Effektiv pressning

Denna övning handlar om att få tillbaka bollen så snabbt vi kan. Vi börjar med en aktivitet fokuserad på att pressa i små grupper för att sätta tonen och sedan går vi över till att pressa som ett lag, och visar spelarna när, var och hur man gör det.Spelarna engagerar sig riktigt bra i den här övningen eftersom det alltid finns en belöning för att vinna tillbaka bollen; om spelare återtar besittning får de försöka göra mål. Det är i grunden vad spelet handlar om.När spelare är ur besittning är detta en övning i mycket högt tempo. Målet är att få laget som helhet att köpa in sig i den aggressiva pressen för att säkerställa att vi inte försvarar under långa perioder av spelet.

GÅ OCH PRESSA

Vi satte vi upp ett område på 40×18 meter med ett mål och en målvakt i varje ände. Huvudområdet på planen är uppdelat i tre 10-meterszoner och varje mål har ytterligare en femmeters-slutzon framför sig för målvakterna.Vi använder 18 utespelare, jämnt fördelade i tre lag om sex. Ett lag går i var och en av de tre 10-meterszonerna. Mittzonen är för det försvarande laget.Spelet börjar med att tränaren passar över bollen till ett lag i en av ytterzonerna. Det mottagande laget måste passa för att behålla besittning under press från två försvarare, som har släppts från den centrala zonen för att pressa bollen.Det passande laget kan använda målvakten för att hjälpa dem att behålla bollinnehavet om det behövs och de måste lägga sex passningar tillsammans innan de kan överföra bollen till det andra bollinnehavet i den motsatta yttre zonen, som visas [1a] .

Melanie-Reay-Effective-pressing-1
1. Spelet börjar med att tränaren passar till ett lag i en av ytterzonerna
2. Två försvarare släpps från den centrala zonen för att pressa bollen i ytterzonen
3. Det mottagande laget måste passa för att behålla bollinnehavet. När de väl har gjort sex passningar kan de överföra bollen till andra änden
4. De fyra försvararna i den centrala zonen förblir kompakta och försöker stoppa bollar.


De fyra försvararna som är kvar i den centrala zonen måste förbli alerta och förbli kompakta för att screena för eventuella genomgående bollar, blockera dem om möjligt.När bollen har överförts kan ytterligare två försvarare följa bollen för att pressa på den – de kan gå så snart den har tagits emot i motsatt yttre zon. De två ursprungliga pressande försvararna måste återvända till den centrala zonen vid denna punkt, som visas [1b] .


Melanie-Reay-Effective-pressing-2
1. När bollen har överförts kan ytterligare två försvarare följa bollen för att pressa den.
2. De två ursprungliga pressande försvararna måste återvända till den centrala zonen
3. Det passande laget måste göra sex pass innan de kan överföra tillbaka bollen. De kan använda målvakterna för att hjälpa dem behålla besittning.

Det passande laget måste återigen lägga sex passningar tillsammans innan de får överföra bollen tillbaka, men om försvararna får bollinnehav kan de omedelbart skjuta på båda målen, som visas [1c] .Vi spelar sex tvåminutersmatcher och vi roterar lagroller varannan minut.

Melanie-Reay-Effective-pressing-3
1. Här återvinner målvakten bollen för att behålla bollinnehavet för de blå, men de gula avbryter.
2. Om försvararna får bollinnehav kan de skjuta på båda målen men endast målvakterna tillåts i femmeters målzonerna
3. Det passande laget på den andra änden måste förbli alert om bollen förs tillbaka till dem igen.

VILKA ÄR DE NYCKELSAKER ATT SE UPP EFTER?

Vi vill se att försvarare förblir alerta. Press ska alltid appliceras av den spelare som är närmast bollen. Snabbt stöd av täckspelaren är också viktigt så att besittningslaget tvingas spela runt försvaret och inte genom det.Vi vill se bra kommunikation från båda de pressande spelarna och från de fyra försvarare som lämnats bakom, och när pressen resulterar i en omsättning av bollinnehavet vill vi se att spelarna förblir lugna för att säkerställa att en solid skottmöjlighet uppstår, snarare än att spelarna tvingar till spel med ett hastigt skott.Vi ställde upp på en plan i full storlek med fyra sex-metrs konportar på mittlinjen och ytterligare två i varje straffområde, som visas [2] . Vi använder inte mål.Vi använder 20 utespelare uppdelade i två lag om tio. Spelet börjar med en passning från tränaren och lagen försöker göra mål genom att dribbla eller passera genom grindarna. Spelet är riktat, så lag kan bara göra mål genom att gå framåt genom grindarna. Det anfallande laget kan inte gå igenom en port om en försvarare står framför den – det här är pressen.Offsides gäller så att det försvarande laget kan arbeta på backlinjens kompakthet och djup. Portarna är placerade i tre olika områden för att referera till spelarnas positioner. De två högsta portarna är för forwards, de två djupaste portarna är för försvararna och portarna på mittlinjen är för forwards, mittfältare eller backar.
Vi kör denna aktivitet i 20 minuter.

Melanie-Reay-Effective-pressing-4
1. Spelet börjar med en passning från tränaren
2. Lag försöker göra mål genom att dribbla eller passera framåt genom grindarna i den riktning de anfaller
3. Det anfallande laget kan inte gå igenom en grind om en försvarare står framför den.


VILKA ÄR DE NYCKELSAKER ATT SE UPP EFTER?

Vi vill se spelaren närmast bollen pressa. Vi behöver också se täckning och stöd från spelare åt sidan, bakom och framför.Det är viktigt att vi ser kompakthet från enheterna och bra kommunikation på bollen, runt den och borta från den.Mitt resultat för övningen är att se till att spelarna förstår hur man pressar inom laget. Den viktigaste informationen som bör ges till de pressande spelarna som en utlösande faktor är: i den anfallande halvan ska motståndet visas inuti, medan de i den försvarande halvan ska visas utanför.

VILKA ÄR DE TYPISKA FEL SPELAREN KAN GÖRA OCH HUR UNDVIKAR JAG DEM?
Typiska misstag som görs under aktiviteten är att spelare låter avstånden mellan enheterna bli för stora, vilket då gör det lättare för det anfallande laget att spela framåt.Kompakthet är viktigt och om forwards pressar måste försvararna se till att de inte är för djupa. En annan viktig sak att hålla utkik efter är rollen som den stödjande försvararen; spelare är i allmänhet bra på att vara den första pressaren men den stödjande spelaren är ibland för långt borta för att påverka den första pressen.

VILKA ÄR DE NYCKELSAKER ATT SE UPP EFTER?
Vi vill se spelaren närmast bollen pressa. Vi behöver också se täckning och stöd från spelare åt sidan, bakom och framför.Det är viktigt att vi ser kompakthet från enheterna och bra kommunikation på bollen, runt den och borta från den.Mitt resultat för övningen är att se till att spelarna förstår hur man pressar inom laget. Den viktigaste informationen som bör ges till de pressande spelarna som en utlösande faktor är: i den anfallande halvan ska motståndet visas inuti, medan de i den försvarande halvan ska visas utanför.

HUR SKULLE JAG SÄTTA DETTA I EN SPELSITUATION?
Med samma spelyta som den tidigare aktiviteten kommer nu konerna ut och målen sätts upp i varje ände. Spelarna skulle nu tävla i ett spel med normala regler.Utan referenspunkter på planen, guidas spelarna av den första pressaren för att säkerställa att stödet och djupet är korrekt. Kommunikation är viktigt och ofta är spelarna mycket högre och mer röststarka än vanligt.