra innan de påbörjar en attack i motsatt riktning.

Hur kommer jag framåt i sessionen?

Position 2: 4v4 rotation

Upplägget, organisationen och reglerna för denna progression är exakt desamma som förra spelet, men nu kan det anfallande laget (laget i besittning) nu rotera mellan de fyra rutorna (3) .Spela tre matcher på två minuter, ge varje lag en tur som målspelare.

ES_Aug17-Shakespeare-new3 1. Spelet börjar igen med en passning mellan spelare i målzonen
2. Anfallarna kan nu rotera mellan de fyra rutorna, men endast en anfallare tillåts i varje fält vid vilken punkt som helst
. 3. Försvararna (laget utanför besittning) måste stanna i sina zoner 4. Slutzonerna markerar också offsides, så spelarna måste tajma sina löpningar för att se till att de inte åker i offside.

Innehav 3: 4v4 fri i central zon

Upplägget är återigen detsamma för denna sista progression (4) , men nu tar vi ut de fyra boxarna från den centrala zonen och anfallarna och försvararna spelar nu 4 mot 4 fritt i detta utrymme. Spelets principer förblir desamma och anfallarna måste arbeta bollen från en målzon till en annan utan att förlora bollinnehavet.Spela tre matcher på två minuter, vilket ger varje lag en tur i målzonerna.

ES_Aug17-Shakespeare-new41. Spelet börjar med en passning mellan spelare i
målzonen 2. En fri 4v4 spelas i huvudområdet
3. Anfallarna gör mål genom att få bollen från ena målzonen till den andra med en penetrerande passning.

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

När de är i bollinnehav bör spelare överväga att penetrera centralt genom motståndslinjer, eller utanför blocket, eller till och med över blocket. De bör också överväga att spela första linjepassningar framför blocket, för att locka ut motståndaren och skapa utrymme mellan raderna; eller spela in i blocket med andra linjepassningar, för att göra motståndarna smalare för att skapa utrymme på utsidan. De kan också spela tredje linjepassningar genom blocket om de kan se dålig defensiv organisation från sina motståndare.

När spelarna inte är i besittning bör spelare överväga att frigöra sig från sin motståndare för att ta emot bollen och gå vidare, eller stödja spel för att locka en motståndare utanför blockeringen. Leta också efter spelare att stödja som tredje man att få en fast passning bakom motståndarens första försvarslinje.