Nigel Clough-attackera i den sista tredje delen.

Nigel Clough-attackera i den sista tredje delen.Nigel Clough
Efter en spelkarriär i Nottingham Forest, Liverpool och Manchester City, flyttade Nigel Clough in i icke-ligan som spelarchef för Burton Albion. Han ledde klubben från den sjunde nivån i det engelska spelet till randen av upprymning till League Two.

Detta är en besittningsövning som vi levererats till spelare i klubben från åldrarna från 15-årsåldern fram till de äldre spelarna. Flexibiliteten inom övningen – som börjar med ett enkelt 4v4-besittningsspel – gör att progressionerna kan utvecklas när vi känner oss bekväma, och dess krav sträcker sig helt upp till ett 9v9 smålagspel.

Tyngdpunkten i övningen är ”attackens hastighet”, i syfte att vara bered för att attackera i den sista tredje, och ta i rörelse, smart spel, kombinationer och överbelastningar. Även om det huvudsakligen är attack ledd, finns det naturligtvis möjligheten att växla fokus med varje återkörning – så en tonvikt på att attackera först och sedan spela med tonvikten på att försvara attackerande överbelastningar, vilket gör praktiken relevant och engagerande för alla spelare.

Vad får jag spelarna att göra?

Besittning i den sista tredjedelen

Vi ställer in som visas på bilden med en bredd av 44 meter. Det är 4v4 i centrumcirkeln, med spelare som måste göra tre pass innan de spelar ut i den attackerande halvan.
1. Fyra pass görs i centrumcirkeln innan spelet ”bryter ut”
2. Fyra angripare går framåt
3. Försvarare närmar sig för att försöka stänga utrymmet

Nigel Clough-attackera i den sista tredje delen.

Hur fortsätter jag övningen?

I den första progressionen måste bollen spelas ut till kant när man har brutit ut från mittcirkeln, som visas (2) . För att underlätta detta utvidgar vi bredden till full bredd och introducerar kant spelare. Försvarare måste vara uppmärksamma på faran, med vänster- eller högerbacken tillåtet att flytta in i den breda kanalen för att försöka stänga av faran för et tuppspel.
1. Återigen bryter bollen ut

2. Kanterna som spelar för ”break out” -laget får
3. En försvarare kan engagera sig genom att flytta in i ytterkorridoren.

Nigel Clough-attackera i den sista tredje delen.
I nästa progression har vi utökat detta till 8v6, med tanke på introduktionen av två framåt och två defensiva mittfältare (3) . De kant spelarna och framåt spelar för båda attackerande lag och vi konfigurerar överbelastningen i dessa nummer eftersom vi alltid vill ha framgång för det attackerande laget.
1. I den andra utvecklingen bryter röda ut

2. Två neutrala angripare spelar högt upp på planen
3. Ytterligare två defensiva mittfältare försöker bromsa det attackerande avbrottet (mot en överbelastning på 8v6)
4. Den neutrala kanten kombineras
5. Attackare flyttar in i mot straffområdet redo för inlägg.
Nigel Clough-attackera i den sista tredje delen.