Diamant skottspel
av Nigel Worthington

Det här är ett spel som övar på att skjuta genom att begränsa spelområdet som spelarna opererar i. Det kräver ren attackuppsåt från spelare som måste skjuta på sikt och vara positiva i allt de gör.

Genom att begränsa området fokuseras spelarnas sinnen undermedvetet på målet, och vi letar efter dem att tillämpa denna psykologi när de spelar på ett standardområde.
Detta är den idealiska träningen för offensiva spelare under dagen eller två före en match, eftersom den finjusterar anfallsmentaliteten och ökar självförtroendet.

Vad får jag spelarna att göra?

Det här spelet är 3 mot 2 i varje halvlek till förmån för anfallare och alla spelare måste spela en- eller två-touch, se till att de stannar i halvleken de börjar i. Tränaren serverar bollen och lagkamraterna måste kombinera för att skjuta på mål . Om bollinnehavet omkullkastas attackerar det andra laget det motsatta målet.
1.Bollen matas ut från baksidan och snabbt samspel ger anfallaren en väg igenom på mål.

Det finns också fyra ”sidospelare” som opererar på kanten av spelområdet, en på varje sida om målen, mellan målstolpen och konen. Dessa spelare är one-touch och ser till att alla skott som knappt missar målet kommer tillbaka till spel direkt
1.En försvarare skjuter från sin egen planhalva och missar målet, men en av ’sidospelarna’ rör baksidan för en anfallare.

Dessa one-touch-spelare kan också användas för att tillverka snabba en-tvåor med angripare (härma, i ett spel, spela upp mot en målman och ta emot en friställd passning)
Skotten kommer vanligtvis att tas av dem på den angripande planhalvan, men kan komma från defensiva spelare som skjuter från sin egen planhalva.
Vi spelar i korta fyraminuters perioder, roterande spelare i slutet av varje match.
1.I det här fallet spelas en avsiktlig etta-tvåa med sidospelaren för att öppna upp en skottvinkel

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?

Vi letar efter spelare som snabbt kan knyta an, som kombinerar bra passningar med viljan att flytta in och göra plats. Ett högt tempo måste hållas hela tiden, liksom spelare som visar en vilja att skjuta på sikt.
En bra första touch är viktigt, och spelare måste kommunicera bra för att säkerställa att de håller sig medvetna om var lagkamrater och motståndare är.

Hur kommer jag framåt i övningen?

För varje anfallande drag låter vi en försvarare komma över i den andra halvan, och gör därför en 3-3-situation . Men när innehavet är förlorat måste försvararen se till att han kommer tillbaka till sin planhalva för att säkerställa att hans lag har en 3mot2.
1.I fortsättningen flyttar försvararen in på den andra halvan av planen för att göra en 3 mot 3, och skapar på så sätt ytterligare anfallsalternativ.