Defensiv organisation

Defensiv organisation
Formationer och taktik

Tanken är att trycka högt upp på planen för att vinna bollen – det betyder att försvaret måste flytta upp snabbt för att täcka eventuella utrymmen för att hålla laget kompakt och inte lämna utrymme för motståndet att spela in.
Vi startar övningen på en tät ruta där defensiva spelarna måste blockera, avlyssna och tackla för att få tillbaka bollen och stoppa spelet för att komma till kantspelarna – försvarare måste täcka utrymmen kvar av besittningslaget.
Övningen öppnas sedan så att ett centralt torg blir det viktiga området där försvaret måste blockera rörelser genom mittfältet för att förhindra att besittningslaget tjänar poäng.
I den sista aktiviteten, nu när området har öppnats runt torget, måste det försvarande laget täcka alla drag av motståndaren, annars kommer det anfallande laget att kunna spela ut i rymden bakom de pressande försvararna.
Tanken är att med en hög försvarslinje kan lag blockera passningar genom mittportarna som ligger på mittlinjen.
Eftersom vår första defensiva idé är att pressa högt upp på planen för att återta bollen, måste vi se till att våra försvarare stänger utrymmet bakom vår press och ser till att laget är kompakt. Detta hjälper till att pressa eftersom motståndaren inte kan hitta något utrymme att spela och de måste spela den långa bollen.
Dessutom, i de ögonblick du är utspridd och inte kan pressa dig högt upp på planen som en kompakt enhet, kan du sjunka djupare och sedan blockera mittportarna med dina främre spelare. Så du använder nu en djupare försvarslinje men blockerar fortfarande mitten av planen, vilket är ett strategiskt värdefullt område.

Vad får jag spelarna att göra?
Besittningsaktivitet

Sätt upp ett område på 22×22 meter. Vi använder 11 spelare uppdelade i två lag om fyra, och tre neutrala som spelar för laget i besittning.
Båda lagen är i mitten av området – en neutral ansluter sig till dem och de andra två är stationerade på motsatta sidor av rutan.
Tränaren börjar spela genom att passera in i området. För att få poäng måste laget som tar emot bollen stränga 10 passningar i följd, som visas [1], medan det andra laget måste försöka vända på besittning. Om de vinner bollen blir de det passande laget.
Spelet är två-touch och bollen måste spelas längs marken, utan passningar över midjehöjd. Spela i 3 minuter.
1. Spelet börjar med en boll från tränaren
2. För att göra mål måste besittningslaget göra 10 passningar med hjälp av de tre gula neutralerna.
3. Spelare är två-touch och måste passa på marken.

28019-ES95-Rodgers-defensive-organisation1

Hur kommer jag framåt i övningen?
Genom att använda exakt samma upplägg, utvecklar vi aktiviteten genom att ändra hur spelarna får poäng. I denna variant av aktiviteten får laget i besittning poäng genom att transportera bollen från den neutrala spelaren i ena änden av området till den neutrala spelaren i den andra änden, som visas [2]. Spelet är fortfarande två-touch och bollen måste spelas längs marken. Spela i 3 minuter.
1. För att utveckla aktiviteten, ändra hur lagen kan göra mål och börja med en passning från tränaren igen.
2. Denna gång kan besittningslaget göra mål genom att få bollen från en neutral slutspelare till den andra.

28019-ES95-Rodgers-defensive-organisation2

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi ser efter spelare för att ge alternativ till sina lagkamrater och skapa bra öppna linjer för passningar. Vi vill också se att spelare utnyttjar utrymmet väl och ockuperar området väl.

Vad får jag spelarna att göra härnäst?
Försvarar centralt


Vi satte upp ett område på 60×52 meter med en 24-meter låda markerad centralt. Vi använder 20 spelare uppdelade i två lag om 10, plus två neutrala målvakter, en placerad i varje ände.
Detta är ett riktningsspel 10 mot 10 och spelet börjar med en passning från en av målvakterna till en försvarare. Syftet är att det anfallande laget ska arbeta bollen från ena änden till den andra och de får en poäng om de kan passa till målvakten i slutet de anfaller, som visas [3]. En extra poäng kan göras om spelarna arbetar bollen genom den centrala rutan och skickar den över mittslinjen från ena sidan av rutan till den andra.
Målet för det försvarande laget är att försöka blockera rörelse genom mittfältet och förhindra det anfallande laget från att spela en målpassning till målvakten. Om de kommer i besittning bör de försöka arbeta bollen till slutet de angriper.
Spela två matcher på 6 minuter.
1. Spelet börjar med en passning från en av de neutrala målvakterna. Målet är att besittningslaget ska få bollen från en målvakt till den andra
2. Lag kan göra mål genom att arbeta bollen genom mittfältet, passa den över mittlinjen från ena sidan av rutan till den andra
3. Det försvarande laget måste försöka blockera rörelse genom de centrala områdena i boxen
4. Lag kan också göra mål om de spelar en framåt passning till målvakten i slutet de anfaller.

28019-ES95-Rodgers-defensive-organisation3

Försvarslinjen
För det här taktiska spelet satte vi upp mellan utvisningsrutorna med 5-meter pole grindar placerade på vardera sidan av planen (nivå med 18-meterlinjen) och med två centrala grindar på mittlinjen, som visas [4]. Vi spelar 10 mot10 plus 2 målvakter. Målvakterna börjar mellan de breda grindarna.
Tränaren börjar spela med en passning ut till ett av lagen på sin egen defensiva planhalva – för att få en poäng måste spelarna passera framåt genom en av mittportarna eller dribbla genom en av slutportarna. Målvakten i varje ände bör röra sig för att försöka blockera attacker genom grindarna på vardera sidan.
Spelare är tre-touch förutom breda spelare, som är all in. Spela två matcher på 6 minuter.
1. Spelet börjar med en boll från tränaren. Spelare är tre-touch med breda spelare all in
2. Lag kan få en poäng genom att gå framåt genom mittporten
3. Lag kan också göra mål genom att dribbla genom slutportarna. Leta efter 1 mot 1-dueller när försvarare försöker stoppa angripare
4. Målvakter kan också försöka blockera attacker.

28019-ES95-Rodgers-defensive-organisation4

Vilka är de viktigaste sakerna att hålla utkik efter?
Vi letar efter försvarslinjen för att pressa sig och blockera passerande vägar genom mitten av området. Vi vill också se det försvarande laget sätta och utnyttja pressfällor i de breda områdena.
Anfallande spelare bör springa in bakom för att ta emot bollen och vi hoppas få se självsäkra 1:1-strider på bred front, när försvarare försöker stoppa anfallarna från att dribbla genom de breda ändportarna för att få en poäng.